Mmmm, pai! Bunn som er både saftig og sprø, og fyll av alt som er godt! En evig hit både til lunsj, middag og koldtbord. I denne varianten er det rotgrønnsakene som står for fyllet, sammen med en god, vellagret ost.

Porsjoner: 12 serveringer
Arbeidstid: 45 minutter
Steketid: 30 minutter

En av de mest leste oppskriftene på Green Bonanza er pai med spinat, tomat og feta, og hver gang jeg legger merke til at den ligger på topp tenker jeg at det er på tide å lage nye varianter av min egen favorittpai. Langhelgen rundt Kristi Himmelfart og 17. mai var vi med hele familien på hytta i Stavern, og en av dagene sto i paiens navn. Med andre ord: Tid for eksperimentering!

Denne paien er inspirert av en av oppskriftene til en av mine favorittkokebokforfattere, Yotam Ottolenghi. Han lager pai i porsjonsformer, med masse grønnsaker, cheddar, rømme og en haug med krydder. Jeg har gjort en forenklet variant (litt fordi jeg ikke hadde med meg boka, litt fordi jeg ikke hadde alle krydderne, litt fordi jeg ville sjekke om det fungerte like godt med færre ingredienser), som falt i smak hos både oss, søsken, foreldre og søsters svigersforeldre. Jeg tror det betyr at den er godkjent!

Lyst på noe godt til middag? I denne innbakte paien er det masse rotgrønnsaker og curry!

Dette er faktisk første gangen jeg har laget pai med lokk, og i denne kombinasjonen fungerte det veldig bra. Fyllet blir bokstavelig talt bakt, ikke bare stekt, og i og med at dette er en pai uten eggestand er det av interesse å beholde fuktigheten inne i paien. Vi lagde ikke paibunnen fra scratch (i know!) denne gangen, men brukte paiblandingen fra Møllerens. Den fungerer helt fint, men jeg skulle ønske jeg hadde hatt paivekter/tørre erter å bruke mens den forstekes.

Lyst på noe godt til middag? I denne innbakte paien er det masse rotgrønnsaker og curry!

Av krydderne som gikk i gryta denne gangen var det en curryblanding, sennepsfrø, chillipulver og paprikapulver, i tillegg til salt og pepper. En uvant blanding i pai, kanskje, men akk, så godt! Med en liten rømmeklatt på ved servering er dette definitivt en ny middagsfavoritt.

Pai med rotgrønnsaker og curry

Fyll
1 liten søtpotet

3-4 små poteter
3-4 små gulrøtter
1 liten pastinakk
1 gul løk
3-4 hvitløksfedd
2,5 dl vellagret ost i terninger (cheddar, vellagret norvegia)

1 ss godt smør
1 ss olivenolje
1 ts curryblanding
1 ts sennepsfrø
1 ts paprikapulver
0,5 ts chillipulver
0,5 – 1 ts salt
1 ts grovkvernet pepper
2,5 dl vann
1 egg

Paibunn
500 gram hvetemel
250 gram smør, romtemperert
8-10 ss kaldt vann

Om du lager din egen paibunn: Kjør hvetemel og smør i en eltemaskin, og spe forsiktig med vann til deigen har blitt èn hel klump. Vær forsiktig med vannet – spe en og en skje. Det er ikke sikkert du trenger alt, og det kan hende du trenger mer. Pakk inn deigen i plast, og la den hvile i kjøleskapet en times tid. Bruk litt over halvparten til bunn, og resten til topp. Kjevle ut bunnen, legg i paiform, stikk masse hull med en gaffel, legg på et bakepapir og hell over paivekter eller tørre erter, og forstek bunnen på 175 grader i ca 15 minutter.

For å lage fyllet, kutt opp alle grønnsaker i passende terninger, og varm opp smør og olivenolje i en stekepanne eller gryte. Ha alle tørre krydder unntatt salt og pepper i gryta (dvs curry, sennepsfrø, chilli, paprika), og la det surre i oljeblandingen i et par minutter. Ha deretter oppi løk og hvitløk (jeg pleier å bruke hele fedd uten skall, men del dem gjerne opp litt), og la det også surre i et par minutter, før resten av grønnsakene kommer oppi gryta.

La det surre på medium varme i fem-seks minutter mens de alle er dekket av krydderblandingen. Ha over 2,5 dl vann, og sett på lokk. La blandingen putre til nesten alt vannet er kokt inn (det skal være igjen litt, noen spiseskjeer omtrent).

Lyst på noe godt til middag? I denne innbakte paien er det masse rotgrønnsaker og curry!

Sett paiformen med forstekt bunn klar, og kjevle ut den deigen som skal være toppen. Skru av varmen på ovnen, rør inn osteterningene i fyllet i gryta til det såvidt begynner å smelte, og hell alt sammen over i paiformen. Pensle kantene med egg, og legg over lokket. Kutt av det som ligger utenfor kantene, og bruk fingrene for å trykke lokket ned i kanten. Bruk resten av egget til å pensle hele lokket, og stikk forsiktig litt hull i det med en gaffel.

Sett paien nederst i ovnen på 200 grader, og la den steke i ca 30 minutter.

Lyst på noe godt til middag? I denne innbakte paien er det masse rotgrønnsaker og curry!