Lag din egen mandelmelk! Easy peasy.
Drikke

Hjemmelaget mandelmelk

31 comments

Uansett om du bruker plantemelk en gang i ny og ne eller er storforbruker – eller bare er nysgjerrig – lønner det seg å lage sin egen, både med tanke på smak, innhold og økonomi.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 1 liter ferdig melk + 2,5 dl pulp
Arbeidstid: 5-10 minutter + bløtlegging av nøtter

Det er flere grunner til å drikke og bruke mindre kumelk, og mer plantemelk. For noen av oss er årsaken allergi eller intoleranse, andre har gjort et etisk valg om å ikke bruke produkter fra dyr, mens andre er ute etter en sunnere melk å bruke i hverdagen. Det finnes en rekke plantemelk å få kjøpt; soya, ris, mandel, kokos, hasselnøtt og havre er alle gode alternativer til kumelk. Alle har forskjellige kvaliteter, næringsinnhold, bruksområder og ikke minst smak.

Mens kokosmelk inneholder svært mye kalorier og med fordel kan brukes med måte, rismelk er lavt på næringsinnhold og ofte tilsatt mye søtning, og soya er et gjentagende og omdiskutert tema, er mandelmelk the good guy in class. Den har både et lavere kaloriinnhold og et høyere proteininnhold enn de fleste andre plantemelktypene, og den er ikke vannete i konsistensen samtidig som mandelmelk smaker veldig godt, spesielt i smoothies og lignende.

Ulempen med å bruke plantemelk er ofte prisen. 50-60 kroner for en liter økologisk mandelmelk som inneholder 7% mandler, endel søtning og et par konserveringsmidler blir heftig, spesielt om man bruker endel av det. Løsning? Lag det selv! Ikke noe annet i den enn det du tilsetter selv, søtning etter smak, og ingen konserveringsmidler i det hele tatt.

Jeg kjøper økologiske mandler i løsvekt (fra Helios) når jeg lager egen mandelmelk, men du kan bruke alt av rå, ubehandlede mandler. I tillegg trenger du en god blender, og en nøttemelkpose som du kan bruke til å klemme ut melken etterpå, eventuelt slike gassbindhåndklær. Du må ikke sile den, men jeg anbefaler det. Det blir litt mer søl av gassklut enn av pose, men det funker helt fint. Det du sitter igjen med etterpå kalles gjerne for pulp, og den må du ikke kaste! Den kan du enten tørke i ovn og lage ditt eget mandelmel av, eller du kan bruke den i bakst – for eksempel i kjeks.

Lag din egen mandelmelk! Easy peasy.

Hjemmelaget mandelmelk

2,5 dl rå mandler
1 liter vann
Evt søtning: Vaniljepulver, agavenektar eller daddelsirup

Legg nøttene i rikelig med kaldt vann i et lukket glass over natten, eller minimum 8-10 timer, for at de skal bli bløtlagt. Dette gjør det lettere for blenderen å kjøre nøttene, samtidig som næringsstoffene frigjøres og blir lettere med i melken.

Skyll av nøttene, ha de over i blenderen sammen med rent, kaldt vann, og kjør blenderen i 2-4 minutter til du har en fin, hvit melkemasse i blenderen.

Fest nøttemelkposen over et stort litersmål eller en bolle, og hell melken gjennom posen. Løft posen forsiktig, og klem rundt den så alt det våte kommer ut av posen, og det du sitter igjen med er rå mandelmasse. Hell melken over på rene, tørre flasker, og sett dem kaldt.

Dette er ferskvare, så jeg vil anbefale å bruke melken i løpet av 2-3 dager, for eksempel i smoothies.

31 Comments

 1. Pingback: Astris grønne smoothies • Green Bonanza

 2. Marie Hella Lindberg

  Er det mulig å bruke kaffefilter i stedet for nøttemelkpose?

