Vil barnet ditt bli vegetarianer? Her er mine tips til deg som har en tenåring i hus.
Blogg

Til deg som har en tenåring som vil bli vegetarianer

9 comments

Dette er en post til alle mødre og fedre som har en datter eller sønn i huset som, av hvilken som helst grunn, har funnet ut at hun eller han ønsker å kutte ned eller kutte ut kjøtt og fisk i kostholdet sitt.

Kornelia på bildet er vårt fadderbarn på to år, og var med på vår grillfest tidligere denne uka. Hun spiser dobbelt så mange maiskobler som oss voksne, spiser grillet tofu mens hun sier namnamnam, og drikker hjemmelaget iste med begge hender. På bildet spiser hun på en grilla veggisburger med en liten rømmeklatt på, og det er vel liten tvil om at jenta er mer enn fornøyd. Det er så deilig å se matglede hos barn, og om du har et barn som uttrykker ønske om å bli vegetarianer, har jeg noen tips til deg.

Si ja

Det aller første jeg vil si: Vær stolt av barnet ditt. Vær stolt av at de har gjort et eget valg basert på informasjon de har tatt til seg. Vær stolt av at de ønsker å gjøre noe som kanskje ikke blir veldig lett verken for dem eller for deg.

Det andre jeg først vil si: Ikke si nei. Ikke si at det får de ikke lov til. Still heller gode spørsmål om hva de tenker, snakk med dem, og bli med dem på ferden mot en kjøttfri tilværelse. Jeg har møtt mange tenåringer som veldig gjerne vil, men som ikke får lov hjemme, og det er mye sårhet og tristhet i det. Alle barn vil gjerne at foreldrene ser dem, aksepterer det de ønsker, og blir med dem. Så min oppfordring er: Bli med dem istedet for å gjøre det vanskelig.

SAMSUNG CSC

Ikke vanskelig. Lett!

Det trenger nemlig ikke være så vanskelig. Det er ikke sånn at du vil trenge å lage to middager hver dag. Det er ikke sånn at du vil bli ruinert på spesialprodukter. Det er heller ikke sånn at barnet ditt vil bli feilernært, så lenge du har en bevisst tanke rundt hvilke næringsstoffer dere spiser – noe du bør ha uansett, ettersom kjøtt ikke er fullverdig næring på egenhånd det heller. Og hvem vet – kanskje du oppdager noe nytt du også, noe som er godt, noe som gjør deg mett, noe du kan lage sammen med tenåringene dine?

Min flotte mamma

Både jeg og min søster ble veggis først etter vi hadde flyttet ut, men selv da synes mamma det var litt vrient. Hva skulle hun vel lage når vi kom hjem? Vi har snakket masse om dette, mamma og jeg. Min mamma er nysgjerrig, hun er flink til å lage mat, og hun koser seg på kjøkkenet. Men hun var også vant til å tenke “kjøtt først, tilbehør etterpå”. Den tankerekka blir ikke gyldig når man skal lage veggis, så mamma gikk grundig til verks med å lese blogger, være en klegg på meg når jeg lagde mat hjemme, finne oppskrifter i bøker, og gjøre vegetarvarianter av ting hun kunne fra før: Grønnsakssuppe, lasagne, pizza, pastasalat, og så videre. Når de var i boks, begynte hun å gå utenfor sin egen komfortsone, og nå, tolv år senere, serverer mammaen min thaisalat med kokosdressing og tofu sin egen bursdag. Slå den, dere! Heia mamma!

SAMSUNG CSC

“Kjedelig”

Om du noensinne har tillatt deg selv å tenke at vegetarmat er kjedelig, så håper jeg du kan love meg her og nå at det skal du aldri gjøre igjen. Vegetarmat er akkurat som absolutt all annen mat – det du gjør den til selv! Like lite som et rått kjøttstykke smaker fantastisk i seg selv, smaker kikerter rett fra boksen ikke veldig spennende. Om du har en tenåring som vil prøve livet som veggis, sleng deg med davel! Gjør det til noe spennende! Utforsk det sammen! Finn nye smaker, bruk nye krydder, gjør noe med råvarene du aldri har prøvd før. Just do it!

Ikke helomvending – bare justeringer

Det er ikke sånn at “absolutt alt blir annerledes” når man velger å bli veggis. Mye av det de fleste av oss spiser er faktisk vegetarisk, vi tenker bare ikke over det. Jeg mener, hallo: Brød. Tomatsuppe. Ost. Melk. Agurk. Tomat. Salat. Wok med nudler og grønnsaker. Pasta. Taco. Grønnsakssuppe. Wrap. Egg. Falafel. Omelett. Høres kjent ut, ikke sant? Ikke noe hokuspokus, her? Start med det kjente og kjære, så kan dere heller avansere til gulrotburgere, enchiladas, calzone og hummus etterhvert.

