Hvordan ser handleturen og middagen ut om du gjør den fullstendig emballasjefri?
Middag

Å koke suppe på en spiker

4 comments

Du trenger ikke oppskrift for å koke suppe! Du trenger bare noen tips og triks på veien, og et dypdykk inn i kjøleskapets skuffer.

Suppe er en takknemlig rett. Du kan gjøre det enkelt, superavansert eller noe midt i mellom, den kan være tykk som en gryte eller tynn som vann, full av biter eller helt glatt. Det beste av alt er du ofte ikke trenger å gå på butikken heller, med en ørliten mengde basisvarer og et par friske (eller slappe) grønnsaker har du det du trenger. Her er derfor en liten step by step-guide for hvordan du kan koke suppe på spiker, og være som fanten i eventyret.

Biter eller glatt?

Det er kanskje rart å bestemme seg for konsistensen først, men det har mye å si for hvor nøye du trenger å være når du kutter. Har du en stavmikser kan du gjøre suppa glatt med den rett i gryta, og om du ikke har stavmikser kan du helle hele sulamitten over i en blender, og ha den tilbake i gryta etterpå. Vil du ha biter av grønnsaker eller hele bønner oppi, er det greit å være litt nøyere med at alle bitene er like, og at de størrelsesmessig er tilpasset koketiden – for eksempel trenger gulrøtter lenger koketid enn blomkål, og så videre. Når jeg lager spikersuppe pleier jeg å kjøre det glatt.

Grønnsaksbuljong

En veldig innafor måte å bedrive juks på kjøkkenet, er å ha et glass med grønnsaksbuljong i pulverform stående i skapet. Da slipper du å koke din egen kraft eller buljong før du setter i gang med suppekokinga. Det finnes mange varianter, både i terninger, pulver og som flytende kraft. Jeg foretrekker de som er uten gjær og med minst mulig saltinnhold, og ender ofte opp med å bruke flytende kraft, da det er i disse det er mest smak, spør du meg.


Klikk her for å se alle supper på Green Bonanza

Fett og salt!

Litt fett må med i begynnelsen av enhver grønnsakssuppe. Smør, rapsolje, olivenolje, kokosolje eller solsikkeolje eller alle gode alternativ. Du trenger ikke så mye, men nok til at løk og krydder får starte prosessen med å frigi en masse god smak, som kommer til å sette seg i alle de andre grønnsakene. Et triks jeg lærte av mamma er å tilsette tørre krydder rett i fettet før grønnsaker og væske, da vil smakene ta mye større plass i suppa til slutt. Godt havsalt er også avgjørende for en skikkelig god smak – det trenger ikke være maldon, men fint eller grovt havsalt er alltid bra å i skapet.

Finn frem grønnsakene du har

Spikersuppe er både tiden og stedet for å bruke opp de grønnsakesrestene du har i kjøleskapet. En løk av noe slag er et godt utgangspunkt. Det samme gjelder hvitløk og chilli, da har du en smaksbase. En bit pepperrot eller sellerirot er nydelige som base i grønnsakssupper. Om du har fersk ingefær kan du godt bruke den, men så fort du bruker ingefær går du i en mer asiatisk retning, og resten av krydderne må følge ingefæren. Gulrot er kjempefint å bruke, men husk at den er ganske søt, og trenger å balanseres med syre og smak. Søtpotet og potet er gull verdt, det samme er blomkål og brokkoli. Gresskar og fennikel er også helt topp! Har du igjen en halv pose spinat kan du med stort hell ha den i suppa.