  • Hei Marie! Det tror jeg, men det kan ta litt tid før alt renner gjennom. Om du ikke har nøttepose eller sånne “gasskluter”, kan du bruke vanlige kjøkkenhåndkle også, gjerne noen som ikke er veldig stramme i strukturen. :)

 3. Pingback: Mandelkjeks med sesam og paprika • Green Bonanza

 4. Pingback: Kirsebærsmoothie med kakao • Green Bonanza

 5. Pingback: Proteinrik smoothie med jordbær og kakao • Green Bonanza

 6. Hvilken/hvilke typer melk smaker og kan brukes mest likt som kumelk?

  • Hei Ane! Når det gjelder smak synes jeg det er vanskelig å svare på, da mange har forskjellige meninger om hva som smaker mest “likt som” noe annet, og så kommer det jo an på om du mener å drikke den ren, eller bruke den i ulike typer retter. Jeg bruker i all hovedsak usøtet soyamelk og mandelmelk, da jeg synes de er best både på smak og konsistens. Typer som rismelk og havremelk er mye tynnere i konsistensen, men om du feks skal koke risgrøt er det jo bare fint å bruke rismelk. Soyamelk kan kjempefint brukes istedet for kumelk i for eksempel hvite sauser, bakst, på frokostblanding og så videre, men den smaker jo ikke det samme som kumelk. Kumelk er ganske søtt, og det synes jeg soya er også, men på en annen måte. Til smoothies foretrekker jeg mandelmelk simpelthen på grunn av næringen, og at den ikke er så søt. Det er dessverre ikke noe enkelt svar på dette, men om du vil kutte ut kumelk anbefaler jeg deg å starte med usøtet soya og mandelmelk, og ta det derfra :)

 7. Takk! Ser nå at spørsmålet mitt var litt sofistikert, men du svarte på det jeg lurte på! (:

 8. Takk! Ser nå at spørsmålet mitt var litt difust, men du svarte på det jeg lurte på! (:

 9. Pingback: Hasselnøttmelk- og kaffesmoothie. Eller milkshake. • Green Bonanza

 10. Alexandra

  Hei,

  Gjør det noe hvis jeg rister mandlene i oven først? Eller bløtlegger de i kok varmt vann?

  • Hei! Å riste de og bløtlegge dem er jo to forskjellige prosesser som gir forskjellige utfall. Til melk vil jeg nok unngå å riste dem, poenget er at de skal bli myke. Du kan helt fint bløtlegge i nykokt vann og korte ned ventetiden. :)

 11. Pingback: Rask, enkel og kremete pasta med hvitløk og soltørket tomat • Green Bonanza

 12. Pingback: Bløtlegge nøtter? Javisst! • Green Bonanza

 13. Pingback: Golden milk • Green Bonanza

 14. Annette

  Heisann! Har du ca peiling på hvor mye calorier den ferdige melken inneholder? En del vil jo være igjen i nøtte-pulpen :)

 15. Kjøpte en linklut på europris 20,- kr og sydde den sammen. Ble en perfekt nøttepose

 16. Åse Marie

  Hvor har du fått kjøpt de fine melkeflaskene? :)

 17. Synne

  Hei! hva slags nøttepose anbefaler du? Det finnes så mange ulike varianter på nett

 18. Trine

  Hei! Har du noen oppskrifter der jeg kan bruke pulp? Og hva heter pulp på norsk, nøttegugge? Nøtte…grut?

  • Hehe, tror ikke det har noe godt, norsk ord. Jeg har en oppskrift på mandelkjeks. Pleier også å putte litt i brød. Finnes masse på nett, google away. :)

 19. Marlene Hop Pedersen

  Hva kan vi bruke mandelmassen til etterpå?

 20. Hva med mandelmassen da?

 21. Elin Østli

  Kan man bruke en juicekvern? Den etterlater væsker/juice og ganske tørr fruktmasse

 22. Jane Thingstadberget

  Kjøpte dessverre mandelmelk, men synes ikke noe om den smaken/typen. Hva kan jeg bruke den i/lage av melka? Ønsker gjerne tips og forslag, men har dessverre mindre lagring- og fryseplass.. På forhånd takk for hjelp og svar!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.