Thai style blomkålburger

Okei, så jeg klarte ikke stoppe å spise disse. Jeg spiste med fingrene samtidig som jeg tok bilder, for jeg klarte ikke legge dem fra meg. True story.

Mengde: 8 miniburgere
Arbeidstid: 5-10 min
Steketid: 10 + 10 min

Det er veldig lite jeg savner fra tiden jeg spiste kjøtt og fisk. Jeg sluttet å spise rødt kjøtt ganske tidlig, og kylling og fisk når jeg flyttet hjemmefra. Jeg savner aldri koteletter, biff, kjøttboller, fisk eller kyllingfilet, men av en eller annen grunn hender det jeg savner fiskekaker. Jepp. Fiskekaker. Av alle ting. Da er det jo såklart ikke butikkfiskekakene jeg tenker på, men de hjemmelagde, grove fiskekakene. De hender det jeg savner, sånn omtrent en gang i året.

Møt verdens mest allsidige grønnsak i rollen som thai style burger: Blomkålen!

Det var ikke meningen at disse blomkålminiburgerne skulle ligne på fiskekaker, og jeg tror egentlig ikke de gjør det heller, men det er noe med konsistensen som minner meg om hjemmelagde, grove fiskekaker. Litt chewy, litt mykt, litt stekeskorpe, litt grov konsistens. Sånn er disse blomkålminiburgerne også! Jeg smaksatte mine med sitron, chilli og koriander, og da blir det jo litt thai style over dem også. Om du ikke vil eller liker thai style fiskekaker (det vil si, blomkålminiburgere), kan du heller bruke gul løk og dill, og plutselig har du traddisminiblomkålburger istedet for traddisfiskekake. Yes!

Grunnen til den gode konsistensen er vidundergrønnsaken blomkål, som når den bakes i ovn blir guddommelig. Ja, faktisk. Vi er på det nivået i dag. Du finner en god håndfull oppskrifter med bakt blomkål her på Bonanza, men jeg tror faktisk dette er min nye favoritt. Jadda! jeg spiste dem somsagt som miniburgere i miniburgerbrød med minisalat og minigulrot og minimajo, men sleng dem i en wrap, i et salatblad, i et pitabrød eller på et tapasbord, for den saks skyld. Bare sørg for å skvise lit fersk sitron over før du gafler innpå.

SAMSUNG CSC

Thai style miniblomkålburger

1 blomkålhode
1 ss olivenolje
1 ts salt

1 egg
1 dl melk
1 dl hvetemel (muligens litt mer)
1 vårløk

1/2 – 1 ts chillipulver
1-2 ss frisk koriander
1 ss sitronsaft
1/2 ts salt

Smør til steking
Sitronbåter til servering

Sett ovnen din på 200 grader, gjerne varmluft, og finn frem et bakebrett med bakepapir på. Rens blomkålen, og del hodet i små buketter, med stilk og det hele. Fordel dem utover bakebrettet, risle over olivenolje og salt, og sett brettet i ovnen – du trenger ikke vente til ovnen er ferdig varm. La bukettene stå til de er gyldne i kantene, og er lette å mose med gaffel. Når de er møre nok, ta ut brettet, mos alle bukettene med en gaffel, og la de avkjøle seg et par minutter.

Knekk egget i en bolle, rør inn melk, hvetemel, finhakket vårløk, krydder og urter, og ha blomkålen over i bollen. Rør det sammen til en ganske tykk røre, og juster eventuelt konsistensen med melk og mel.

Varm opp smør på medium/høy varme i stekepanne, og legg en stor spiseskje røre i panna. Om den henger fint sammen og får fin stekeskorpe, får de andre følge etter. Stekes gyldne på begge sider, ca 3-4 minutter per side. Spis dem varme, kalde, varm dem opp igjen, eller frys ned de du ikke spiser (yeah, right).

 

← Previous post

Next post →

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.