No meat needed! Veggistaco i hjertesalat med proteinrikt fyll. Yum!

Næringsinnhold

Jeg er ikke ernæringsekspert, så det jeg vil nøye meg med å si er at det er smart å være bevisst på hva råvarer inneholder av næring, uansett hvilket kosthold du har. Om du er bekymret for proteiner, som mange spør om, er det massevis av proteiner i belgfrukter som bønner og kikerter, i egg, frø og nøtter, quinoa og linser, og alt dette kan du bruke til alt fra frokost til taco og dessert. Det finnes en norsk organisasjon, Helsepersonell for plantebasert kosthold (HEPLA), som skriver mye godt om et sunt og helsebasert kosthold. Bruk dem! Jeg har også skrevet litt om forskjellige korn og bønner her.

På handlelista

Det er en myte at det er dyrt å være vegetarianer. Jeg har overlevd på både studentøkonomi, lav lønn og en bedre lønn, uten at jeg har blitt feilernært eller underernært av den grunn. Det er mange måter å være økonomisk, for eksempel ved å kjøpe tørre linser, bønner og kikerter istedet for de på boks, nøtter og kjerner i løsvekt, bestille fra iherb, handle råvarene i nærmeste grønnsakssjappe istedet for på Meny – og så videre. La tenåringen notere opp et par påleggsønsker som også er næringsrike, for eksempel avocado, og noe han lett selv kan lage i tillegg til deres middag, for eksempel en pakke tofu eller kikerter som kan stekes med grønnsaker. Involver tenåringen i handlingen, for deres begges peace of mind!

Så enkelt, så varmende, så godt.. Linsegryte med kokosmelk, curry, ingefær og koriander er nydelig!

Én middag

Argumentet mange tenåringer møter hjemme når de gjerne vil bli vegetarianer, er at det ikke lar seg gjøre å lage to middager. Men hvem har bedt om to middager? Vi veggiser liker også veldig godt å spise sammen med familien vår, og det trenger ikke være vanskelig å tilpasse seg. Kutt ut kjøttbuljong i saus og gryter, server kjøtt ved siden av der det er mulig istedet for oppi, lag masse linsekaker som kan serveres som kjøttkaker, lag vegetarlasagne istedet for kjøttlasagne (det har ingen av dere vondt av!), bruk linser og grønnsaker i tomatsausen til pastaen, lag en pai med grønnsaker – det er så mange muligheter! Ha grillfest! Og viktigst av alt: La tenåringen ha ansvar for en middag eller to i uka, hvor dere alle spiser vegetarisk middag. Du synes kanskje det er dumt, men det er viktig – vis tenåringen at du stoler på at hun vet hva hun holder på med, og spis måltidene sammen.

Tror du at det er kjedelig å grille når man er vegetarianer? Tvert imot! Bli motbevist en gang for alle.

Julaften

Om mange tenåringer har hørt argumentet om én middag, har alle hørt argumentet om julaften. De første årene jeg var vegetarianer var det det spørsmålet jeg ble stilt mest – men hva spiser du på julaften? Jeg forstår hvor spørsmålet kommer fra. Vi har mange sterke tradisjoner bundet til julemiddagen i dette landet, og jeg har brukt mange år på å finne min egen måte å følge tradisjonen på. Vi lager både nøttestek og linsekaker dagen i forveien, som lett kan varmes opp mens ribba hviler, og tilbehøret deler vi med resten av familien. Vi fant fort ut at vi måtte lage mer enn planlagt, det var nemlig både en og to og tre kjøttetere som ville smake på linsekakene…

Bursdager

Her er et innstendig ønske fra meg til alle foreldre med vegetarianere eller veganere til barn: Lag mat for dem på deres bursdag. Ikke server kjøttgryte i bursdagen til barnet ditt, selv om det bare er barnet som er vegetarianer. På bursdag skal man få være i sentrum, og tro meg når jeg sier at det er en veldig takknemlig følelse i alle tenåringskropper når man ser at mor har disket opp med vegetarmat til alle inviterte rundt bordet.

Gjør andre oppmerksomme

Som forelder bør du hjelpe barnet ditt med å gjøre andre oppmerksomme på at han eller hun har valgt å ikke spise kjøtt eller fisk. Uansett om det er bursdagfest, konfirmasjonsleir eller skoletur bør du hjelpe til med å informere ansvarlige om hva ungen spiser eller ikke spiser – og være behjelpelig med tips. Foreslå maiskobler ved grilling, alternativer til burger og topping til pizza. Målet er at alle skal klare å si fra om dette selv, og ikke føle seg til bry, og det er noe av det viktigste du kan lære tenåringen din i veien mot å bli en trygg vegetarianer med et sunt, godt og grønt kosthold.

