Er det ikke rart at pizza smaker dobbelt så bra når den er bretta i to? Eller er det helt logisk? I denne bretta pizzaen, eller calzonen, er det både kaldrørt tomatsaus, masse spinat og en salig blanding av gode oster.

Porsjoner: 3 stk calzone
Arbeidstid: 20 minutter + pizzadeig
Steketid: 20 minutter

Av en eller annen grunn husker jeg veldig godt første gangen jeg spiste calzone. Jeg husker ikke hvor vi var, av en eller annen grunn tror jeg det var på restaurant i bryggeparken i Skien, men det er jeg jaggu ikke sikker på. Vi satt på store runde bord, og jeg fikk en hel calzone for meg selv, og den var så diger, og så full av gode ting, og jeg spiste og spiste og spiste og calzonen tok aldri slutt, og jeg var så mett at halleluja, men jeg klarte ikke slutte å spise den allikevel.

Det er noe med calzone. Det er jo egentlig bare en pizza som er bretta i to, allikevel er det noe annet med calzone. Min foreløpige teori er at det har noe å gjøre med at det er følelsen av mer pizzadeig, og for meg som ikke vil spise pizzastykke uten kant, er det såklart et pluss. Det andre tror jeg handler om at det tar mye lenger tid før en calzone blir kald, så du får aldri den følelsen av lunka pizzafyll. Uansett hvorfor – calzone er himla digg. Alle pizzaer blir bedre som calzone. Se oppskriften på vegetarisk calzone med fyll av spinat, tomat og tre oster. Godt!

I og med at fyllet blir bakt inni deigen, tillater jeg meg å være litt sleivete med fremgangsmåten. På en åpen pizza ville jeg kokt tomatsausen på forhånd, men her bruker jeg gode tomater og kaldrører den i en bolle, mens fyllet blandes i en annen bolle. Det tar dermed ikke mer tid å lage calzone enn å lage pizza. Kanskje tilogmed litt kortere? Jeg kan også bekrefte at en tiloverscalzone er verdens beste nattmat, så det er bare å lage et par ekstra når du først er i gang. Jeg har brukt tre forskjellige oster, men her gjør du som du vil. Har du to bruker du to, har du fem bruker du fem. Det går også an å droppe hele tomatsausen, og bare kjøre hvit pizza-style.

Alle pizzaer blir bedre som calzone. Se oppskriften på vegetarisk calzone med fyll av spinat, tomat og tre oster. Godt!

Calzone med tomat, spinat og tre oster

Pizzadeig av 0,5 kilo mel
1 egg til pensling (kan droppes)
Evt valmuefrø til strø på toppen

Tomatsaus
2,5 dl moste tomater, gjerne mutti
2 små sjalottløk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
Ca 1 ts nykvernet pepper
En klype salt

Spinatfyll
1 stor pose bladspinat
1 fersk mozarella, gjerne typen bøffel
75 gram fersk fetaost
3-4 ss revet parmesan
3-4 ss fersk basilikum
Litt nykvernet pepper og salt

Start med å lage pizzadeigen etter oppskriften du har lyst til å bruke. Det er fordel med en smidig deig, altså en med tipomel og olivenolje, den blir lettest å jobbe med når du skal brette og lukke. Sett ovnen på full varme i god tid, slik at den er god og varm, med stekebrettet inni, når du er klar til å lage calzone.

Rør sammen alle ingrediensene til tomatsausen i en bolle, og sett til side. For å lage spinatfyllet koker du opp vann som spinaten forvelles i (legges i varmt vann) i et par minutter, før vannet helles av, spinaten skylles i kaldt vann og all overflødig væske klemmes ut. Da sitter du igjen med en god håndfull spinat, som ikke vil slippe masse væske under stekingen – da får du soggy calzone, og det vil du ikke ha.

Finhakk den forvellede spinaten, og ha den over i en bolle. I den smuldrer du feta, river parmesan og deler opp mozarellaen i små terninger, før basilikum, litt salt og pepper røres inn.

Kjevle ut tre rundinger av pizzadeigen, og legg en og en over på et bakepapir – det er vanskelig å flytte ferdigfylte calzoner fra benk til plate, så legg dem på papir før du legger på fyll. Legg på tomatsaus og fyll i en avlang form (se for deg at det er en sirkel inni sirkelen av deig, og der skal du legge fyllet i en halvmåne på den nederste delen. Du trenger tre-fire cm av halvdelen for å få brettet calzonen godt etterpå) på de tre deigene.

Knekk og visp et egg, og pensle de cm som er utenfor fyllet på den nederste halvmånen med eggeblandingen. Brett den halvmånen som da ikke har noe fyll på seg over, slik at kantene treffer hverandre. Bruk fingrene og jobb deg fra den ene enden, med å “twist and squeese”, altså brett over, og klem det sammen, sånn at det ser ut som en flettekant (eller noe som kan ligne en flettekant). Da vil de holde seg tette under steking. Pensle overflaten med egg, og strø over valmuefrø om du har det. Gjenta med alle tre, og legg dem på det varme stekebrettet som har stått i ovnen mens du jobbet.

Sett brettet nederst i ovnen, og la de steke i 15-20 minutter til de er gyldne all over. Vær forsiktig når du skal spise – de er glovarme inni!

Alle pizzaer blir bedre som calzone. Se oppskriften på vegetarisk calzone med fyll av spinat, tomat og tre oster. Godt!