Lag dine egne vårruller, med masse grønnsaker og chilli!
Middag, Tofu

Vårruller proppfulle med gode grønnsaker

Nivå Medium 2 comments

“Må bare ha én til”, kunne vært navnet på disse vårrullene. De er stappfulle av sunne og gode grønnsaker, helt veganske, crunchy på utsiden og sånn omtrent de beste vårrullene jeg noensinne har laget.

Vegansk
Mengde: ca 15-18 vårruller
Arbeidstid: 30 min
Steketid: 10 min

På lørdag kom vi hjem fra sommerferie, da hadde vi vært på farta i fire hele uker, med bare en liten helg hjemom. Øystein prøvde å si at vi kanskje bare kunne gjøre noe enkelt til middag, se hva som var i fryseren for eksempel, mens jeg, litt mer vill i blikket og veldig glad for å være hjemme på eget kjøkken, hadde sitti i bilen hele veien fra Kristiansand og tenkt på vårruller.

Det ble med andre ord vårruller. Vi reiste innom et lite gårdsutsalg rett utenfor Stavern, et av mine favorittsteder i området, og kjøpte omtrent én av alt de hadde den dagen. Minipoteter, gulrøtter, fersk løk, reddiker, salat, sukkererter, knutekål, hjemmebakte kjeks, tre kurver med bringebær, lomper (ja, som sagt, en av alt de hadde…). Vi klarte utrolig nok å la både bringebær og sukkererter være i fred til vi kom hjem, men alle disse råvarene kombinert med denne repeattanken om vårruller, ble til våruller stappfulle av grønnsaker, så stappfulle at risnudler, som pleier å være min base i våruller, ble fullstendig utelatt.

Lag dine egne vårruller, med masse grønnsaker og chilli!

Det går an å bruke akkurat det du vil i vårruller, men jeg skal innrømme at denne kombinasjonen ble veldig god. De litt sterke reddikene var kjempegode mot spisskål og gulrot, og tofuen, som ble dynket i sriracha, gjorde seg kjempegodt den også. Vi har pleid å bake vårruller i ovn, men denne gangen stekte vi dem raskt i panna på høy varme med rapsolje, og lot de renne av litt før vi spiste. De blir mer crunchy på utsiden av det, for ikke å snakke om at de innerste lagene av arkene blir sånn sykt gode. Du bestemmer dog selv, som vanlig.

Våruller med masse grønnsaker

200 gram fersk tofu
3 store gulrøtter

1/2 spisskål (evt 1/4 vanlig kål)
1 gul løk
5 hvitløksfedd
2-4 små vinterreddiker / 6-8 vanlige reddiker
1 stor neve sukkererter
1 ss sesamolje
1 ss rapsolje

2-3 ss sriracha
1-2 ss tamari/soyasaus
1 ts riseddik
1 ss sesamfrø
Vårrullark
Olje til steking

Start med å ta vårrullarkene ut av fryseren, og la de tine på benken mens du holder på. Jeg bruker både kniv, rasp og mandolin for å få alt i den formen jeg vil ha det, men poenget er at det skal være ganske så finhakket, alt sammen. Lag tre “hauger” eller boller med oppkuttede grønnsaker, hvor løk og hvitløk er i én, kål og gulrot i en annen, og sukkererter og reddiker i en tredje.

Jeg brukte en blokk frossen tofu til dette, de er fine å smule etter å ha vært frosne. Bruk hendene til å rive tofuen i små biter, og la den forsteke seg litt i tørr panne, slik at du får ut overflødig væske. Ha deretter over sesam- og rapsolje, og la tofuen steke i et par minutter til den er gylden.

Ha løk- og hvitløksblandingen over i tofuen, og la det surre på medium varme til løken er gylden. Rør inn sriracha og sesamfrø, og la det steke et par minutter før kål- og gulrotblandingen røres inn i stekepanna. Disse grønnsakene faller ganske mye sammen etter et par minutter, det er meninga, du vil ha ut overflødig væske her.

Når grønnsaksblandingen begynner å bli myk og moshy, rører du inn riseddik og soyasaus, og smaker til med eventuelt mer sriracha og sesamolje. Rør helt til slutt inn reddik og sukkererter, og ta blandingen av varmen.

Rull en og en vårrull (se bilder her, om du ikke har gjort det før), og legg de klar til steking. Om du har en hjelpende hånd, kan en av dere begynne å steke mens den andre ruller. La stekepanna være tørr og ren før du begynner, og bruk en med tykk bunn og gjerne høye kanter, og ha et lokk klart – det blir høy varme her. Bruk redskaper av tre eller metall, ikke plast, om du kan unngå det. Varm opp olje til steking, som såvidt dekker bunnen, godt før du begynner å steke. Om ikke panna er varm nok blir de ikke crunchy. Ikke pakk panna full, men stek 4-5 om gangen, avhengig av hvor store du har rulla dem og hvor stor panna er. La de ferdigstekte vårrullene renne av seg på kjøkkenpapir (de holder seg varme lenge, så det er ikke noe problem å steke ferdig først). Om du trenger å etterfylle olje, la denne bli varm før du fortsetter stekingen.

Når alle er ferdigstekte, server dem med en eller flere dipsauser, for eksempel søt soya, sursøt saus eller mangosaus.

2 Comments

  1. Pingback: Vegansk vår: Asiatisk mat • Green Bonanza

  2. Pingback: Nyttårsmeny! • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.