Kjøkkenutstyr jeg ikke klarer meg uten

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg har et relativt fullt kjøkken, så min samboer har utfordret meg til et tankeeksperiment: Om du bare fikk ha 10 redskaper til kjøkkenet, what would they be?

Jeg insisterer på at dette er hypotetiske scenarioer, ettersom mine skuffer og skap består av utstyr, sleiver, maskiner og dilldall som er samlet sammen opp gjennom mange år. Jeg har for eksempel min mormors turkise dørslag og en krystallbolle som bare er til druer, jeg har tresleiver kjøpt på marked i Berlin, jeg har akkurat litt for mange bake- og røreboller enn hva som kan forsvares, og jeg har en sterk forkjærlighet for minigadgets av typen slikkepotter, skjeer, rasper og hullsleiv.

Men hypotetiske scenarioer, altså: Må flytte til en øde øy, får bare ta med ti ting. Mister alt jeg har (!), har bare nok til ti ting. Skal på en hytte uten noenting, har bare plass til ti ting. Bor på verdens minste kjøkken, har bare plass til ti ting. Hva blir de ti utvalgte?

Skjærebrett

Såklart. Et skjærebrett er alfa og omega, med mindre du har en benk du ikke bryr deg katta om, men det gjør jo de aller fleste av oss. Så vi begynner der, med en god skjærefjøl, og jeg har to favoritter; En stor og tung trefjøl, og en stor plastfjøl som har gummierte kanter slik at den ikke sklir. Om jeg må velge, velger jeg trefjøla.

En god kniv

Alt du trenger, er én god kniv. Hva slags kniv er opp til deg, jeg er veldig glad i kokkekniver av medium størrelse, de ligger best i min hånd. Den er lett å kutte store rotgrønnsaker med, skrelle frukt og finhakke urter. Gode kniver skal aldri vaskes i oppvaskmaskin, de vil bli dårlige av vaskepulveret, så vask dem alltid for hånd i vasken, og tørk dem godt med en gang. De må også oppbevares riktig, enten i en knivblokk eller på en magnetskinne. Om de blir liggende i skuff og gnisse, blir de både sløve og hakkete.

Traktørpanne eller Le Creuset-gryte

Dette er et supertriks. Om du har en stor og god traktørpanne eller gryte med lokk, fungerer den både som stekepanne og som gryte. Finn deg en med god tykkelse i bunn og vegger, så vil den ikke svi noe av maten din heller. Om du i tillegg finner en som ikke har plast- eller trehåndtak, kan du også sette den rett i ovnen for å bake retter direkte i panna, og da trenger du ikke ildfast form heller.

En god tresleiv

Jeg er svak for tresleiver, jeg bruker nesten bare det, uten at jeg har noen god grunn for hvorfor. Jeg tror det er så enkelt som at jeg har vokst opp med mødre og bestemødre som bare brukte tresleiver og trevisper, og da ble det sånn for meg også. Om du finner en med langt håndtak, stor flate og et lite hull i flata – da har du den perfekte sleiva, spør du meg.

Målesett

Dette er jo egentlig juks, for i målesettet er det mer enn en ting, men det er min blogg, og jeg får lov til å jukse én gang per artikkel. Et av mine målesett er faktisk fra Åhlens, i porselen, og kan like fint brukes som serveringsboller som målesett. Jeg er også skikkelig svak for målesett i metall, og har både et og to og tre (…) sett med forskjellige verdier, alt fra 1/4 ts til 1 cup.

Bakebolle(sett)

Ok, jeg juksa igjen, jeg har et sett, men de kan stables oppi hverandre, og da er det jo bare en? Det jeg bruker disse bollene minst til er kanskje baking, men jeg bruker dem desto mer til å blande, røre, sleive, prøvesmake, sleive litt til, ogsåvidere. Plastboller er fint å ha som arbeidsboller, spesielt om de har en fin gummikant under som gjør at de står stødigere på benken.

Rasp

Any kind will do, men min favoritt (av de nærmere ti jeg har) er Microplane. Sylskarp, godt håndtak, rasper alt fra ingefær til faste oster uten at jeg trenger å bruke kraft. Som veggis vet jeg nesten ikke hva jeg skulle gjort uten, jeg bruker disse nesten uansett hva jeg skal lage – pastasaus, veggisboller, dipsaus.. you name it, jeg trenger en rasp. I likhet med gode kniver skal ikke disse vaskes i oppvaskmaskin de heller.

Pepperkvern

Luksus, tenker du kanskje? Det kan godt hende, men for å være skikkelig feinschmecker synes jeg ikke pepper er pepper med mindre det er helt nykverna. Da trenger man en god pepperkvern, stor eller liten, som får lov til å bo på kjøkkenbenken.

Sitruspresse

Kanskje feinschmecker dette også, men det er klin umulig å få all saften ut av sitrusfrukt uten en presse, og jeg liker å bruke opp alt når jeg først åpner en sitron eller lime. Det blir dessuten skikkelig mye klin av å gjøre det for hånd. Sitronsaft overalt!

Blender, stavmikser eller matmølle

Jepp. Intet veggiskjøkken uten. Det hadde vært fryktelig vanskelig å lage alle disse suppene, pastasausene, falaflene, linsekakene og sausene uten en blender, stavmikser med kvernboks eller matmølle. Et kjedelig liv, rett og slett. Så om jeg noensinne må flytte til en øde øy med bare ti kjøkkengadgets, kommer jeg til å ta min lille blender under armen, og gå inn i solnedgangen. Sånn er det med den saken.

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Mange godbiter her!

    For meg så er kjøkkentimer og dørslag meget undervurdert innen kjøkkenutstyr!

    En ildfast form gjør også hverdagen på kjøkkenet langt enklere :-)

    • Helt enig, spesielt med dørslag. Det var vanskelig å velge 10! Kul blogg, forresten :)

  2. Takk for gode tips!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.