Hva? Hummus uten olje? Men det er jo olje som ER hummus? Jo, det kan du si, men om du er som meg og godt kan sluke en skål hummus som om det var cherrytomater, så er det jo greit om den ikke er halvparten olje.

2 porsjoner
Arbeidstid: 10 minutter

Her om dagen var jeg hos en av samarbeidspartnerne til arbeidsplassen min, og der fikk jeg blant annet hummus til lunsj. Den var så sykt god, og som hummuser flest var den relativt full av olivenolje. Det går til en lunsj, men det går jo ikke akkurat hver eneste gang vi lager hummus hjemme. En gang i blant går det vel an å lage uten olje tenkte jeg, og i lys av det ganske ferske hummusbonanza-innlegget, var det på tide å gjøre et forsøk på hummus helt uten olje.

Som sagt så gjort. Tidligere har jeg laget pesto uten olje, som jo også er en sak man gjerne lager med en hel del olivenolje, men som fungerer helt fantastisk uten – kanskje tilogmed bedre. Hvorfor skulle vel ikke det gjelde med hummus også?

En ting er å bare droppe oljen, her i huset bruker vi allerede både olje og vann som væske i enhver hummusoppskrift. Det går selvfølgelig an, mange gjør det, men jeg prøvde meg allikevel frem med å tilsette litt plantemelk, for å se om det gjorde noe med konsistensen. And it did! Det ble så kremete og godt atte halloi. Akkurat som med pestoen er det også sånn at alle andre smaker kommer tydeligere frem når oljen ikke er der, så dette blir skikkelig hvitløkspang. Jeg brukte to fedd, men det kan med fordel halveres om du er skeptisk til sterk hvitløkssmak.

Jeg lot også være å bruke tahini denne gangen, og brukte ristede sesamfrø istedet. Det fungerte også kjempegodt, men det blir litt same same, om du bruker tahini eller sesamfrø.

Hummus uten olje

1 boks ferdigkokte kikerter, skylt og avrent
2 hvitløksfedd
2 ts sesamfrø, ristet i tørr panne
3-4 ss usøtet soyamelk eller annen plantemelk
1-2 ss fersk sitronsaft
1 ts cumin
Salt

Bland alle ingrediensene i en blender eller matmølle, og smak deg frem med hvitløk, sitronsaft, salt og cumin til du er fornøyd med hvordan hummusen smaker.