Frisk sitron, god parmesan og en neve basilikum. Det er faktisk alt du trenger for å lage denne pastaen. Det vil si, du trenger pasta også. Og ti minutter.

Porsjoner: 2
Arbeidstid: 10 minutter

Noen ganger fungerer matlysten sånn at jeg blir vrangpeis mot meg selv. Jeg vil ha skikkelig god pastamiddag, men jeg vil ikke bruke lang tid på å lage den. Hver gang det skjer traver jeg fra kjøkkenskap til kjøleskap til kokebøker til internett et par runder, graver frem litt ost og litt urter og magen rumler og samtidig vil jeg ha noe som er GODT, men ikke “kjedelig godt” (hva nå enn det betyr, det må du spørre meg om mens jeg traver rundt), og jeg vil at det skal gå FORT.

En klassisk “ja takk, begge deler, right about now”, med andre ord.

Når dette skjer (det er heldigvis ikke veldig ofte) pleier Øystein å rømme kjøkkenet. Jeg vil gjerne at han skal tenke for meg, men det er jo ikke så lett det heller. Forståelig nok. I dag svingte jeg lenge mellom pizza (pro: jeg har igjen pizzadeig fra i går som må brukes. con: vi spiste pizza i går), og pasta (pro: pasta er godt. con: jeg har pizzadeig som må brukes). Det er klart dette blir vanskelig en søndag kveld, etter en noe fuktig aften kvelden i forveien.

Løsningen: Pasta som ikke tar lenger tid å lage enn det tar å koke selve pastaen, med en saus av olivenolje, sitronsaft og parmesan som smelter idet den røres inn i pastaen. Godt. Raskt. Veldig tilfredsstillende.

Pasta med sitron, parmesan og basilikum

300 gram pasta etter ønske
40 gram parmesan
1 hvitløksfedd
1 sitron, presset
2 ss olivenolje
Salt og nykvernet pepper
10-12 basilikumblader

Eventuell topping: Ristede pinjekjerner, eller crunchy-crunch-crunch

Kok opp pastavann, og mens det holder på å boble seg kokende, visper du sammen sausen i en liten bolle: Press sitronsaft, hell i olivenolje, rasp parmesanen over i væsken, og gjør det samme med hvitløksfeddet. Ha i en klype salt og en liten dose nykvernet pepper, og visp det hele sammen med en gaffel. Finhakk basilikumbladene, og legg alt til side.

Kok pastaen etter anvisning på pakken, men før du skal helle av kokevannet, tar du en liten kopp og fyller med kokevannet, og setter til side. Hell av resten av vannet, og ha pastaen tilbake i gryta. Skru ned varmen, og ha over sausblandingen. Om det blir for tørt, spe på med litt av kokevannet, til du får en smeltet ostesaus rørt inn i pastaen. Rør så inn basilikumbladene.

Ha over eventuelle ristede pinjekjerner og crunchy-crunch (anbefales!).

Kjapp, god og frisk pastamiddag? Yes!