Lag ditt eget bringebærsyltetøy uten sukker og konserveringsmidler!
Frokost og lunsj

Bringebærsyltetøy med chiafrø og vanilje

ingen kommentarer enda

Er det noen her i verden som klarer å motstå fristelsen når det står kassevis med bringebær foran deg, og bare lukter sommer, sommer, sommer, sommer!? Jeg klarer det hvertfall ikke.

Vegansk + sukkerfritt
Mengde: ca 6 dl ferdig syltetøy
Arbeidstid: ca 1 time

Både i fjor sommer og denne sommeren, som alle andre sommere før, må jeg innom gårdsbutikken som er rett i nærheten av hytta vår i Stavern. Der selger de det som er i sesong til enhver tid gjennom sommeren, og alt er fra nærområdet. Tidlig på sommeren får vi tak i poteter, løk og kanskje gulrot, og på sensommeren bugner det av fargerike og friske grønnsaker, frukt og bær. Sist vi var innom var vi på vei hjem fra Kristiansand, helt på tampen av fire uker sommerferie, og jeg skal innrømme at jeg kanskje var ørlite sultefora på kvalitetstid på kjøkkenet mitt, for jeg kjøpte en av alt.

Lag ditt eget bringebærsyltetøy uten sukker og konserveringsmidler!

En pose nypoteter, en bunt gulrøtter, en bunt fersk løk, en salat, en orange blomkål, en bunt reddiker, et lass med sukkererter, ferskt smør, ferske potetlomper, nybakt kjeks, lilla knutekål. Armene fulle på vei bort for å betale, og der står de, vet du. Bringebærene. Det er lite som lukter så godt som nyplukka bringebær, selv når du har armene fulle av knutekål og reddiker. Og jeg kjøpte jo ikke bare én sånn der liten boks med bringebær, jeg. Neida, jeg kjøpte tre. Tre bokser med bringebær kombinert med en ærefrykt for å spise dem fordi de er så gode, det er ikke en enkel biltur, skal jeg si deg.

Endel av dem ble riktignok spist som de var, og de smelta på tunga. Resten lagde jeg bringebærsyltetøy av, etter å ha laget en stor batch med blåbærsyltetøy fra egenplukka bær. Jeg brukte samme fremgangsmåten med chiafrø, men det er et litt annet blandingsforhold, da jeg liker bringebærsyltetøy litt løsere i formen enn blåbær. Om du er uenig, bruker du en ekstra spiseskje chiafrø. Det er verdt å spandere på seg litt god vanilje her (altså ordentlig vanilje, ikke vaniljesukker), det balanserer bringebærene helt smashing.

I likhet med blåbærsyltetøyet er det ikke noe konserveringsmidler her heller, så dette må spises eller fryses. Små glass på 2-2,5 dl er kjempefint, det klarer du å spise opp før det er for sent. Du kan også bruke dette syltetøyet i bakst, på frokostgrøten, på skiva – eller rett fra skjeen.

Lag ditt eget bringebærsyltetøy uten sukker og konserveringsmidler!

Bringebærsyltetøy med chiafrø og vanilje

1 liter renska bringebær
1/2 dl lønnesirup
5 ss chiafrø
1/2 ts vaniljepulver/flytende vanilje

Ha bringebær  og lønnesirup i en stor kjele, og la det koke opp mens du tidvis rører med en sleiv. Bærene vil slippe masse fuktighet, så det er ingen grunn til å tilsette vann eller annen væske her, ha litt tålmodighet, og dette blir flytende på kort tid. La bærene putre i 10-15 minutter på medium varme, før du rører inn chiafrøene og vaniljepulveret, og lar det koke i 10-15 minutter til, til du ser det begynner å tykne av chiafrøene. Ta kjelen av varmen, og la den avkjøle og tykne til bærene har romtemperatur.

Jeg hadde syltetøyet over i en bakebolle og lot den stå i kjøleskapet i et døgn til for å tykne før jeg hadde det over på mindre glass, og satt dem i fryseren. Da har chiafrøene nådd sin maks svellestørrelse, og det føles ikke som du spiser tørre chiafrø i syltetøyet i det hele tatt.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.