Om jeg noensinne blir lei av kombinasjonen nudler, tofu og en god saus? Svaret er høyt og rungende aldri!
Vegansk + lett glutenfri
Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 15 min
Et raskt blikk på oversikten over alle oppskriftene her på Bonanza, eller enda mer åpenbart, på kategoriene nudler og tofu, vil relativt kjapt vise deg at dette er en kombinasjon jeg aldri blir lei av å utforske. Og det er jo ikke så rart, det er jo en klassisk kombinasjon av karbohydrater, protein og grønnsaker det er snakk om her. Vi mennesker tyr gjerne til den måten å tenke mat på, og for oss veggiser er det ikke så veldig annerledes, utover at vi ikke tenker kjøtt først.
Det er mer sånn her: Tofu først! Nei, nudler først! Nei, grønnsaker først! Nei, sausen! Alt først!
Neida. Eller joda. men det ér en fantastisk kombinasjon, og alt kan gjøres. Jeg er veldig glad i sobanudler, altså nudler laget av bokhvete eller en blanding av bokhvete og hvete. Spesielt glad er jeg i det som heter cha soba, altså bokhvetenudler tilsatt grønn te. Sobanudler selges i alle asiatiske marked, og jeg har også sett det i sushihylla på større matbutikker som Meny, samt gode helsekostbutkker. De klassiske sobanudlene er brune i fargen, men om du ikke finner soba kan du fint bruke vanlige hvetenudler – eller simpelthen spaghetti.
Vi bruker mye tofu i matlagingen vår, og om du er ny på tofukjøret kan du jo for eksempel lese artikkelen jeg har skrevet om hva tofu er, hva det er laget av, og litt sånt. Den finner du her. I denne sausen er det lys/hvit miso som spiller hovedrollen, en mild og god paste basert på fermentert soya. Det finner du også på asiatiske marked og store helsekostbutikker, men se da etter misopaste, ikke instant misosuppe. Det er ikke helt det samme. På toppen har jeg strødd furikake, en ferdigblanding av tang, ristede sesamfrø, og annet snask. Om du ikke har det, kan du kjøpe hvite sesamfrø og riste dem lett i tørr panne.
Sobanudler og tofu med ingefær- og misosaus
1 pk / 150-200 gram nudler
200-250 gram fersk tofu
2 ss hvit miso
1,5 dl kokende vann
3 ss finrevet fersk ingefær
1 ss sesamolje
2 ss nøytral olje, raps/solsikke
2 vårløk
Grønnsaker etter ønske; erter, edamame, grønne bønner, etc
Evt furikake eller ristede sesamfrø
Jeg liker å steke tofuen i ganske store biter for tiden, og gjerne i trekanter. Del derfor tofublokkene i to på langs, sånn som når du skal dele en kake for å fylle den med krem, og del deretter stykkene i fire-seks trekanter. Bland ut misopaste og revet ingefær i vann, og sett til side. Finhakk vårløk, og sett til side.
Kok nudlene etter anvisning på pakken, og skyll dem raskt i kaldt vann når de er ferdigkokt for å stoppe kokeprosessen. Risle inn noen dråper sesamolje for at de ikke skal bli sticky. Damp grønnsakene lett over kokende vann, de skal fortsatt være crunchy.
Varm opp en tykkbunnet, god stekepanne på høyeste varme, og ha i sesam- og nøytral stekeolje etter at pannen har blitt god og varm. Skyv forsiktig tofustykkene over i panna (pass deg, det kan sprute), og la de freses på begge kanter til de er gyldne. Bruk en stekepinsett for å snu, det er enklest.
Når tofuen har blitt god og gylden på begge kanter, skru ned varmen til medium og hell over misoblandingen. La den koke inn i tofuen i et par minutter.
Fordel nudler på tallerken, legg tofu og grønnsaker over, før sausen helles over og vårløk og sesamfrø/furikake strøs over helt til slutt.
Dette ser supergodt ut. Hvilket miso-merke bruker du? Er det store forskjeller på de forskjellige merkene? Og hvor lenge holder en åpna pakke med miso ? Hilsen misonoob.
Hei! Jeg har brukt litt forskjellige merker ettersom hva jeg har fått tak i, har ikke merket nevneverdig forskjell på dem. Om du holder til i Oslo har de flere gode merker både på Røtter, Kinsarvik, Helios og Sunkost Gunerius. Bare pass på at du faktisk kjøper misopaste, og ikke misoposesuppe. :) Om den oppbevares lukket i kjøleskap holder den i månedsvis. Anbefales å prøve, det er kjempegodt!
Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza
Hei hei!
Jeg lurer på hvilket merke soba nuler du bruker? Har kjøpt og syns de er nydelige, men bare 10% bokhvete i de. Lurte på om det fantes en annen type med mer bokhvete i seg.
Hei, jeg bruker det jeg finner, stort sett. Har ikke lagt merke til prosentandelen bokhvete, dessverre.
Hei Mia! Jeg har så veldig lyst til å teste ut misomajonesen fra “Grønnere!”, men synes det er vanskelig å skjønne hvilken miso jeg bør kjøpe.
Forsøkte meg i en asiatisk butikk i Smalgangen, men fant bare (såvidt jeg forstod) for å lage suppe. På Sunkost Gunerius, som jeg så du tipser om i kommentarfeltet over, fant jeg to paste-varianter, men tror ikke noen av dem er den lyse misoen du anbefaler? (Fant “Clearspring: Organic Japanese Brown Rice Miso – Fermented whole soya bean paste with brown rice” og “Clearspring: Organic Japanese Barley Miso – Fermented whole soya bean paste with barley”).
Kunne du postet et bilde eller forklart litt mer om den typen man skal se etter?
Du kan bruke alle typer misopaste, men de lyse er som beskrevet best til majonesen. Jeg bruker clearspring sin white miso :)