Facon / tofu-bacon
Saus, dipp og topping, Tofu

Facon, bacon, fake bacon, fejkon, fake it till you make it, kall det hva du vil – godt er det!

Nivå Enkel 13 comments

No pigs needed for en salt og crunchy smak! Facon er alle veganeres bestevenn til søndagsfrokosten, når alle andre spiser egg og bacon, og her er Bonanzas variant.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 2/4 porsjoner, avhengig av retten
Arbeidstid: 5-10 min

Men du! Har du en egen, perfekt måte å tilberede fakon på? Del den i kommentarfeltet nederst, davel!

Jeg har en (ny) confession to make: Jeg hadde lagd dette lassevis av ganger før jeg skjønte at det er dette man mener når man snakker om facon. Dessuten er jeg språkforvirra, for jeg er jo som kjent en liten språknazi, så jeg liker å kalle ting det det faktisk heter, istedet for å finne på nye ord – selv om jeg skjønner veldig godt hvorfor det er gøy! Uansett hva du vil kalle det; det er godt, altså.

Facon er altså fake bacon. Det ligner ikke på bacon, det kommer ikke fra en gris heller, men det er i aller høyeste grad både salt, crunchy – og drypper gjerne litt fett etter steking. Du trenger ikke så mange ingredienser, men de du trenger, de trenger du, så det er bare å finne frem næringsgjær og flytende røykessens for å lage feikon, som svenskene kaller det. Næringsgjær finner du på helsekostbutikker, og flytende røykessens (liquid smoke) finner du på velassorterte dagligvare, eller i gode grønnsaksbutikker. I tillegg liker jeg å bruke litt paprika og hvitløkspulver.

Salt, sprøstekt tofu

Det er nok like mange måter å lage fejkon (det er nok mitt yndlingsnavn, fejkon) på som det finnes folk som lager det. Har du et supertriks? Sjekk utfordringen nederst i posten! Noen pangsteker tofuen, andre langsteker den, noen marinerer på forhånd og andre steker med marinaden rett i panna. Jeg liker å marinere på forhånd etter å ha presset tofuen, da synes jeg smaken setter seg skikkelig og blir godgodgod. Spesielt i bakt potet! Det er godt, det.

Facon/fake bacon/fejkon

1 pk tofu (200-220 gram)
4-5 ss soyasaus/tamari (glutenfri)
1-2 ss næringsgjær
1-2 ts liquid smoke (tilpass etter smak, den er sterk i smaken)
1 ts paprikapulver
1 ts hvitløkspulver
Nøytral olje til steking

Kutt tofuen i små terninger eller strimler, jeg liker å ha mine på ca 0,5×0,5 cm, da blir de sprø og gode.

Varm opp nøytral (altså ikke oliven, men for eksempel raps eller solsikke) i en stekepanne med god og tykk bunn, på medium/høy varme. Når oljen begynner å bli blank, har du oppi tofuen. Pass på, det kan sprute litt av oljen når den er såpass varm. Stek tofuen til den er gylden på alle kanter, 5-10 minutter.

Salt, sprøstekt tofu

I mellomtiden rører du smaken soya, næringsgjær, liquid smoke, paprika og hvitløk. Vær gjerne litt tilbakeholden med liquid smoke til å begynne med, den er kraftig i smaken.  Så kraftig at du bør være forsiktig når du lukter på den også.

Hell marinade over tofuen i panna, og stek til all væsken er fordampet, og tofuen er god og sticky, salt og crunchy.

Salt, sprøstekt tofu

Oppfordring til dere!

Hvordan lager du fakon? Legg igjen en kommentar med hvordan du synes det blir best stekt, best marinert, eller kanskje du har i et krydder ingen har tenkt på før? Share the good stuff!

13 Comments

 1. Janne

  Jeg bruker alltid masse cumin!

  • Oi, så spennende! Det har jeg faktisk aldri prøvd. Er det fordi du ofte lager det til meksikanske retter, eller blir det godt til samme hva?

 2. Ragnhild Hoff

  Fajkon er supergodt! Hvis man fryser tofuen først og lar den tine igjen, får man ut veldig mye mer av vannet. Det går også an å tilsette ketchup og vegansk bbq saus. Jeg tilsetter alltid marknaden etter at treningene er sprøstekt, men skal prøve din metode neste gang :)

  • Helt enig i frysing! Har alltid tofu i fryseren, superkjekt. En av mine evige kjappe tofu-middager er å steke skiver i panna, og sleive BBQ-saus over helt mot slutten. Kjempegodt med avocado og mango i wrap!

 3. Christina

  Går det an å lage facon i slike lange strimler slik at man kan surre det rundt feks dadler? Som bacondadler?

  • Det tviler jeg på, tofu har ikke de samme egenskapene som bacon, og vil ikke oppføre seg likt. Mye mer fett i kjøttet som gjør at det henger sammen i tynne skiver.

 4. Pingback: Kålburger med portobellofacon og srirachamajo-uten-majo • Green Bonanza

 5. Merkin

  Coconut bacon (http://cookieandkate.com/2014/how-to-make-coconut-bacon/) er utrolig godt. Bruker mye mindre røyk enn i oppskriften.

 6. Pippi

  En dæsj ketchup gjør susen

 7. Marie Solsvik

  Endelig fikk jeg prøvd meg på dette! Ble en vegansk pasta carbonara med havrefløte og næringsgjær. Knallgodt. Blir nok masse facon fremover for min del. Vet du om de holder seg like crispy når de varmes opp typ dagen etter?

 8. Åååå – så godt! Til og med min tofuskeptiske mann elsket dette. Hadde det som topping på spinatsuppe

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.