Spinat- og quinoasalat med tahini og mandler

Selv om det kanskje ser sånn ut på denne bloggen, er det ikke bare jeg som står for matlagingen hjemme hos oss! Denne salaten fikk jeg servert til middag en dag, og den var akkurat det jeg hadde lyst på.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 20 min

Øystein, samboeren min, er også vegetarianer. Det gjør unektelig livet og hverdagen min mye enklere, for ikke å snakke om at det er godt å ha et felles verdigrunnlag når det blir såpass relevant i de aller fleste situasjoner, både i hverdagen og til fest. Og selv om jeg stortrives med å være på kjøkkenet i mange timer om gangen alene, synes jeg det minst like stas når vi lager ting sammen (så lenge jeg får bestemme litt ekstra…), og når jeg ikke trenger å være delaktig i det hele tatt (akkurat det øver jeg på å bli litt flinkere til) – for Øystein er flink til å lage mat!

Innholdet i denne salaten sto klart til meg på benken når jeg kom hjem fra jobb, så det var bare for meg å legge det hele på en tallerken, og dig in. Perfekt kokt quinoa (vi har utviklet en god metode), frisk spinat, sprø agurk, gode tomater, ristede mandler og en enkel, men veldig god, tahinidressing. Øystein hadde også avocado i sin, og om det er ønskelig med ost i salaten, tror jeg fersk feta ville passet ypperlig til de andre smakene. Det skal jeg prøve en annen gang.

Quinoa er en såkalt superfood, og vi bruker den ganske mye. Masse protein, masse næring, veldig godt og anvendelig. Vi har som sagt prøvd oss ganske mye frem når det gjelder hvordan den skal tilberedes for å bli skikkelig god, så de detaljene finner du under, i oppskriften.

Frisk, crunchy, sunn og næringssalat til lunsj eller middag? Check!

Spinat- og quinoasalat med tahini og mandler

1 dl tørr quinoa
2 dl vann
2 ss grønnsaksfond / 1 ss grønnsaksbuljong
Frisk spinat
Cherrytomater, delt i to
Agurk, delt i skiver
Evt avocado, delt i båter
Grovhakkede mandler

Enkel tahinidressing
2 ss tahini
2 ss vann
1 ts eddik (feks riseddik)
1 ts agave eller honning
1 raspet hvitløksfedd
Salt og pepper
Sitron til topping

For å koke top notch quinoa, er det viktig å gå systematisk til verks. Først må quinoaen skylles i rennende, kaldt vann i flere minutter. Grunnen til det er at det sitter stoffer i skallet som gir quinoaen en bitter smak, den vil du ikke ha med. Deretter tar du den skylte quinoaen over i en tykkbunnet, tørr gryte, og setter på varmen. Nå er det viktig å følge med slik at quinoaen ikke brenner seg. Den skal kun tørkes, og såvidt begynne å “poppe”, det ser du ved at den skifter litt farge. Dette er lettest å se på hvit quinoa, litt vanskeligere på rød, som vi har brukt her. Hell over vann og fond/buljong, skru ned varmen, og sett på lokk. La det putre til alt vannet har fordampet, ca 10-15 minutter. Rør rundt og la quinoaen lufte seg litt, før den has over i en bolle for nedkjøling. Da har du perfekt quinoa til salat.

Skyll spinat og grønnsaker, del det opp i ønskede biter. Grovhakk mandler (eller andre nøtter), og rist dem i tørr panne til de er gyldne. For å lage tahinidressingen, rør sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper. Skvis litt fersk sitron over helt til slutt.

Frisk, crunchy, sunn og næringssalat til lunsj eller middag? Check!

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Emma

    Kjempegod salat, tusen takk for at du delte den! Ny favoritt. Tilsatte ekstra vann og (mye) sitronsaft i dressingen. Mm.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.