Syltet daikon og gulrot er det perfekte tilbehøret - blant annet til banh mi!
Saus, dipp og topping

Sylta daikon og gulrot

5 comments

Daikon, også kalt vinterreddik, og gulrot lagt i en salt eddiklake er fantastisk tilbehør som blir mye brukt i vietnamesisk matlaging. Kjempelett å lage selv, og kjempegodt!

Mengde: 1 litersglass
Arbeidstid: 10-15 minutter
Lagringstid: fra 1 time til 4-5 dager før servering

Daikon er en snodig grønnsak. Den ser ut som en gigantisk gulrot – og er helt hvit! På norsk heter daikon vinterreddik, og den kan bli opptil 60 cm lang og få en diameter på 10 cm, så å si “en stk daikon” i en oppskrift er jo forholdsvis relativt. Den er selvfølgelig i slekt med de små, røde reddikene vi er vant til her til lands, men vinterreddiken har en litt skarpere smak.

Når vinterreddiken syltes sammen med gulrot, har du et tilbehør til så mye godt. Det er en selvfølge med dette når du lager banh mi, men alt av nudler blir godt med litt pickles på siden, og det samme gjør vårruller. Denne kan du spise etter en time, men om den får stå og godgjøre seg i 4-5 dager blir den helt top notch. Den kan oppbevares i tett glass i kjøleskap uten problemer.

Selve laken røres sammen på et par minutter, så det er lite jobb med denne. Det er rensking og oppdeling av grønnsakene som tar tid. Jeg bruker en fantatisk liten spiralizer-sak, og det føles jo litt som å stå og spisse verdens største blyant i en blyantspisser. Det fantes sånne enorme blyanter når vi var kids, right? Litt sånn.

Jeg har putta oppi en jalapeno også for å få en litt mer spicy lake, men det går det an å la være med, om du heller vil det.

Syltet daikon og gulrot er det perfekte tilbehøret - blant annet til banh mi!

Syltet daikon og gulrot

1 medium stor daikon
3-4 medium gulrøtter
1 jalapeno
8 dl vann
3 ss riseddik
1 ss hvitvinseddik
3 ss hvitt sukker
2 ss salt

Vask, rens og skyll daikon og grønnsaker, og del dem opp i tynne staver med en kniv, eller julienne/spiralizer, om du har det. Det gjør ingenting om de blir litt tykke! Snitt jalapeno i tynne skiver.

Kok opp vann, og bland eddikene, sukker og salt i en bolle med helletut, til sukkeret er helt oppløst. La laken avkjøle seg noe. Finn frem et stort glass med tett lokk, og sørg for at det er rent. Ha grønnsakene i glasset, hell over laken – og sett på lokket. Vips!

Syltet daikon og gulrot er det perfekte tilbehøret - blant annet til banh mi!

5 Comments

  1. Pingback: Mine favorittoppskrifter fra 2015 • Green Bonanza

  2. Pingback: Kalde nudler med peanøtt- og sesamsaus • Green Bonanza

  3. Pingback: Bánh mì med tofu, chillimajo og syltede grønnsaker • Green Bonanza

  4. Pingback: Steamed bun med hoisin-tofu • Green Bonanza

  5. Pingback: Nyttårsmeny! • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.