Grønnsakssuppe med økologiske grønnsaker og ramsløk
Middag

Kortreist grønnsakssuppe med ramsløk

2 comments

Så enkelt, så rimelig, så himla, himla godt! Grønnsakssuppe kan gjøres som et svært omstendelig prosjekt som tar et par timer, eller så kan du gjøre som jeg har gjort her: Bruke få, men skikkelig fantastiske råvarer.

Porsjoner: 2
Arbeidstid: 10 minutter
Koketid: 10-15 minutter

Før helgen var det endelig tid for Kooperativet-pose igjen, etter at jeg to uker tidligere troppet opp for å hente en pose jeg hadde glemt å bestille. Jeg var ganske påståelig også, helt til jeg sjekket kvitteringen på telefonen og innså at jeg var to uker for tidlig uke. Sukk. Skikkelig hjertesukk faktisk, for jeg hadde jo gledet meg så iiiiiinnmari til å se hva som var i posen!

To uker senere, posen er endelig i hus, og i den er det godsaker. Kålrot, gulrøtter, pastinakk, solbærsaft, gårdsegg – og ramløk! Fantastisk ramsløk, en stor bunt, fra Bernt Devik.

Ramsløk blir kalt nordens hvitløk, og ser ut som fine, grønne blader. Du finner ramsløk mange steder i norsk fauna, men den ligner veldig på den giftige liljekonvallen, så om du skal ut og plukke må du lukte godt på bladene, ettersom ramsløk lukter hvitløk. Om du ikke finner fersk, får du også tak i ramsløkpurè på glass, for eksempel hos Gutta på Haugen.

Ramsløk

Det er ett enkelt tips som gjelder for å lage veldig god grønnsakssuppe ut av lite råvarer, og det er simpelthen “bruk gode råvarer”.  I denne grønnsakssuppa har jeg bare brukt økologiske grønnsaker, og i supper som denne lover jeg deg, dyrt og hellig, at du vil smake forskjell. Det eneste jeg har brukt av andre produkter er en klatt med skikkelig smør, litt god grønnsaksbuljong, godt salt og nykvernet pepper på toppen. Det er faktisk alt som trengs! Krafta blir så utrolig smakfull når de økologiske grønnsakene kan kokes med skallet på, og det er også der all næringen er. Sunt også, med andre ord.

Kortreist grønnsakssuppe med ramsløk

1 ss godt smør (meierismør, feks fra Røros)
7 dl vann + grønnsaksbuljong (følg anv.)
1 gul løk, økologisk
1/2 – 1 pastinakk, økologisk (om du finner)
2 gulrøtter, økologiske
4 poteter, økologiske
2-3 blader ramsløk / 1-2 ts ramsløkpure
1-2 ts godt salt
Nykvernet pepper

Start med å vaske alle grønnsakene godt, du vil ikke skrelle dem denne dagen. Del løken i to og kutt den i passende strimler eller terninger, og ha den over i en god gryte sammen med smør og en klype salt på medium varme.

Finhakk ramsløken, og ha den over i gryta sammen med løken. Del pastinakken i tynne strimler, gulrøttene i skiver og potetene i terninger. Ha alt sammen over i gryta, og la det surre i smøret i et par minutter før du har over grønnsaksbuljong.

La det koke opp og putre på medium varme i 10-15 minutter, til alle grønnsakene er møre. Smak til med salt, og kvern pepper over rett før du skal spise.

God kortreist middag!

Grønnsakssuppe med økologiske grønnsaker og ramsløk

2 Comments

  1. Pingback: Ramsløk, ramsløk, ramsløk! • Green Bonanza

  2. Pingback: Å koke suppe på en spiker • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.