Sommer i lufta, pasta på tallerken. Friske grønnsaker, saus av urter, sitron og hvitvin.
Middag

Sommerpasta med friske grønnsaker, basilikum, hvitvin og sitron

1 comment

Det som for meg definerer en sommerpasta, er at jeg ikke trenger å bruke tunge og mektige smaker. Det holder lenge med pasta, friske grønnsaker og en dæsj hvitvin!

Porsjoner: 2
Arbeidstid: 20-30 minutter

De siste dagene har det vært tett oppunder 40 varmegrader her i Berlin, og det har ikke vært mulig å gjøre noe annet enn å sitte helt, helt stille i skyggen (eller aller helst innendørs i en murbygning hvor varmen aldri kommer helt frem) eller være innendørs på museum. I tillegg har det vært lummert, så når det begynte å buldre og lyne søndag kveld var vi nesten litt lettet. Det vil si, helt til lynet slo ned i en gravemaskin som står rett utenfor leiligheten her. Ikke fullt så avslappet da lenger, kan du si.

Men det gikk bra! Og med uværet kom det frisk vin og den deilige, klare lufta som kommer etter et skikkelig tordenskrall. Temperaturen sank til “bare” 30 grader, som har gjort det mulig å faktisk gå en tur, sitte utendørs i sola, og sånne ting. Jeg har til og med orket å lage middag!

Sommerpasta betyr friske råvarer, helst rett fra markedet, hvitvin og sitron, lette og gode smaker man ikke blir tungmett i magen av. I denne er det faktisk ikke engang salt og pepper annet enn salt i kokevannet – med godt smør og salt parmesan kommer det nok salt i retten, og om du er glad i salt kan du heller drysse ørlite over helt til slutt. Jeg har brukt crunchy squash her, men det kan være like godt med for eksempel brokkoli eller asparges.

Sommer i lufta, pasta på tallerken. Friske grønnsaker, saus av urter, sitron og hvitvin.

Sommerpasta med hvitvin og sitron

200 gram småpasta (ikke makaroni)
2 små / 1 stor grønn squash
1 liten purreløk
1/2 fersk hvitløk / 2 fedd
1 stor, solmoden tomat
1,5 dl tørr hvitvin
1 dl vann
Frisk basilikum
1/2 sitron, presset
2 dl revet parmesan
Godt smør
Mandelskiver eller andre nøtter

Sett pastavannet på kok med en klype salt, og rist mandelskivene (eller de nøttene du vil bruke, valnøtter og pinjekjerner er også godt) i tørr panne til de er gyldne, og legg dem til side. Kok pastaen etter anvisning på pakka, hell av kokevannet og skyll dem raskt i kaldt vann når det er klart.

Varm en liten klatt smør i en stor stekepanne, og kutt squashen i skiver på ca en halv cm, og stek dem på høy varme til de får grillmerker og blir møre. Legg dem over på en tallerken. Ny klatt smør i panna, og finsnitt purreløk og hvitløk før de surres i smør på medium varme. Når løkblandingen har blitt myk og mør, har du over hvitvin og vann, og lar det redusere til omtrent halvparten. Ha squashen over i panna igjen, sammen med en frisk, stor tomat kuttet i terninger, og la det surre i et par minutter.

Riv parmesan, og ha den over i stekepanna sammen med saften fra en halv sitron, og halvparten av basilikumbladene (ca 10-12 blader). Hell over pastaen også, og la det hele surre i tre-fire minutter, til det bare er litt væske igjen i bunnen av panna. Hell pastaen over på et serveringsfat, strø over resten av basilikumbladene og de tørristede nøttene.

One Comment

  1. Pingback: 10 favoritter: Pastaoppskrifter • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.