Sunnanbäckens grønnkålsalat med fiken

På Sunnanbäcken har de en rekke oppskrifter etter alle formødrene som har bodd på gården, og denne grønnkålsalaten med fiken er en av dem. Og det skjønner jeg godt – den er god!

Glutenfri
Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 10 minutter

Som jeg har skrevet om tidligere var jeg en helg i Sverige, nærmere bestemt på Sunnanbäcken, tidligere i vår. Sunnanbäcken er hjemstedet til min kollega og venninne Ida, og vi tok turen etter en jobbreise til nærområdet.

På gården fikk jeg plukke urter, blomster, leke med hund, kose med katt, lese bok på senga både morgen og kveld, handle morsomme matvarer og drikke så mye te og kaffe jeg bare ville. Som om ikke det var nok, fikk jeg også smake på en himla god grønnsakssuppe med gorgonzola og friske urter, som jeg har fått lov til å dele her på Green Bonanza av den fantastiske damen Gun som er mor i huset på Sunnanbäcken. Denne salaten kommer også derfra, og den er like god som den er enkel og rask å lage.

Sunnabäckens grønnsakssuppe

Jeg er litt usikker på om jeg fikk historien rett, men en av Idas formødre var guvernante i Amerika på tidlig 1900-tall, og hadde med seg The White House Cook Book hjem. En annen var kokke på det lokale sykehuset, og nåværende mor i huset driver sitt bed & breakfast. Det er med andre ord en sterk mathistorie i familien, og denne grønnkålsalaten har vært en klassiker i flere generasjoner.

I motsetning til her til lands er grønnkål en lenge velbrukt grønnsak på vestkysten av Sverige, den gror godt der. I denne salaten er det ikke noe annet enn fersk grønnkål, tyrkisk eller gresk yoghurt, ristede nøtter og ferske fiken. Idas mamma sa at hun pleide å bruke tørkede som var enda søtere, men jeg synes det var veldig godt med ferske! Denne kan serveres som en forrett, som en del av et koldbord, eller som vi gjorde – som en enkel kveldsmat med et par stekte skiver halloumi. Ifølge Gun kan du også fint bruke svartkål eller savoykål, om det ikke er sesong for grønnkål.

SAMSUNG CSC

Sunnanbäckens grønnkålsalat med fiken

En stor pose (200g) fersk grønnkål
3-400 gram tyrkisk/gresk yoghurt
2,5 dl valnøtter
8-10 ferske fiken

Rist valnøttene i tørr panne, mens grønnkålen vaskes og tørkes. Om den ikke er ferdig kuttet opp, grovkutt den med en skarp kniv, og plukk ut de tykkeste stilkbitene, de er ikke så gode å spise rå. Rør yoghurten inn i grønnkålen, sammen med skiver av fiken. Rør inn halvparten av valnøttene, og strø resten over på toppen til slutt.

Tips; Ettersom Gun mente at denne skulle være litt søtere fordi hun pleier å bruke tørkede fiken, går det an å tilsette en ts agavesirup eller akasiehonning i yoghurten om du bruker ferske fiken, for å tilføre litt mer sødme.

Sunnanbäckens grønnkålsalat

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Astri

    Grønnkål har vært brukt i Norge i lange tider, altså! Den har bare vært glemt i mange år, i tillegg til at svensker har mer selvtillit og tør holde på gamle tradisjoner enn nordmenn.

    • Godt poeng. Glad for at den er “tilbake”, får håpe vi klarer å holde på den denne gangen :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.