Jeg er endelig tilbake i byen i mitt hjerte, Berlin, og det føles som om jeg aldri har flyttet herfra.

Vi skal være her i litt over to uker, og det kommer garantert til å bli minst en eller to eller til og med tre poster om og fra Berlin fremover. Dette er byen jeg forelsket meg i for mange år siden (sa hun, i en alder av 30…) da jeg studerte, da var jeg her nede i kortere og lengre perioder gjennom flere år, før jeg flyttet hit og var her et år etter jeg leverte masteroppgaven min. Om noen få dager er det nøyaktig tre og et halvt år siden jeg møtte Øystein, min fantastiske samboer, her i Berlin. Og nå er vi her altså på ferie.

Vi reiste rett etter jobb, forsinket fly, utålmodig som fy, og kom frem til en by med et lys som ingen andre byer har når sola er på vei ned, og det var nærmere 40 varmegrader. Sikkert minst 50 effektive. Vi har leid en leilighet via AirBnB, og den er så fantastisk at jeg tar meg selv i å både klype meg selv i armen, og bli misunnelig på han som eier den. Det kommer nok til å komme noen bilder av den etterhvert, for dette er bare kokobananas! Fem meter under taket, nyoppusset altbau, og en lekker kombinasjon av gammelt, nytt, arkitekttegnet og funnet på loppis.

Uansett. Vi kom frem ganske sent, rundt klokka ti, og tuslet til nærmeste matbutikk for å kjøpe litt vann, frukt og øl (som seg hør og bør i ølbyen). Vi trengte noe lett til kvelds, og jeg hadde lyst til å lage franske ostesmørbrød, etter å ha funnet en liten og fin loff i butikkbakeriet. Det vil si, jeg vet ikke hvor fransk franskmennene vil være enig med meg at det er, men for meg er det fransk. Så da blir det sånn. Jeg fant ingen faste, franske oster, så jeg tok det jeg fant, for det er lov. Om du har litt aioli kan du gjerne smøre det på også.

Har du lyst på luksustoast? Gå for et fransk ostesmørbrød.

Fransk ostesmørbrød

1 liten loff / 1/2 vanlig loff
2-3 ts grov sennep
1-2 dl revet fast ost med kraftig smak (jeg brukte gouda + emmentaler, det var det jeg fant i nærbutikken)
1 stor / 2 små løk
Godt smør
Salt og pepper

Jeg skar loffen på langs bare fordi jeg kunne, men du kan også skjøre brødskivene på helt sedvanlig vis.

Start med løken – rens den og snitt den i tynne skiver, før de surres i 10-12 minutter i smør med en klype salt på medium varme til de har blitt helt myke og litt gyldne.

Smør grov, fransk sennep utover to av loffskivene, og fordel løken på dem. Strø ost etter ønske over der igjen, og legg de to skivene med fyll i panna, med en god klatt smør. La de ligge der på medium varme til osten har begynt å smelte, da legger du på topplokket. Etter et par minutter til, kan du snu dem, med en ny klatt smør, og la de grilles på andre siden.

For å gjøre landsforvirringen komplett, kan disse med fordel nytes med et glass prosecco – eller fransk rødvin, for den saks skyld.