Usikker på hva du skal bruke den fantastiske blomkålen til? Her får du seks tips!
Råvarer

O herliga blomkål!

3 comments

Blomkål er en av mine favorittgrønnsaker, og det er ikke takket være blomkålsuppe, for å si det sånn. Her er mine beste måter å bruke blomkål på.

Jeg er ikke helt sikker på hvor denne fascinasjonen og opphenget i blomkål kommer fra. Jeg husker at bestemor og bestefar dyrket dem i kjøkkenhagen sin, og at jeg synes de var så iiiiinnmari fine der de sto i bakken, omkranset av svære grønne blader, og jeg synes de så ut som en hjerne. Men kokt blomkål ville jeg ikke ha, og blomkålsuppe synes jeg fortsatt ikke noe særlig om, så det er først de siste årene som voksen og (mer eller mindre) ansvarlig jeg har gjenoppdaget blomkålen. Øystein, som andaktig holder blomkålen på bildet, er heldigvis enig.

Interessant nok er blomkålen sunn. Ikke bare sunn fordi den er mager, men sunn fordi den er næringsrik. Man skulle kanskje ikke tro det om dette hvite som ikke smaker kjempemye på egenhånd, men det er helt sant. Den er rik på vitamin C, og B-vitaminet folat, som er bra å spise når man holder på å bli gravid, sies det. I tillegg er blomkålen rik på fytokjemikalier, som, når du tygger blomkålen, frigjør en masse næringsstoffer som har i egenskap å blant annet forebygge kreft. Tenk det, den lille, søte blomkålen. Den har også mye fiber, og metter godt. Spis blomkål, med andre ord.

Forresten, visste du at blomkål finnes i flere farger enn hvit? Både lilla og orange! Naturen, dere. Fine saker, altså.

1. Spis den som den er

Jajamensann, det første tipset mitt til hvordan du kan spise blomkål, er å spise den som den er – rå og crunchy. Vask den, kutt den i små blomster, og spis den som snacks, for eksempel sammen med hummus, ajvar eller hvitløksdip.

2. I salater

Rå blomkål er faktisk veldig godt i grønne salater. Istedet for å kutte den i bukett kan du snitte den i tynne skiver, gjerne på mandolin, og ha den i en grønn salat med rå brokkoli, forskjellig typer grønn salat, ristede kjerner, tørka bær og en sennepsvinaigrette. Slenger du oppi litt kokt quinoa og/eller ristede kikerter i tillegg er du langt på vei til en god og sunn middag.

3. Ovnsbakt blomkål

Dette er av mine all time favs når det kommer til grønnsaker. Etter jeg skjønte at blomkålen med fordel kan ristes i ovn, har jeg spist mer blomkål enn noensinne. Med noen dråper olivenolje og litt salt og annet krydder, blir dette et fantastisk godt og crunchy tillegg til middagen. Det er spesielt godt sammen med pasta, for eksempel med bakt papriksaus eller pesto og karamellisert løk. Om du er nysgjerrig på fremgangsmåten, ta en titt her!

4. Blomkålris

Yes, didnt you know? Du kan droppe den kaloririke og stivelsesbefengte risen, og bruke blomkål istedet! Det funker overraskende bra, jeg lover. Du bare kjører rå blomkål i en matmølle til den har passe finkornete konsistens, og varmer den lett i panna sammen med noen dråper olivenolje, og gjerne noen krydder som passer sammen med det du skal spise. Her har jeg servert den med bakt tofu, rå grønnsaker og peanøttsaus.

Hvem trenger ris? Ikke du, og ikke jeg.

5. I grønnsaksburger

Oh oh oh yes! Burgere med blomkål funker så utrolig godt. I min favorittvariant blir blomkålen bakt først, før den blandes sammen med resten av ingrediensene, urter og krydder. Thai style, rett og slett! Disse kan du krydre akkurat som du vil.

Møt verdens mest allsidige grønnsak i rollen som thai style burger: Blomkålen!

6. I supper og gryter

Ettersom blomkålen ikke har en markant smak på egenhånd, og er såpass robust at den tåler både baking, steking og koking, kan den med fordel brukes som ingrediens i enhver grønnsakssuppe eller gryte, uansett om det er en klassisk lys grønnsakssuppe, eller indisk masala.

 

Det var mine seks tips til hvordan du kan gjenopplive den trauste blomkålen uten å koke den ihjel. Hva er dine? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

3 Comments

  1. Pingback: Trikset for helt perfekte ovnsbakte poteter • Green Bonanza

  2. Pingback: Blomkålburger med cheddar og dill • Green Bonanza

  3. Pingback: Brokkoli, ich liebe dich! • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.