Vil barnet ditt bli vegetarianer? Her er mine tips til deg som har en tenåring i hus.

9 Comments

 1. Dette innlegget likte jeg :-) Har lenge gått å tenkt på å skrive noe lignende selv, om mine egne erfaringer med å bli veggis i tenåra. Heldigvis var ikke jeg den første i familien, vi har alltid spist mye grønnsaker og de var veldig forståelsesfulle. Jeg har møtt mer problemer utenfor min egen familie, hvor folk ikke er like interesserte i matlaging og glade i grønnsaker. Synes man skal være stolt hvis man har oppdratt et barn som ønsker å ta et valg som er godt for helsa, dyra og mijøet :-)

 2. Astri

  For en fin tekst! Selv mine foreldre, som slett ikke har tenåringsmeg i huset, bør lese dette!

 3. Hilde

  Fint innlegg. Det er interessant å lese om andres erfaringer/råd i den vegetariske verdenen. Min datter har vært veganer i 4 år nå – hun er i dag 19 år. Siden jeg selv trengte en kostholdsomlegging, samt at jeg syntes dette var fornuftig, fikk hun full støtte i dette valget. Vi er oss to i hverdagsfamilien, så det var i grunnen bare meg som måtte overbevises. Jeg leste blogger, oppskrifter, lærte å lage mat på “nytt”, vi ble kjent med nye grønnsaker, krydder, urter, bønner og linser. Min erfaring er at det på disse fire årene har blitt enda flere vegetarianere/veganere, flere matblogger om vegetarisk levemåte, og jeg tror at det i de nærmeste årene vil bli enda flere pga helse, dyr og/eller miljø. Det har vært få problemer her hjemme når det gjelder denne nye maten, men det har tatt tid for omgivelsene å bli vant til at vi har andre matvaner enn dem nå. Men de har blitt vant til det! Forøvrig takk for en fin og inspirerende blogg! :-)

  • Hei Hilde! Så utrolig fint av deg å bli med på omleggingen, det er jo intet annet enn nydelig. Høres ut som dere har lært masse nytt begge to – og trives med valget deres! Jeg tror du har helt rett i veg-levemåte de siste årene har blitt lettere tilgjengelig, både i tilgang på produkt , blogger og bøker. Ikke minst har også statlige næringstilsyn endret sin skeptiske holdning. Ha en fin dag!

 4. Pingback: Tusen takk for et kjempemorsomt 2015! • Green Bonanza

 5. For et fint innlegg. Jeg ble også vegetarianer etter jeg hadde flyttet ut, men jeg syns det kan være fint for alle å lese egentlig, alle som kjenner noen som er vegetarianere, for å forstå litt mer. Selv spiser jeg fremdeles fisk og sjømat, men det er absolutt flest dager uten kjøtt.

  Morsomt at du nevner at noen mener at det er dyrt å være vegetarianer. Da jeg bestemte meg for å bli vegetarianer hadde jeg bare råd til kyllingfilet fra First Price og laksefilet på tilbud, så det å kutte ut kyllingen fra FP som sikkert hadde et helt forferdelig og kort liv var ikke så vanskelig. Da fikk jeg også mer penger til å bruke på gode, men litt dyre grønnsaker som f.eks. avokado. Alt i alt syns jeg det er mye, mye billigere. De gangene jeg kjøper fisk syns jeg det er ufattelig dyrt, men det kommer vel av at grønnsaker faktisk er veldig billig. I hvert fall i forhold til kjøtt!

  Nok babling herfra, tusen takk for kjempefint innlegg! Du har en herlig blogg!

  • Hei Guro, og tusen takk for skikkelig hyggelig kommentar! ha en herlig helg :)

 6. Bra innlegg. Selv gikk jeg hjem til mamma og pappa når jeg var 11 år gammel og lurte på om jeg fikk lov til å slippe å spise kjøtt. Mamma hadde ingen problemer med det, ikke pappa heller, så lenge han fikk kjøttet sitt. Og ja, mamma lagde all mat hjemme. Derfor lagde vi to middagsvarianter ganske ofte gjennom oppveksten min. Når jeg var 14 år så jeg en dokumentar om fjærkrehold, og da sluttet jeg å spise fjærkre. Siden da har jeg vært pescitarianer, helt til for 1 år siden. Da ble jeg full veggis, det samme ble mamma, og nå er jeg (og mamma på 69år) i gang med veganuar, og akkurat nå føler i allefall jeg at det er et 100% plantebasert kosthold som føles mest riktig for meg. Så et stort hurra for mammaer som ikke gjorde ting vanskelig for meg når jeg vokste opp!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.