Syv sunne middager som er fine å fryse ned

Det er stor forskjellig på ferdig frossenmiddag, og hjemmelaget frossenmiddag. Bruk en dag det regner eller en kveld med overskudd til å fylle opp fryseren med gode, sunne og hjemmelagde middager til de dagene hvor matlaging definitivt står nederst på to do-lista.

For tre måneder siden ble jeg tante til en herlig liten fyr med de fineste bollekinnene ever made, lille Aslak. Aslaks mamma, min gode lillesøster Karoline, storkoser seg hjemme med den lille fyren, og jeg er så stolt tante at jeg nesten sprekker, som tanter flest. Karolines mann jobber skift, så hun er innimellom alene hjemme på ettermiddagene, og når Aslak i tillegg foretrekker å sove oppå mammaen sin, da blir det litt vanskelig med middagslaging.

Noen fordeler må man jo ha når man har en matbloggerstoresøster, så jeg inviterte meg selv på besøk en mandag, for å lage middager som kan fryses ned. Da blir det lett for de nybakte foreldrene å bare varme noe de dagene det passer best sånn, og jeg fikk en hel ettermiddag sammen med både søster og nevø. Vinn, vinn, kaller vi det.

Jeg delte noen bilder på instagram, og fikk raskt en kommentar med et spørsmål om å lage en post med frysevennlige middager. Det er jo ikke bare nybakte foreldre som kan nyte godt av å ha middag i fryseren, det kan gjelde oss alle, spesielt når hverdagene suser avgårde. Her er dermed noen av mine oppskrifter samlet, alle lette å lage mye av og alle lette å fryse ned og tine opp igjen.

1. Linsekaker

Linsekaker er min aller første frysevennlige mat. Det er lett å lage, lett å lage masse, og lett å fryse ned i porsjonsposer – og de passer til så mangt. Stek opp noen til en salat, til en burger, til poteter, grønnsaker og saus, alt ettersom hva du har lyst på. Krydre dem med krydder du bruker ofte, da passer de til det meste. Her er en variant med egg, og her er en uten.

01-linsekaker123

2. Tomatsaus med linser og gulrot

Denne tomatsausen er et vidunder av en saus. Det ser kanskje ut som en helt vanlig, glatt tomatsaus, men det gjemmer seg både næringsrike linser, gulrøtter, bakt paprika og løk i den. Denne kan du bruke både som pastasaus, på pizza, i lasagne, til linsekaker og stekte potetbåter, eller alt annet hvor du tenker at tomatsaus er bra. Kok dobbel porsjon, og frys ned i enkeltbokser. Gjør enhver middag til en enkel affære.

Snik grønnsakene inn i denne tomatsausen, som er full av godsaker som linser, gulrot, løk og paprika - men helt uten chunks!

3. Grønnsakspai

Pai er alltid godt! Hos Karoline lagde vi mange forskjellige paier ved å handle inn og forbehandle masse grønnsaker, blant annet søtpotet, grønnkål, brokkoli, løk, paprika og sopp. Vi brukte også forskjellige ostetyper. Om du får tak i engangsformer i aluminium kan du lage paier i porsjonstørrelse til 2 eller 4 personer, og lage varianter av ingrediensene du ønsker å bruke. Visp eggestand til slutt, og hell over alle paiene før de forstekes, avkjøles og fryses. Her er en oppskrift på pai med spinat, tomat og feta, en med asparges, sopp og paprika, og en fylt pai med curry og bakte rotgrønnsaker – til inspirasjon!

Hva tenker du om pai? At det er helt perfekt til alle måltid? Nettopp! Her er en variant med asparges og paprika.

4. Chilli sin carne

Chilli tar en god stund å lage, så når man først lager, bør man lage mye – og fryse ned i porsjonsformer! Ta ut en form og sett i kjøleskapet når du går på jobb, og varm den opp i en gryte når du kommer hjem. Quinoa kan gjerne kokes samme dag og brukes som topping, de andre grønnsakene fryser helt fint. Om du synes originaloppskriften her er omstendelig, kan du jo prøve deg på én gryte chilli av bare fem ingredienser.

Chilli sin carne - Green Bonanza

5. Grønn taco

Taco er aldri feil, verken på tirsdag, fredag eller lørdag, men veggistaco kan fort ta litt tid om du vil gjøre den skikkelig digg. Denne grønne tacoblandingen av næringsrike grønne linser og valnøtter kan du lage opp massevis av på forhånd, og ta opp den dagen du vil servere taco. Den blir varmet opp mens du kutter grønnsaker og varmer lefsene i ovnen. Yum!

Who needs meat? Med denne tacoblandingen av linser og valnøtter er tacofredagen safe!

6. Gulrotsuppe med curry og smørbønner

Er det noe det er lett å lage mye av, så er det suppe. Gulrotsuppe er kjempegodt, og med en anelse curry smaker den enda mer spennende. Med smørbønner får du også masse næring i suppa, og når disse stavmikses vil verken store eller små merke at de er der. Finn frem den største gryta du har og kok i vei – her er det mange enkle middager i vente! Kutt opp litt brød ved siden av, og maten er servert.

Gulrotsuppe med smørbønner og curry

7. Tacopizza

Pizza, såklart! Er det noe det er lett å lage mye av for deretter å fryse ned, er det jo pizza. Jeg synes de pizzaene som er best å ha i fryseren er de med skikkelig mye fyll, sånn at det holder å ta opp et par gode stykker til hver person som skal dra nytte av fryserens goder. Her er derfor en familieklassiker; Tacopizza! Om du skal ha den i fryseren, vent med nachos til den skal spises, de blir litt overstekt av å stekes opp igjen i ovnen for andre gang. Om tacopizza ikke er helt din greie – ta en titt på de andre pizzaoppskriftene her på Bonanza.

Tacopizza - Go 90s!

 

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. Linn Pinn

    Halloi, Mia. Vil du si noe om hvor lenge du forsteker pai før frysing? Jeg samler oppskrifter for høsten, og har en ekstra fryser i boden :-)

    • Hei Linn! Jeg steker den så og si ferdig, til den bare trenger det siste gyldne på toppen. Da blir den ikke overstekt etterpå. Kan også fint varmes med folie over! God høst, høres ut som du har en fin matauk foran deg :)

  2. Linn Pinn

    Topp! Ja, høye ambisjoner og lav gjennomføringsevne, men noen supper og gryter og pauser skal jeg få til uansett om fryseren blir fylt opp eller ei. Har du noen Miastandard for hvor lenge du kan ha sånt i fryseren før det er for sent å spise dem?

    • Miastandard! haha! Jeg pleier å ville spise paier og ting med ost og egg i løpet av et par måneder, mens brød og veganske ting kan få ligge i 6-12 mnd.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.