Er du på jakt etter den beste kaffen i Berlin?
Blogg

De beste stedene å drikke kaffe i Berlin

1 comment

Man skulle tro at å finne en god kopp kaffe i verdens beste by var en smal sak, men det er det på ingen måte. Her er mine anbefalinger til steder å oppsøke for en skikkelig god kopp kaffe – og da snakker jeg om ikke bare om svart kaffe, selv om det er det vi drikker mest, men også espressobasert melkekaffe.

Det er uvant å tenke på at lille Oslo i lille Norge er en kaffehovedstad, men det er vi faktisk. Med mange små, selvstendige kaffebarer som spesialiserer seg på svart kaffe er vi ganske så unike, og resten av verden begynner så smått å komme etter. Sørover i Europa er kaffen espressobasert, den skal være kruttsterk og du skal få frysninger i kjeven av å drikke den, men på enkelte perler i Berlin får du silkemyk, svart kaffe som du merker at er laget med kjærleik. Interessant nok er de fleste av de gode kaffebarene i Berlin ikke drevet av tyskere, men av amerikanere, briter – og nordmenn.

Five Elephant Coffee & Cake

Adresse: Reichenbergerstr 101, Kreuzberg
Nærmeste U-bahn: U12 Görlitzer Park / U8/U12 Kottbusser Tor
Web: Fiveelephant.com

Er du på jakt etter den beste kaffen i Berlin?

Da jeg flyttet til Berlin for fire år siden, hadde Five Elephant akkurat åpnet. Litt sånn i ingenmannsland, et stykke å gå fra nærmeste U-Bahn, med mange bord på det brede fortauet under svære trær, og et lite lokale med fantastiske mennesker bak kaffedisken. Det ble mitt stamsted med en eneste gang, og siden den gang har de bare vokst og vokst. Chris, amerikaneren som står bak, reiser verden rundt for å hente de perfekte kaffebønnene, som han rister selv i sitt eget rosterei som han har åpnet rett rundt hjørnet, hvor de også har åpne cupping-events. Hans fru lager de mest fantastiske kakene du noooooeensinne kan forestille deg, så en svart kaffe på filter etter anbefaling fra baristaene, og et stykke ostekake er vel verdt turen. Trust me on that one.

Er du på jakt etter den beste kaffen i Berlin?

The Barn

Adresse: Auguststr 58, Mitte
Nærmeste U-bahn: U8 Rosenthaler Platz / U6 Oranienburger Tor
Nærmeste S-bahn: S1/S2 Oranienburger Str.
Web: The Barn

Er du på jakt etter den beste kaffen i Berlin?

The Barn ligger sentralt i Mitte, med gangavstand til både museumshalvøya, Hackeshes Hof, handleområdet rundt Weinmeisterstr og en rekke gallerier. Det er generelt mye fint å gjøre i området, og det beste er en kaffepause på The Barn. Dette er stedet både for kaffelikers og kaffelovers, for ikke å snakke om kaffegeeksa! På The Barn er det entusiasme og kunnskap som råder, og om du bestiller svart kaffe får du en utvalgt kaffetype brygget på en utvalgt måte, instruksjoner på når og hvordan du skal smake på den, og et kort med informasjon om kaffetypen du drikker. De har også veldig gode espressobaserte kaffedrikker, og en god, kald variant: Espresso Tonic. De serverer også litt sandwich og kake, og i og med at dette er et lite sted må du regne med å dele bord eller benk med noen andre hyggelige mennesker mens du nyter kaffen din.

Er du på jakt etter den beste kaffen i Berlin?

Silo Coffee

Adresse: Gabriel-Marx-Str 4, Friedrichshain
Nærmeste S/U: Warschauerstr
Nærmeste trikk: M10, Grünbergerstr

Silo ligger rett i nærheten av Boxhagener Platz, stedet mange mener er hjertet i bydelen Friedrichshain. Her er det mye å gjøre, se og handle, og en kaffe mellom slagene er ikke å forakte. I likhet med flere av kaffebarene i Berlin serverer Silo mye kaffe fra både Five Elephant og The Barn, og de behandler den godt. De har også mye godt kaldt å drikke her, og du sitter like godt ute som inne. Når du ser de røde kaffekoppene vet du at du er fremme!

SAMSUNG CSC

Chapter One

Adresse: Mittenwalderstr 30, Kreuzberg
Nærmeste U: U7 Gneisenaustr
Web:

Chapter One ligger i den sørvestlige delen av Kreuzberg, som er vel verdt et besøk – den ligger for eksempel et lite stykke å tusle unna det eneste “fjellet” i Berlin, Nemlig Kreuzberger Wasserfall i Victoriapark. På Chapter One tar de kaffen med høyeste alvor, og de brygger den på en rekke forskjellige måter, inkludert syphon. Veldig god kaffe, veldig trivelige folk bak disken, som definitivt vet hva de snakker om når de snakker om kaffe.

SAMSUNG CSC

Concierge Coffee

Adresse: Paul-Lincke-Ufer 39-40, Kreuzberg
Nærmeste U: U8/U12 Kottbusser Tor

Concierge er en liten “hole in the wall”-kaffebar, bokstavelig talt – du kan kjøpe kaffe gjennom vinduet deres i inngangen til bakgården. Den kan være litt tricky å finne ettersom den ligger i et rom innenfor utebordene til naboen pizzarestauranten, men surr deg inn i en bakgård hvor det står 40, og du nærmer deg. Kaffen her er espressobasert, og de lager den godt, men dette er ikke stedet for feinschmeckertrakting av filterkaffe, så da vet du det. Jeg tar den uansett med, da det ikke er barebare å finne kaffe i dette nabolaget, og det er et stykke å gå til kongen over dem alle (altså Five Elephant). At du sitter et par meter fra kanalen er jo også en bonus – kanskje ta med kaffen og tusle langs kanalen istedet for å sitte på benkene utenfor? De er også nabo med et ramensted, som definitivt anbefales.

Oslo Kaffebar

Adresse: Eichendorffstrasse 13, Mitte/Nordbahnhof
Nærmeste S: S1 Nordbahnhof
Web: oslokaffebar.com

Om du får litt oslolengsel midt i Berlin, kan du legge turen innom Oslo Kaffebar, som drives av to nordmenn. Den ligger litt utenfor (min) allfarvei, men om man befinner seg i Mitte rundt Hauptbahnhof/Nordbahnhof, for eksempel fordi man har vært på Hamburger Bahnof eller Naturkundemuseum, er det fint å legge turen bortom. Stort lokale inne, benker utenfor med utsyn over en rolig, grønn plass, plater til salgs og trivelige folk bak disken. Oslo Kaffebar bruker kaffe fra både The Barn, Five Elephant og andre lokale brennerier. Her har de også mandelmelk! Godt.

oslo kaffebar

Companion Coffee / Voo Store

Adresse: Oranienstr 24, Kreuzberg
Nærmeste U-bahn: U12/U8 Kottbusser Tor
Web: companioncoffee.com

I en av sentrale Kreuzbergs mest varierte hovedgater, Oranienstr., ligger det en ganske godt skjult og svært så hip concept store i en bakgård. I Voo store selges både klær, sko, bøker, smykker, vesker, gadgets – alt til en relativt heftig penge. I samme lokale holder Companion Coffee til, med både god te og god kaffe, og noen benker du kan sette deg på om du krabber ut av vinduet. Dyr butikk, mye fint å se på, og en fin pust i bakken i turen gjennom Kreuzbergs hjerte.

voo store / companion coffee

 

One Comment

  1. Pingback: Mine tips til god mat og drikke i Berlin • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.