Jeg nekter å tro at det finnes folk i dette landet som ikke har et minne tilknyttet gulrotkake, og derfor blir det så viktig at den blir god når den bakes. Med Gundas oppskrift er du garantert i trygge hender.

Mengde: 1 liten langpanne / 24 muffins
Arbeidstid: 20 minutter
Steketid: 35/20 min

Gunda er damen med bloggen Alt Godt, tre kokebøker, visdom og klokhet få kan hamle opp med, alltid et smil på lur og hjerterom og husrom av en annen dimensjon. På toppen av det hele har jeg klart å lirke meg til å få denne dama som venninne! Jøjemeg!

For litt siden postet Gunda på bloggen sin at hun hadde testet ut min hvite lasagne, og nervene mine kicket inn. Gunda er en svært matkyndig dame, og når mine oppskrifter består hennes test, da kan jeg puste lettet ut. Sånn skikkelig. Sånn pjuuuuh. Dere vet. Og når jeg besøkte Gunda for litt siden, tilfeldigvis på dagen Bonanza hadde ettårsbursdag, serverte hun meg mine egne feta- og squashlapper… Som smakte bedre hos henne enn hos meg.

Det er derfor ikke så rart at det er Gunda jeg vender meg til når jeg skal gjøre noe jeg ikke helt har kontroll på. Hennes safte- og syltebok er en av mine favorittkokebøker, og om dere ikke har opplevd hennes livesylteshow (!), benytt anledningen neste gang hun er et sted nær deg. Det er så trivelig at du vil ikke tro det. Denne gangen var det kake jeg skulle bake, og Gunda vet selvfølgelig råd.

Denne gulrotkaken er så god, samtidig som den er så enkel! Den blir saftig, og den smaker helt himmelsk av kanel og kardemomme, samtidig som glasuren er så heftig at du garantert både smatter og lager lyd. Jeg tåler ikke laktose, så når jeg endelig fant Tines laktosefri kremost (etter tips fra nettopp Gunda), var det ingen tvil. Det blir gulrotkake.

Gundas gulrotkake er saftig, frisk og full av gode krydder - akkurat som gulrotkake skal være.

Gundas gulrotkake

Kake
400 gram gulrot
3 egg
3 dl sukker
2,5 nøytral olje, feks raps
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 ss vaniljesukker
1 ss kanel
1 ss kardemomme

Glasur
200 gram naturell kremost
300 gram melis
1 ts vaniljesukker
1 ss sitronsaft

Sett ovnen på 180 grader om du skal bake langpanne, 200 om du skal bake muffins. Om du skal lage muffins anbefaler Gunda (og jeg!) å bruke tykke muffinsformer, eller muffinsform som støtter opp.

Riv gulrøttene fint (jeg brukte kortenden av en sånn klassisk rasp), mens egg og sukker piskes til eggedosis i kjøkkenmaskina. Bland alt det tørre i en bolle, og rør inn det tørre, oljen og gulrøttene forsiktig i eggedosisen.

Ha røra over i langpanne med bakepapir eller muffinsformer, og stek midt i ovnen – 20 minutter for muffins, ca 35 for langpanne.

Gunda har noe hun kaller spaghettitesten, som jeg, etter å ha tenkt meg om, regner med betyr at hun bruker en tørr spaghetti istedet for en trepinne til å sjekke om kaka er gjennomstekt. La den avkjøle seg, mens du visper sammen ingrediensene til glasuren, og smører den utover kaka når den har blitt lunken.