Nysgjerrig på ramsløk?
Råvarer

Ramsløk, ramsløk, ramsløk!

2 comments

Det er endelig ramsløksesong, og endelig begynner ramsløken å være noe annet enn ugress som ingen tok seg bryet med å se etter, plukke, forvelle og bruke. Den tiden er over!

Ramsløk kalles nordens hvitløk, og det er ikke uten grunn – den smaker hvitløk, samtidig som de grønne bladene har en fantastisk urtesmak. I hjembygda er det sånn at man vil fjerne ramsløken fra beitemark fordi den setter smak på melka, men det er ingen grunn til å kaste den!

Om du vil plukke ramsløk selv, er tiden for å gjøre det, nå. Men du må være nøye og forsiktig, ramsløken ligner nemlig veldig mye på liljekonvallen før den blomstrer, og selv om liljekonvallen er nydelig, er den også giftig. Ramsløken har tynnere blader og lukter løk, spesielt om du knekker et blad. Om du er i tvil – ingen skam å snu.

Du kan også dyrke ramsløk selv. Plantasjen selger frø, og ramsløken vil bare spre seg videre, så om du vil ha et helt ramsløkbed i kjøkkenhagen din, skal det ikke så kjempemye til.

Ramsløkpuré

Den aller enkleste, og kanskje beste, måten å spare på ramsløk er å lage en pure av den, som simpelthen består av ramsløk og smaksnøytral olje. Jeg kjører dette til en jevn mos med en blender eller matmølle, og har på et tett glass. Så lenge ramsløken er dekket av olje, vil det fungere som konservering, og det holder seg kjempelenge. Du får også kjøpt ramsløkpuré på glass om du ikke vil plukke selv eller finner det i skogen. Her i Oslo pleier jeg å kjøpe ramsløk på Bondens Marked, og jeg har også sett det hos Gutta på haugen.

Ramsløkpure

Ramsløkpesto

Du kan lage pesto av friske ramsløkblader, men du også bruke ramsløkpureen som du nettopp har lest om, eller det glasset med ramsløk i olje du kjøpte på Bondens marked. Kjør ramsløk i blender eller mølle med pinjekjerner, en skvis sitron og litt salt. Du trenger ikke mer hvitløk, men om du vil bruke flere urter er persille en god retning å gå. Du kan også bruke rå mandler eller cashew istedet for pinjekjerner.

Ramsløkdressing

Når du først har et glass med ramsløk i olje, har du også verdens beste rømmedressing. Et par teskjeer i en skål med havrerømme gjør at du har verdens beste dip, salatdressing, pizzadressing.. Spesielt god er den faktisk til et par falafler og litt varmt lavashbrød.

Ramsløksalt

Lag ditt eget salt! Du kan bruke grovkornet havsalt, de billige femkilosposene, eller du kan bruke fint havsalt. Det er ingen grunn til å bruke opp maldonsaltet her. Kjør lik mengde flatpakket ramsløk med havsalt i en blender eller mølle til det er en fuktig mos. Legg denne utover et bakebrett, og la den stå i ovn med varmluft og døra på gløtt, 75 grader, til det har blitt knusktørt. Gjerne en time eller to. Knus det så glatt igjen, og ha over i en krukke.

Ramsløksalt

Ramsløk i potetstappe

Dette ER så godt! Vi har brukt fersk ramsløk her, men på glass fungerer også kjempefint. Om du er like glad i hvitløk som oss, kan du også koke et fedd hvitløk sammen med potetene også. Perfekt til hjemmelagde pølser.

Prøv ramsløk i potetmos!

Ramsløk i grønnsakssuppe

Ramsløk er en helt fantastisk urt å bruke sammen med potet alene, men også som tilsetning i grønnsakssuppe. I denne superenkle grønnsakssuppa av kortreiste grønnsaker er det ramsløk, og den blir så god atte hjælp. God middag!

 

2 Comments

  1. Pingback: Mine favorittoppskrifter fra 2015 • Green Bonanza

  2. Christer D

    Namnam, kan du du gi et lite hint om hvor på Nesodden man finner Ramsløken, feks, vest, øst, Flaskebekk, Hellvik, eller kanskje høyere opp? :-D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.