Fine rundstykker med sprø skorpe

Jeg innrømmer det først som sist: Dette er bare siste halvparten av en pizzadeig. Ikke noe hokus pokus her, altså!

Vegansk
Mengde: 12 fine rundstykker
Arbeidstid: 10 minutter + heving
Steketid: 15-20 minutter

Vi har en stående avtale hjemme hos oss. Om vi først skal dra ut eltemaskina for å sette pizzadeig (ja, vi er for late til å elte for hånd, dessuten blir den faktisk bedre av å bruke maskin!), er det en regel at vi lager deig av en kilo hvetemel, selvom en middag for oss to er maks halvparten av det, litt avhengig av hvor mye og mektig fyll vi har oppå.

Pizzadeig kan nemlig kaldheve, gjerne et døgn eller to, og den blir bare bedre av det. Så vi lager pizza (eller calzone) av halvparten, legger den andre halvparten i en bolle med plast over, og setter den i kjøleskapet. Dagen etter har den vokst seg dobbelt så stor igjen, og ofte bruker vi denne til å lage en enkel foccacia, pizza bianca som tilbehør til en salat – eller så lager vi bare mer pizza, for pizza er som kjent innmari godt, også to dager på rad.

Denne gangen ble det derimot rundstykker av pizzadeigen, penslet med urteolje og drysset med havsalt før de gikk i ovnen. De kan også fylles med omtrent hva som helst, eller toppes med for eksempel feta eller parmesan, soltørkede tomater eller oliven, valmuefrø, urter… You get the point. Kjempegode som de er, ved siden av pasta eller salat, eller kanskje til og med en lasagne.

Finnes det noe bedre enn nystekte, varme rundstykker som har sprø skorpe og havsalt på toppen? Neppe!

Fine rundstykker med sprø skorpe

0,5 kilo tipo 00-mel
0,5 dl god olivenolje
0,5 ss hvitt sukker
0,5 ss godt salt
3 dl lunkent vann
1/8 pakke fersk gjær (blå), evt 1/8 pakke tørrgjær

Finn frem kjøkkenmaskina (eller brett opp ermene og elt i vei), og rør ut gjær, sukker og olivenolje i lunkent vann, før salt og mel røres inn til deigen er smidig og slipper bollen. La den elte i 5-10 minutter til du har en helt glatt og superdigg deig. La deigen heve på benken i 1 time, eller kaldheve i et døgn eller to, alt ettersom hva som passer deg best.

Når deigen er ferdig hevet, slå den ned og elt den i et lite minutt igjen. Del den opp i tolv like store emner, og rull små boller av dem. Jeg bakte mine i en muffinsform, men bakebrett med papir fungerer like fint. Jeg penslet mine med hvitløk- og chilliolje før jeg drysset dem med havsalt, og satt dem i ovnen på 250 grader. Der sto de i ca 15 minutter, følg med på dem og ta “banketesten” ved å banke lett under en av dem. Høres det ut som det er tomt, er de ferdig.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Gunnar

    Hva med etter heving?
    Ikke nevnt her

    • Jeg lagde disse av kaldhevet deig, og uten etterheving – mener jeg å huske. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.