Alt du trenger for å lage en pai, er en paibunn, en bunke grønnsaker, litt egg og litt ost. Denne paien skulle egentlig være med tomat og spinat, men endte opp med asparges og paprika istedet.

Mengde: 12 serveringer
Arbeidstid: 20 minutter
Steketid: 30 minutter

Pai, pai, pai! En av de mest leste oppskriftene på Green Bonanza er paien med spinat, tomat og fetaost, eller Øya-paien som den heter hjemme hos oss, fordi den alltid står på bordet når vi har vår årlige øyafrokost i forbindelse med landets beste festival. Denne paien skulle egentlig være den paien på et lunsjbord på hytta, helt til jeg spurte min mor om hvor spinaten var. Ups, sa mamma. Ingen spinat.

Og det er da det er så fint med konseptet pai, for det gjør ingenting om du ikke har spinat. Det er bare å se i kjøleskapet hva annet du har. I mitt tilfelle var det asparges, og fordi Øystein, min samboer, er veldig glad i paprika (og jeg ikke er det), byttet jeg også ut tomatene med paprika. Simsalabim, en ny pai!

Hva tenker du om pai? At det er helt perfekt til alle måltid? Nettopp! Her er en variant med asparges og paprika.

Spinat med asparges og paprika

Fyll
4 grønne, ferske asparges
1 rød paprika
4 store champignon
2 sjalottløk
4-5 egg
4-5 ss melk eller vann
1 ss smør
75 gram feta eller annen ost
1 ts paprikapulver
Salt og pepper

Paibunn
500 gram hvetemel
250 gram smør, romtemperert
8-10 ss kaldt vann

Om du lager din egen paibunn: Kjør hvetemel og smør i en eltemaskin, og spe forsiktig med vann til deigen har blitt èn hel klump. Vær forsiktig med vannet – spe en og en skje. Det er ikke sikkert du trenger alt, og det kan hende du trenger mer. Pakk inn deigen i plast, og la den hvile i kjøleskapet en times tid. Kjevle ut bunnen, legg i paiform, stikk masse hull med en gaffel, legg på et bakepapir og hell over paivekter eller tørre erter, og forstek bunnen på 175 grader i ca 15 minutter.

Om du bruker ferdigbunn (det er lov) – følg anvisningen på pakken.

Hva tenker du om pai? At det er helt perfekt til alle måltid? Nettopp! Her er en variant med asparges og paprika.

For å lage fyllet steker du først sopp i skiver i tørr panne, til den slipper vannet og har kyrmpet. Deretter har du opp smør i panna over medium varme, og lar finhakket sjalottløk surre sammen med soppen et par minutter. Rens paprika og asparges, og del det opp i passende biter, før de også surres i panna sammen med resten. Strø over en klype salt og litt nykverna pepper. Ha grønnsakene over i paibunnen, og smuldre fetaost over.

Lag eggestand ved å piske eggene lett med en gaffel sammen med melk/vann, paprikapulver og en ny klype salt. Hell eggestanden over paien, og fordel det litt med en gaffel slik at alt ligger jevnt.

Sett paien inn i ovnen på 200 grader, og la den steke i 20-30 minutter til kantene er gyldne og eggestanden har satt seg.