En god insalata caprese skal bare bestå av tomater, mozarella, basilikum og olivenolje, og den er perfekt både til frokost, lunsj, mellomrett eller middag.

Porsjoner: 2 små
Arbeidstid: 5 min

Mitt mantra er at jo færre ingredienser du skal lage noe av, og jo mindre de skal behandles, jo bedre kvalitet må det være på råvarene. Da sier det seg selv at caprese er noe som hører den varmeste delen av sommeren til, i de få ukene det går an å få tak i solmodne, sødmefylte, store, smakfulle tomater i hjemlandet. Det funker dårlig med de vannete, litt sure og smakløse tomatene vi finner i butikken til vanlig, når tomat er en av fire like viktige ingredienser.

Derfor: Få tak i noen skikkelig gode tomater, gjerne lokalt dyrka. De skal være så røde at det skinner av dem, lukte søtt, og når du skjærer i dem er tomatkjøttet like rødt som skallet, og det finnes ikke en eneste liten syrlig bismak i dem. Her i Berlin er vi bortskjemte med gode tomater overalt nå om sommeren, og denne salaten er laget med noen tomater fra nærmeste marked. God mozarella er også viktig – får du tak i mozarella laget på bøffelmelk anbefaler jeg deg å bruke det. Her kan du også finne frem den skikkelig gode olivenolja du aldri vet hva du skal bruke til, den kommer til all sin prakt her. Frisk basilikum setter prikken over i’en.

Caprese kan serveres til det aller meste, men det er overraskende godt å spise den alene, sammen med noen tynne skiver lyst brød som er ristet lett i tørr stekepanne. Da er verden et fint sted å være. I Italia serveres caprese ofte som en forrett fremfor siderett. Det går an å variere salaten med andre råvarer som hvitløk, salat, oliven, persille eller balsamico, men om du har de fire gode råvarene vil jeg anbefale å holde deg til klassikeren. Et dryss nykvernet pepper over ved servering går også an – men da må det være helt nykvernet!

Tomat, mozarella, basilikum og olivenolje - all you need!

Insalata caprese

1 stor, solmoden tomat
1 pakke fersk mozarella
1-2 ss god olivenolje
1-2 ss frisk basilikum

Bruk romtempererte tomater, vask den forsiktig, og den del i tykke skiver. Åpne mozarellapakken og hell av vannet, og kutt den i like tykke skiver. Legg tomat og mozarella annenhver gang på et fat, risle over olivenolje og strø basilikum over til slutt.