På bærtur? Lag ditt eget blåbærsyltetøy, helt uten sukker og konserveringsmidler. Chiafrø og lønnesirup gjør susen!
Frokost og lunsj

Hjemmelaga blåbærsyltetøy med chiafrø og lønnesirup

9 comments

Det er blåbær i skogen, dere! Massevis av blåbær som bare venter på å bli plukket, tatt med hjem, omhyggelig rensket og gjort om til deilig, deilig hjemmelaget blåbærsyltetøy.

Vegansk, glutenfritt og sukkerfritt
Mengde: ca 1 liter ferdig syltetøy
Arbeidstid: 1 time (pluss plukking, da)

For meg å snakke om blåbærsyltetøy er det samme som å snakke om samboeren min. Jeg har aldri møtt noen som er mer glad i syltetøy enn ham, og hvis det er pannekaker i sikte til frokost, kan du være helt sikker på at han står med nesa i kjøleskapet for å finne ut hvilket syltetøy han skal ha på. Er vi på hytta og mamma har nyrørte jordbær i kjøleskapet får han stjerner i øya, og dessertbrødskiva består av brunost og syltetøy. Eller bare sylte som han kaller det, sunnmøring som han jo er.

Blåbærsyltetøy uten sukker og konserveringsmidler

Dette med bærplukking er tradisjon for mange, inkludert min svigerfamilie. Min egen bestefar plukke bær fordi han synes det var sløseri å ikke bruke det, og bestemor sylta og safta til det ikke var mer plass i verken bod eller kjeller. Svigers plukker blåbær, molte og sopp døgnet rundt (omtrent) nå når det er sesong, og det har naturligvis gått i arv. Å gå tur i marka nå blir en tålmodighetstest for meg, jeg holder ut i en halvtime, før jeg setter meg ned på rumpa og begynner å spise istedet for å plukke i spannet. Etter noen timer må jeg overtale Øystein til å bli med hjem, selvom skogen ikke er ferdigplukket. Han og bestefar ville definitivt kommet godt overrens, det er det liten tvil om.

På bærtur? Lag ditt eget blåbærsyltetøy, helt uten sukker og konserveringsmidler. Chiafrø og lønnesirup gjør susen!

Så vi kommer hjem med masse blåbær, Øystein rensker dem, setter dem i kjøleskapet – og så reiser han pinadø på jobbtur til Bergen for resten av uka. Så da er det plutselig jeg som står igjen med alle disse blåbæra, og et par kasser med bringebær, og klør meg i hodet og vet ikke helt hva jeg skal gjøre med dem. Syltetøy syltetøy syltetøy, jeg kan høre han jeg bor med hele veien fra Bergen. Så da lager jeg syltetøy, da. Trassigpetrine som jeg er vil jeg jo ikke lage det med kilovis av hvitt sukker og konserveringsmiddel fra pose, så jeg tok hjelp fra Oh She Glows, som lager blåbærsyltetøy med chiafrø. Smart, syntes jeg. Ikke bare er det et naturlig fortykningsmiddel, det er stappfullt av protein og fullverdig omega 3-fettsyrer også. Med litt lønnesirup som søtning og en skvis sitron er dette syltetøyet ikke akkurat guilty pleasure, for å si det sånn, så her er det bare å spise til krampa tar deg!

Du kan med fordel lage mindre eller mer av dette, men ettersom det ikke er noen konserveringsmidler i dette syltetøyet, må det enten nytes i løpet av en ukes tid, eller fryses ned. Jeg fryser ned i glass på 2,5 dl, det er passe mengde å ta opp igjen for å ha i kjøleskapet.

Og om du lurte – blåbærsyltetøyet fikk godkjentstempel av sunnmøringen.

På bærtur? Lag ditt eget blåbærsyltetøy, helt uten sukker og konserveringsmidler. Chiafrø og lønnesirup gjør susen!

Blåbærsyltetøy med chiafrø og lønnesirup

1 kilo renska blåbær
1 dl lønnesirup
8 ss chiafrø
1/4 sitron, presset
1/4 ts salt

Ha blåbær, en klype salt og lønnesirup i en stor kjele, og la det koke opp mens du tidvis rører med en sleiv. Bærene vil slippe masse fuktighet, så det er ingen grunn til å tilsette vann eller annen væske her, ha litt tålmodighet, og dette blir flytende på kort tid. La bærene putre i 10-15 minutter på medium varme, før du rører inn chiafrøene og lar det koke i 10-15 minutter til, til du ser det begynner å tykne av chiafrøene. Skvis inn sitron, ta kjelen av varmen, og la den avkjøle og tykne til bærene har romtemperatur.

Jeg hadde syltetøyet over i en bakebolle og lot den stå i kjøleskapet i et døgn til for å tykne før jeg hadde det over på mindre glass, og satt dem i fryseren. Da har chiafrøene nådd sin maks svellestørrelse, og det føles ikke som du spiser tørre chiafrø i syltetøyet i det hele tatt.

God pannekakefrokost!

På bærtur? Lag ditt eget blåbærsyltetøy, helt uten sukker og konserveringsmidler. Chiafrø og lønnesirup gjør susen!

9 Comments

 1. Pingback: Bringebærsyltetøy med chiafrø og vanilje • Green Bonanza

 2. Tulla

  Hei, så nydelig oppskrift. Virkelig genialt! Hvor lenge vil du si det holder seg i kjøleskapet? Hvor fort må det spises opp sånn ca.?

  Takk for flott oppskrift!

  • hei Tulla! Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak. I kjøleskap tror jeg det holder seg et par uker i tett glass, så lenge det ikke blir bakterier fra feks smørkniver og sånne ting nedi det. Det kan helt fint fryses!

 3. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 4. Heisann!
  Kan egg bruke fryste blåbær?

  • Ja, absolutt. Bare tin de først. Kan hende du må ha mer chiafrø, ettersom de nok slipper litt væske.

 5. Siv Heidi holmen

  Om jeg har i Atamon. Og på tette sterile glass.. Vil det da være holdbart lenge? Mnd?

 6. Alexander Svanberg

  Takk for fin oppskrift! Har laget den to ganger med min egen vri: Mindre lønnesirup, en halv desiliter fruktjuice og en dæsj brunt sukker. Lar det koke inn litt lenger, grunnet mer fuktighet. Sikkert ikke sunnere, men godt likevel

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.