Hvordan koke perfekt quinoa?
Råvarer

Fremgangsmåte for å koke perfekt quinoa

Nivå Enkel 11 comments

Det er ikke barebare å skulle begynne å bruke mange nye og spennende ingredienser når man kanskje verken har smakt eller tilberedt dem tidligere. Quinoa er et typisk tilfelle hvor det er lett å bli litt lost in space, så her er min fremgangsmåte for å koke perfekt quinoa.

Av en eller annen grunn husker jeg veldig godt første gangen jeg kjøpte quinoa. Jeg hadde aldri smakt det før, ei heller kjøpt en pakke, men jeg hadde lest om dette fantastiske lille frøet som et godt alternativ til ris og andre stivelsesrike karbohydrater. Faktisk inneholder quinoa lite karbohydrater, men store mengder protein, hvilket gjør det til et fantastisk næringsmiddel vi med fordel kan bruke. På toppen av det hele har quinoa en helt riktig sammensetning av aminosyrer, noe mange andre proteinrike planter ikke har. Sammensetningen gjør at quinoa er et like fullgodt protein som det som er i melk.

Men – det må jo smake godt allikevel, det kan ikke bare være sunt. Jeg synes quinoa er en fantastisk ingrediens å bruke, enten som den er i salat, varm eller kald, eller om den brukes som base i noe annet, for eksempel spinat- og quinoaboller som stekes lett i stekepanne. Quinoa finnes i tre varianter; hvit, rød og sort, og de smaker stort sett det samme. Det finnes også utrolig mange varianter av quinoa å få kjøpt, og det er ikke alltid like lett å orientere seg i hvilke som har god kvalitet. Noen blir dessverre litt grøtete når de kokes. Jeg foretrekker å bruke de økologiske fra Saltå Kvarn, de er lette å jobbe med og smaker godt. Selges på de fleste helsekostbutikker, se etter fargesterke bokser!

Men hvordan tilberede den, da? Når den er så sunn og du først har funnet den i butikken? Her er min bulletproof fremgangsmåte, perfeksjonert over mange år for best mulig resultat. Denne blir både skylt, ristet/puffet og kokt, og får da en luftig og sprø konsistens.

Hvordan koke perfekt quinoa?

Du trenger:

1 del quinoa (feks 2 dl)
2 deler vann (feks 4 dl)
Grønnsaksbuljong (1 ts per 2 dl quinoa)
En sil med tett mønster
En tykkbunnet gryte med lokk
En sleiv

Steg 1: Skylle quinoa

Quinoa må skylles godt i kaldt vann før den kokes, for å fjerne et tynt lag med bitterstoffer som ligger utenpå frøene. Mål opp quinoa og ha den over i silen, og skyll den i tre-fire minutter under iskaldt, rennende vann. Mål opp vann og grønnsaksbuljong, og sett klart på benken.

Hvordan koke perfekt quinoa?

Steg 2: Puffe quinoa

Det er i dette steget the magic happens. Nå skal du ha den skylte quinoaen over i en tørr, tykkbunnet gryte. Skru på varmen på nesten maks, og rør rundt med sleiv mens quinoaen tørker. Dette skal du gjøre til du ser at det ikke er fuktighet igjen i kjelen eller på frøene, men pass på at det ikke svir seg – det blir varmt der! Du vil se at frøene begynner å lysne når de er tørre, da er du klar til neste steg.

Hvordan koke perfekt quinoa?

Steg 3: Koke quinoa

Ha vann og grønnsaksbuljong over i gryta, rør rundt, skru på lokket og sett ned varmen til medium. Nå skal quinoaen få koke i fred, akkurat som ris, til alt vannet er fordampet. Det kan ta alt fra fem til femten minutter, alt ettersom mengde og temperatur. Følg med på den!

Hvordan koke perfekt quinoa?

Steg 4: Fluffe quinoa

Bruk sleiven eller en gaffel til å røre quinoaen så resten av dampen slipper ut, og la eventuell fukt fordampe fra kjelen før du heller quinoaen over i en bolle.

Det var det! Fiks ferdig perfekt quinoa.

Hvordan koke perfekt quinoa?

Tags

11 Comments

 1. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 2. Pingback: Quinoasalat med bakte grønnsaker og friske beter • Green Bonanza

 3. Pingback: Brokkoli, ich liebe dich! • Green Bonanza

 4. Hei! Laget quinoa etter metoden din i dag. Kjempegodt, stor suksess!

 5. Pingback: Julesalat med rødkål og cashewdressing med urter • Green Bonanza

 6. Har alltid bare kokt quinoaen men nå brukte jeg din kokeoppskrift , det gjorde susen . Kjemperesultat

 7. Ann christin

  Takk for god forklaring!! Kor lenge held dei koke frøa seg i kjøleskapet?

  • Stol på sansene dine, lukt og smak på dem. De holder seg fint i hvertfall 4-5 dager, helt sikkert lenger også.

 8. Solveig

  Takk for fin oppskrift! Vet du om puffingen med sterk varmebehandling gjør noe med næringsinnholdet?

  • Fantastisk! Tusen takk for så fin oppskrift! Perfekt kokt qinoa, endelig!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.