På en liten gård på en liten plass i en liten kommune på vestkysten i Sverige, finnes det en fantastisk dame som lager en skikkelig god grønnsakssuppe med gorgonzola og friske urter.

Porsjoner: 4-6
Arbeidstid: 30-40 minutter
Koketid: 15-20 minutter

Før helgen var en kollega og jeg i Göteborg på jobb, og når vi uansett var på farten, spurte Ida om ikke jeg ville være med hjem til foreldrenes gård på en helgetur. Ja, sa jeg, vel vitende om at Ida har snakket så varmt om både familien og gården, hvor foreldrene driver et lite bed & breakfast i gårdshuset sitt. Jeg hadde også hørt rykter om en fantastisk grønnsakssuppe, og da Ida fortalte at moren skulle lage den til oss.. Jeg gledet meg, kan vi jo si!

Gården, Sunnanbäcken, ligger i vestgotland, tre kvarter fra Göteborg. Idas foreldre startet opp b&b på gården når de pensjonerte seg, og jeg synes det sier så mye om hvordan de er vant til å ha det – masse mennesker på gården, mange tilbords, og mange nye bekjentskap opp gjennom årene. I tillegg sysler moren og faren masse rundt i trädgården sin, som bare er helt fantastisk. Der kan man begynne å snakke om grønne fingre!

Sunnabäckens grønnsakssuppe

På Sunnanbäcken bor det også noen hester, en schäfer som er like snill og leken som han er svær, og en liten katt, som hunden gjerne bærer rundt i munnen sin just for the fun of it. Hunden var med uansett hva vi skulle – plukke blomster, klippe urter, lage mat, gå tur, drikke kaffe, prøve å spise mat.. En sosial type, for å si det sånn, også så god!

SAMSUNG CSC

Så var det denne grønnsakssuppa, da. Den var så god, og jeg har fått lov til å dele oppskriften her på Green Bonanza. Heldiggris, ikke sant? Både jeg, og ikke minst dere, som ikke trenger å reise helt til Sunnanbäcken for å smake suppa – med mindre du vil, og om du vil kan du jo leie et rom på gården for en helg.

Moren til Ida har jo en helt fantastisk urtehage, hvor hun dyrker allverdens gode urter. Og siden moren er like god som Ida fikk jeg med meg en avstikker av løpstikke hjem, så den skal plantes ut i parsellhagen og forhåpentligvis vokse seg stor og god. Jeg må si det med en gang; Det er himmelsk med så mange friske urter, men det er jo ikke alle som har en urtehage utenfor vinduet. Det går fint an å bruke tørre urter også, eller en kombinasjon av friske og tørre. Isåfall må du se an mengden, friske urter er ofte sterkere enn tørre.

SAMSUNG CSC

Når Gun begynte å lage suppa, skjønte jeg ikke hvordan alt dette skulle bli bra tilsammen. Blåmuggost og timian, salvie og ramsløk? Åpent sinn lønnet seg, det var en helt nydelig suppe. Gun lager basen av vann, blåmuggost og creme fraiche, før det tilsettes masse urter som får stå og trekke litt i denne basen, uten at det koker. Denne pleier hun visstnok å lage som fiskesuppe, men lagde den som grønnsakssuppe for meg, og det var så godt så godt så godt!

Etter at basen og urtene har fått trekke en stund, tilsettes hvitløk og grønnsaker, før det hele koker en stund. Gun sier at hun bruker det hun har tilgjengelig, men om du spør meg var det potetene som var vinner av denne suppa, så når jeg skal lage den selv blir det med masse poteter! Frisk dill tilsettes helt til slutt (eller drysses over), og suppen serveres med ferskt brød og godt smør – som selvfølgelig på Sunnanbäcken er hjemmelaget.

SAMSUNG CSC

Det som kanskje fascinerte meg aller mest ved Gun, ved siden av hennes suppeskills, er at damen nesten ikke ser. I 20 år har hun vært synsskadet, tilnærmet blind, og man merker det knapt på henne. Hun orienterer seg rundt i hus, hage, alle tre kjøkken i huset, turstiene i området og i det hele tatt på en fantastisk måte, og bruker hendene aktivt til å se hva hun har rundt seg. Hun har et par hjelpemidler på kjøkkenet (som snakkende kjøkkenvekt og automatisk kutter), men ellers administrerer hun kjøkkenet helt sømløst. Hvertfall helt til Ida flytter på en saks, den må tilbake igjen straks.

Sunnabäckens grønnsakssuppe

Sunnanbäckens grønnsakssuppe med gorgonzola og masse friske urter

250 gram gorgonzola / blåmuggost
2-3 dl vann
1,5 dl creme fraiche / kremfløte
Ca like mengder av timian, salvie, persille, basilikum, ramsløk, estragon, og dill
1 ts grønnsaksbuljongpulver
1 stort fedd hvitløk
2 dl kuttet sellerirot
2 dl kuttet gulrot
5-6 dl kuttet nypotet
1 dl kuttet fennikel
1 neve brekkbønner
Salt, pepper, cayennepepper

Som med alle andre oppskrifter som stammer fra en mor, må man prøve seg frem også her. Spesielt med tanke på urter. Begynn med ikke enorme mengder av hver type, ca 1 ss av hver, eventuelt kutt ut de du ikke får tak i (det går bra, Gun sier at hun alltid pleier å glemme minst en hun også). Finhakk alle urtene unntatt dill, den skal i til slutt.

Kok opp et par dl vann i en god gryte, Gun bruker selvfølgelig en stor le creuset. Smuldre blåmuggosten opp i vannet, og la den småkoke til den er løst opp. Ha oppi creme fraiche eller kremfløte, og skru ned varmen. Ha urtene oppi gryta, sett på lokket og la det hele stå og trekke litt. Da har du laget suppebasen din.

Sunnabäckens grønnsakssuppe består av gorgonzola, creme fraiche, grønnsaker og en masse friske urter - en suppehimmel!

Rens og kutt opp grønnsakene, finhakk hvitløksfeddet, og rens bønnene. Når basen har fått trekke i 5-10 minutter har du oppi 1 ts grønnsaksbuljong, og alle grønnsakene unntatt brekkbønner, de skal bare trekke noen minutter helt til slutt. Om det blir knapt med væske, spe med et par dl ekstra vann. Sett på lokk, og la det putre til grønnsakene er møre.

Smak til med salt, pepper og cayennepepper og eventuelle flere urter underveis. Ha brekkbønnene oppi når du er ferdig med å smake til, og voila! Et glass hvitvin og litt brød og smør er det eneste du mangler på bordet.

Sunnabäckens grønnsakssuppe består av gorgonzola, creme fraiche, grønnsaker og en masse friske urter - en suppehimmel!