Lag mandelkjeks med sesam og paprika av det som blir til overs etter du har laget din egen mandelmelk – eller bruk mandelmel, om det høres hakket mer bedagelig ut.

Vegansk + glutenfri
Mengde: Ca 40 små kjeks
Arbeidstid: 10 min
Steketid: Ca 2 timer

Jeg er fan av å bruke opp det som er igjen etter man har laget noe annet. Jeg synes for eksempel det er fint å kunne bruke skall og stilker fra renska grønnsaker til å koke kraft på, urter kan tørkes og brukes i salt, og etter du har laget mandelmelk kan du bruke det som er igjen, gjerne kalt pulp, til å lage mandelkjeks.

Både mandelmelk og disse kjeksene er ufattelig enkle å lage, det eneste du trenger er en dose tålmodighet. Melken lages av at rå mandler ligger i bløtt over natta før de kjøres i en sterk blender sammen med vann, og deretter siles av gjennom et håndkle eller en nøttepose. Det du har igjen da, er en fuktig masse av kvernede mandler, som på ingen måte trenger å kastes! Om du strør det utover et brett og tørker det på varmluft med døra åpen har du laget ditt eget mandelmel, men om du bruker den når den er fuktig, og gjør som her, så har du kjempegode, crunchy og smakfulle kjeks.

Det er noe så fint som et eple som gjør at disse henger sammen. I flere typer bakst fungerer eple like godt som bindemiddel som for eksempel egg. I mange amerikanske veganske oppskrifter kan man ofte se at det skal benyttes unsweetened apple sauce, et produkt det kanskje er lett å tro at ikke er mulig å få tak i her. Men det unsweetened apple sauce faktisk er, er usøtet eplemos. Så enkelt som det. Du kan enten kjøpe en fra syltetøyhylla på butikken, men de er ofte tilsatt ganske mye sukker, eller du kan lage din egen av et eple og litt vann.

Jeg har smaksatt mine kjeks med vanlig paprika, røkt paprika, sesam og næringsgjær, men really – her er det bare å krydre på med de smakskombinasjonene du tror blir godt! Om du ikke har nykvernet mandelpulp kan du bruke mandelmel, men da kan det hende du trenger litt mer fuktighet i røra.

Mandelkjeks med sesam og paprika

1 eple
1 dl vann
1 ss sitronsaft

2,5 dl mandelpulp
1 ts paprikapulver
1/2 ts røkt paprikapulver
1/2 ts salt
1 ss tahini
1/2 ts nykvernet pepper

Skrell eplet og ta ut kjernen, og del deretter eplet i små terninger. Ha eplebitene, vann og sitronsaft i en liten kjele, og kok opp. La det putre under lokk til det meste av vannet er fordampet, og eplebitene er møre. Kjør dem glatt med stavmikser eller i en liten blender.

Mål opp og bland øvrige ingredienser, og bruk en spiseskje til å røre eplemosen inn i pulp med krydder. Det skal være mulig å pakke den godt sammen, men den skal ikke være en våt røre.

Bruk hendene, og klem røra sammen til en ball med hendene. Finn frem to bakepapir, og legg ballen på det ene, og klem den utover med hendene til den er en flat og ganske tykk pannekake. Legg det andre bakepapiret oppå, og bruk en kjevle til å flate ut deigen mellom bakepapirene. Jo tynnere du lager deigen, jo mer crunchy kjeks får du.

Bak dine egne glutenfri, sukkerfri og melkefri mandelkjeks!

Når du er fornøyd med tykkelsen på kjeksene, dra av det øverste bakepapiret forsiktig. Strø litt salt og kvern pepper over. Bruk et pizzahjul eller en kniv, og skjær ruter i deigen, på den størrelsen du vil ha kjeksene. Dra bakepapiret over på et bakebrett, og sett det midt i ovnen.

Stek først kjeksene på 200 grader i 15 minutter, før de snus og stekes videre på 15 minutter. Skru deretter ned varmen til 75 grader, sett på varmluft, og sett en tresleiv i ovnsdøra. På den måten blir kjeksene tørket, og fuktigheten forsvinner ut av ovnen. Hvor lenge de trenger å stå avhenger av tykkelsen, fuktigheten på røra og hvor tynt du kjevlet deigen. Husk at de også blir mer sprø når de blir kalde. De vil få en fin, gylden farge.