Leftovergrønnsaker, kikerter, krydder og havregryn er alt du trenger for å smekke sammen noen raske lunsj- eller middagskaker i en fei. Det beste av alt er at de kan lages av absolutt alle grønnsaker, og smaker fortsatt godt.

Vegansk + glutenfritt
Mengde: 8-10 stk
Arbeidstid: 15 min
Steketid: 10 min

Jeg hater å kaste mat, og spesielt rotgrønnsaker har en tendens til å bli liggende i skuffen i kjøleskapet en stund, til potetene blir litt myke, gulrøttene ikke akkurat knaser mellom tenna lenger, og hvitløken har begynt å spire litt. Det er ingen grunn til å kaste noe av det, men snarere en gylden anledning til en klassisk to pluss to blir fem-middag, nemlig ferskt brød med nystekte lunsjkaker og en liten rømme- eller aioliklatt på toppen. Restene ble spist med spaghetti av samboeren min, og rapporten var positiv – de passer fint til pasta også.

For at disse skal henge sammen er det fint å bruke grønnsaker som har stivelse i seg, spesielt potet. Når jeg bruker potet og havregryn trengs det ikke andre bindemiddel for å få disse til å både henge sammen og bli myke inni og sprø på utsiden, men om du ikke har potet, ville jeg nok brukt litt ris og et egg, eventuelt linfrøblanding, for å holde dem sammen under steking.

Av krydder er det også basically fritt frem, uten at man trenger gå bananas av den grunn. Litt tomatpuré, sennep og hvitløk kommer man langt med. Om du ikke bruker hele massen med en gang kan du la den stå tett i kjøleskapet et par dager uten problemer, så for hektiske perioder hvor du også må bruke opp restene dine, er dette en fin go to-løsning. Proteinbehovet dekkes av en halv boks med kikerter, og om du ikke har alle grønnsakene jeg har brukt her – bytt dem ut med noe annet!

Har du masse restegrønnsaker? No worries! Bruk dem til å lage kjempegode og kjempeenkle lunsjkaker av grønnsaker og kikerter!

Lunsjkaker av grønnsaker og kikerter

4 medium store poteter
2 små jordskokk (eller en potet ekstra)
2 medium gulrøtter
1 medium gul løk
2 hvitløksfedd
1/2 boks kikerter, skylt i rent vann
1/2 brokkoli
1 ss tomatpuré
1 ss sennep
1 ts paprikapulver
1 ts pepper
1 ts salt
1/4 ts cayennepepper
1-2 dl havregryn
Olje eller smør til steking

Det beste er om du har grønnsaker som enten er kokt eller bakt fra før, da kan du bare slenge restene i en bolle og kjøre på. Hvis ikke – rens, kutt opp og kok potet, jordskokk, gulrot og brokkoli i lettsaltet vann til de er møre.

Grovhakk løk og hvitløk, og bland inn krydderne og kikertene i en bolle. Når grønnsakene er kokt møre, hell av vannet og la de dampe av, for å miste mest mulig vann. Soggy base er soggy lunsjkaker, så du vil ha ut vannet av disse. Bland alt i bollen, og bruk en stavmikser, eller potetstampe, til å lage en grov masse. Om du bruker stavmikser, vær forsiktig så dette ikke blir en mosa grøt, da blir de ikke så gode å steke.

Bort med stavmikseren, og rør inn havregryn til røra er ganske fast, og lett å forme med hendene. Varm opp stekepanne med olje eller smør, og stek de i 5-6 minutter på hver side til de er gyldne.

Har du masse restegrønnsaker? No worries! Bruk dem til å lage kjempegode og kjempeenkle lunsjkaker av grønnsaker og kikerter!