Lag veganske falafler av gulrot - og dypp dem i sesamsaus!
Middag

Gulrotfalafel med frisk koriander og sesamsaus

2 comments

It’s back! Gulrotfalafelen har vært en poppis oppskrift på Green Bonanza, og dette er den litt mer krydra, veganske varianten av klassikeren gulrotfalafel. Si det en gang til. Gulrotfalafel. Tungekrøll, much?

Vegansk + glutenfri
Mengde: ca 16 falafler
Arbeidstid: 15-20 min
Steketid: 15-20 min

Den originale gulrotfalafen er, har jeg blitt fortalt, en skikkelig barnevennlig oppskrift. De kan spises med henda, det er ost i dem, og de er ikke så kraftige på smak. Sånn sett er dette kanskje voksenversjonen av gulrotfalafelen, i tillegg til at den har blitt gjort vegansk, slik at både veganere og egg- eller melkeallergikere også kan spise gulrotfalafler med henda.

Dette er altså en grønnsaksvri på den erkeklassiske falafelen, som egentlig lages av bløtlagte kikerter. Dette er den litt lettere varianten med gulrot, som også går mye fortere å lage ettersom du ikke trenger å vente på at kikertene skal ligge i bløtt i et døgn i forkant. Disse er litt mer krydret, og litt grovere i konsistensen. Sammen med en saus de kan dynkes i, og litt varmt brød og friske grønnsaker, blir dette et durabelig måltid.

Apropos saus, jeg har et lite oppheng i sesamsaus for tiden. Jeg har tidligere lagd mange varianter av sesamsaus med mange ingredienser, for eksempel sitrus, men etter turen vår til Berlin har jeg blitt ordentlig glad i en renere sesamsaus. Det eneste den trenger for balanse er noen dråper sitron, olje, eddik og en klype salt i tillegg til vann. Spesielt mot gulrot, som kan være litt søtlig, er den helt nydelig.

Lag veganske falafler av gulrot - og dypp dem i sesamsaus!

Gulrotfalafel

1/2 gul løk
2 vårløk
2-3 hvitløksfedd
2 dl havregryn
50 gram cashewnøtter
4-5 medium store gulrøtter
1 ss paprikapulver
1 ss cumin
1/2 ss pepper
1/2 ss salt
2 ss finhakket frisk koriander
1 ss olje

Sesamsaus

2 ss tahini
2 ss vann
4-5 dråper sesamolje/olivenolje
4-5 dråper riseddik
8-10 dråper sitronsaft
1 klype salt

Start med å grovhakke løk, vårløk og hvitløk og la det surre i en stekepanne med noen dråper olje og en klype salt, og forvarm ovnen til 200 grader på varmluft.

Rasp gulrøttene på en grov rasp, og la de surre i stekepanna sammen med grønnsakene. I mellomtiden kjører du havregryn og nøtter til en jevn masse i en matmølle. Det skal ikke bli mel, men ikke store biter heller. Hell det i en bolle og sett til side.

Ha grønnsaksblandingen over i matmølla, og kjør det til en jevn og passe grov masse. Bland inn krydderne og frisk koriander, og spe på med havregryn/nøtteblanding til du har en fin konsistens. Det skal være litt klissete, men du skal kunne forme boller helt uten problemer.

Bruk hendene til å forme boller av ca 1 ss masse om gangen, og legg de utover et bakebrett med bakepapir. Stek midt i ovnen i 6-7 minutter, før du snur dem og steker videre. Følg med når de gyldne og faste, da er de ferdige, ca 10-12 minutter.

Mens bollene står i ovnen visper du sammen sesamsausen, og kutter opp friske grønnsaker. For eksempel avocado, cherrytomater, agurk og oliven er kjempegodt ved siden av.

Lag veganske falafler av gulrot - og dypp dem i sesamsaus!

2 Comments

  1. Tove Giskegjerde

    Hvor godt fungere det å lage disse ferdig for å så varme opp igjen dagen etter? #partyprepp! ☺️

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.