I disse ukene er det studiestart, og jeg føler meg faktisk litt gammel når jeg ikke skal troppe opp på Blindern til et nytt semester, selv om det er noen år siden sist. Mat er sjeldent øverst på prioriteringslista til de unge og lovende, men her er noen triks – enten for studentene selv eller halvbekymra mødre som vil sende sine tenåringer noen tips på veien.

I år er det 11 år siden jeg startet studiene mine på Blindern. Elleve år! Det er så lenge siden det, at jeg føler meg ganske så gammel av det. Det blir litt bedre av å tenke på at det bare er fem år siden jeg var ferdig, riktignok. Årene på litteraturvitenskap på Blindern var helt fantastiske – de var intense, lærerike, sosiale (tidvis mer sosiale enn noe annet), preget av kollektivtilværelse, deltidsjobber, frivilligjobbing på studentersamfundet og en god dose uteliv. Mat var ikke øverst på prioriteringslista mi, verken i tid eller i penger, spesielt ikke de første årene med nyfunnen frihet og egne penger som skulle rekke til så mangt.

Dette er derfor ikke en “bruk alle pengene dine på mat”-post. Det er tvert om. Dette er en “bruk akkurat nok penger på mat sånn at du ikke går sulten og blir underernært, og tenk smart slik at du ikke trenger å stå på kjøkkenet hver dag”-post. Så da klarte jeg vel fint å understreke at det definitivt er noen år siden jeg var ung student allikevel…

Noen tips på veien: Om du har en type ost, og oppskriften sier en annen, så gjør ikke det noen ting. Om du har tre av fire krydder, så går det stort sett veldig bra. Om du ikke vil kjøpe friske urter, bruk tørre, de koster det samme, men varer lenger. Fryseren er din beste venn, så ta vare på bokser og glass som kan fryses med porsjonsmiddager – det kommer du til å takke deg selv for! Helt til sist: Inviter noen på middag! Det blir alle glade for.

Grønn taco med linser og valnøtter

Taco er aldri feil, og om jeg ikke husker feil heller, var taco det første jeg lagde etter at jeg virkelig hadde bestemt meg for å bli veggis. En helt annen variant enn denne, men denne er god – og næringsrik. Lag noen porsjoner når du først er i gang, frys dem ned (fryseren er en god venn i studietiden!), og ha middagen klar på få minutter. Bruk de grønnsakene og det tilbehøret du har lyst på – eller råd til.

Who needs meat? Med denne tacoblandingen av linser og valnøtter er tacofredagen safe!

Ovnsbakte grønnsaker og kikerter

Med rotgrønnsaker i ovnen sammen med en boks kikerter har du en god og næringsrik middag, som ikke tar deg lang arbeidstid ved kjøkkenbenken. Spis dem sammen med pasta eller ris, og en saus eller dressing du liker. Restene tar du med deg til lunsj på lesesalen en dag du ikke har råd til mat i kantina.

Pai med grønnsaker og ost

Det finnes et supertriks, og det supertrikset heter ferdig paideig. Det finnes flere varianter, et par på pose og minst en som ligger i kjøledisk, klar til å rulles ut. Fyll på grønnsaker du har stekt på forhånd i en panne, hell over eggestand og litt revet ost, og inn i ovnen. Her har du minst fire lunsj/middager! Det kaller jeg tid spart.

Hva tenker du om pai? At det er helt perfekt til alle måltid? Nettopp! Her er en variant med asparges og paprika.

Klassisk grønnsakslasagne

Om ikke mor eller far har lært deg å lage hvit saus hjemme, now is the time – og du kommer til å takke meg for det. I grønnsakslasagne kan du bruke alle de grønnsakene du synes er gode, og droppe de du pleier å plukke ut hjemme. Med en god saus med litt revet ost i, har du en skikkelig god og mektig middag. Frys ned restene i porsjonsstørrelser, og du har spart deg en bunke timer på kjøkkenet.

Lyst på lasagne? Sjekk ut denne klassiske grønnsakslasagnen, med masse sunne råvarer og en god tomatsaus.

Pizzaboller

Aldri en studietid uten pizza. Jeg vet det er ekstremt fristende med frossenpizza, men jeg lover at om du først har begynt å lage din egen, så slutter du ikke med det igjen. Og om du synes det er kjedelig å lage deig, går du innom nærmeste pizzasted og spør om å få kjøpe en kule deig. Det pleier å koste deg rundt 20 kroner. Av den lager du pizzaboller du fyller med det du har lyst på, og nok en gang har du både middag og lunsj klart.

Pizzaboller med fennikel og feta - Green Bonanza

Tomatsuppe med kikerter

Alle som noensinne har vært student, har hatt perioder med spaghetti og ketsjup og tomatsuppe fra pose. Kjøp heller en pose billige tomater og en boks kikerter, og lag denne næringsrike, og gode, tomatsuppa. Bruk tørre urter istedet for å friske, om du ikke vil bruke penger på friske urter.

06-tomatkikertsuppe