Dette er først post i en helt ny kategori på Green Bonanza, hvor jeg inviterer kjente og ukjente lesere til å dele sine favoritter med meg og resten av leserne. Superstas, synes jeg!

Jeg har lenge fulgt Astri på instagram og blitt imponert over hennes smoothies, så jeg spurte om jeg kunne få dele noen av oppskriftene hennes. Astri sa ja og jeg sa hurra, og nå er posten klar til å deles. Dette er noen av de beste smoothiene jeg har prøvd, og jeg har med hell doblet oppskriftene og hatt de stående på tette glass eller flasker i kjøleskapet i både en og to dager.

Jeg vet ikke hva slags blender Astri bruker, men jeg har en RAW-blender som moser grønnkål og andre harde ting lett som en plett. Disse smoothiene er så smakfulle og kremete gode – for ikke å snakke om sunne! Astri bruker hele frukten (uten skall, antar jeg) når hun skriver appelsin og grapefruit. Jeg har også prøvd med ferskpresset juice, og det blir også godt. Om jeg skal velge meg en favoritt, tror jeg solskinnssmoothien stikker av med seieren. Og om du vil, kan du lage din egen mandelmelk!

Astris smoothies

Tekst og oppskrifter: Astri
Bilder: Green Bonanza

I enkelte perioder er livet så travelt og slitsomt at matlaging er et ork. Dagene består plutselig av sykehusbesøk, bekymringer, lite søvn og lite matlyst.  Av erfaring vet jeg at inspirerende blogger og kokebøker kan bidra til at appetitten – eller snarere matgleden – øker, så får man bare krysse fingrene for at presset letter, slik at man faktisk evner å lage maten også.

Denne vinteren har jeg stadig lett etter inspirerende mennesker, inspirerende blogger, inspirerende instagrambilder, for å bringe matglede inn i livet. Green Bonanza ligger på topp i så måte! Da eminente Mia spurte om jeg kunne bidra med oppskrifter på grønne smoothies, følte jeg meg så beæret, og takket selvsagt ja.

Min grunntanke bak smoothies er at den skal holde meg mett, og at den må inneholde så gode næringsstoffer som mulig. I tillegg må de selvsagt være velsmakende! Jeg bruker alltid noe grønt i smoothies, siden man kan dytte inn uante mengder uten at det bare smaker ”grønt” hvis man stabiliserer med banan eller noe annet søtt. Nøttesmør er mettende og godt, mens havregryn, banan og avokado gir mer fylde. Jeg foretrekker mandelmelk, men tåler du vanlig melk/yoghurt/kesam er det sikkert like godt.

Solskinnssmoothie

2-3 solide never spinat
1 banan
1 appelsin
½ grapefrukt
2 dl. mandelmelk
1 liten neve mynte
Lønne- eller daddelsirup etter smak, ca. 1-2 ss

Sommersmoothie

2 solide never spinat
2 solide never grønnkål
1- 1 ½ banan
Ca 5 cm bred del av ananas/en hel, moden mango
Mandelmelk/plantemelk/melk/væske ca. 2-3 dl, alt ettersom hvor tykk du liker smoothien
Noen stilker mynte eller sitronmelisse
1 barneskje nøttesmør etter smak, gjerne cashewnøttsmør.

Skjær, hell, kutt, blend og nyt!

Trenger du inspirasjon til sunne, grønne og gode smothies? Her får du fire varianter!

Smoothie for oss med jernmangel og de som liker blåbær:

2 solide never spinat
1-2 bananer
½ – ¾ pose frosne blåbær
1 dl. havregryn
En dæsj appelsinjuice/saft/kjøtt fra en sitrusfrukt
1-2 dl. rødbetjuice/1 rødbete
1 ss chiafrø
1 barneskje nøttesmør, gjerne kokos- eller mandelsmør
1 drøy ss daddelsirup/lønnesirup/4-5 dadler for søtsmak

Hvis du bruker en rødbete, bør den kanskje behandles først, hvis du ikke har en sterk blender. Jeg velger den enkle varianten og kjøper rødbetjuice. Blend, og del gjerne opp noen bananskiver til å ha på toppen.

Dessertsmoothie for sjokoladeelskere (eller for oss som liker sjokolade til frokost)

2 solide never grønnkål/spinat
½ – ¾ pose frosne bringebær
1-2 bananer (en av bananene kan byttes ut med 1 avokado)
1-2 dl. mandelmelk
1-2 ss peanøttsmør/nøttesmør
Noen stilker sitronmelisse
1-3 ss kakao, alt etter hvor sterk smak du ønsker

Blend, og ha gjerne kakao nibs og friske bringebær på toppen! Smoothien passer både til frokost, frokostkaffen, som dessert eller kveldsmat.

Trenger du inspirasjon til sunne, grønne og gode smothies? Her får du fire varianter!