Tomat eller ikke tomat, that’s the question

Med tomat tar du et veivalg. Det er mange tomatiserte suppebaser, og det er veldig lett å jobbe med. Har du ferske tomater kan de kjempefint brukes som base, og har du tomater på boks er det enda enklere. Når jeg bruker tomat passer jeg alltid på å bruke noe sødme i suppa samtidig, for eksempel brunt sukker eller honning, for å balansere ut syren. Når du bruker tomat trenger du ikke nødvendigvis grønnsaksbuljong, men det skader ikke. Velger du å lage uten tomat, blir en god buljong eller en god suppebase desto viktigere. La derfor gjerne krydderne eller urtene surre med fett, løk, hvitløk og salt i gryta før du fortsetter. Uten tomat er som sagt rotgrønnsaker som sellerirot eller pepperrot perfekt å surre i gryta sammen med løk og hvitløk før du tilsetter væske. En boks kokosmelk eller to er kjempefint å bruke i suppe, spesielt sammen med curry.

Italiensk tomatsuppe med grønnsaker, pasta og smørbønner

Urter og krydder

Har du noen urteplanter som synger på siste verset? Bruk dem! Her har du noen tips til hvilke urter og krydder som kan matches med hvilke grønnsaker:

Timian og rosmarin
Kan godt brukes sammen, passer veldig godt i tomatbaserte supper, eller med potet eller pasta. Rosmarin smaker mye, så ikke gå altfor bananas med den. Begge kan med fordel koke med suppa fra start.

Oregano
Frisk oregano smaker ganske annerledes enn tørr, men begge er gode, og du kjenner den garantert fra italiensk kjøkken. Passer godt i tomatbaserte supper.

Løpstikke og persille
Perfekte urter å bruke i supper som ikke er tomatbaserte, og kjempegode sammen med rotgrønnsaker som selleri, pepperrot, purre og løk.

Koriander
En must have i asiatiske supper, gjerne i samspill med kokosmelk og curry.

Når det gjelder tørre krydder er naturligvis salt og pepper er selvfølge, og i de aller fleste sammenhenger er også paprikapulver en god smakstilsetning. Bruker du tørre urter trenger du ikke gå bananas i krydderskuffen samtidig. Et stalltips er naturligvis et godt urtesalt, da får du alt i en smekk.

Litt protein må til

Grønnsaker er godt, og de inneholder noe protein, men det må til med mer. Og det er her suppa begynner å bli spennende, for det er mange protein som kommer i tørr form, som du kan koke inn sammen med grønnsakene og væske, og da har du fort en god og mettende gryte istedet for en tynn suppe. Både røde og grønne linser kan brukes, det samme kan byggryn, bulgur og hvete. Alt fungerer like godt i sin opprinnelige form som svisjet med stavmikser. Vil du ha pasta i tomatbaserte supper, er det dog en fordel å tilsette dem ferdigkokt til slutt. En boks med kikerter, bønner eller smørbønner er alfa og omega for både konsistens, smak og næring!

Fancypants-topping

Enhver suppe blir dobbelt så god av litt fancy topping, uten at det trenger å koste noe særlig verken i tid eller råvarer. Noen dråper olivenolje og godt salt er et must, og noe som sprøstekes eller ristes i panna, det være seg sopp, tynne potetskiver, nøtter eller løk, gjør seg utmerket som fancypantstopping på supper. En rømmeklatt er heller ikke å forakte, og om du på toppen av det hele har litt friske urter, er du garantert high five’s rundt bordet.

Here we go, then

Så, nå står du på kjøkkenet ditt med en base (for eksempel løk, hvitløk og chilli), væske (en liter god grønnsaksbuljong), en god porsjon med grønnsaker i biter, en boks eller to med bønner, kikerter eller linser, og dine utvalgte krydder for dagen. Start med å grovhakke løk, og la den surre med utvalgt fett og en klype salt, og eventuelle krydderier. Når løkblandingen begynner å bli gylden, har du oppi store biter med grønnsaker, i rekkefølge hard til myk. Etter et par minutter har du over væske og eventuelle tomater, og lar det koke opp. Når det koker kan du ha i linser, bønner eller kikerter, og la det hele putre under lokk til alt er mørt. Da er det bare å finne frem stavmiksern, svisje det glatt, og smake til med salt, pepper og mer krydder. En liten skvis sitron, noen dråper olivenolje og litt ekstra salt på toppen er godt ved servering.

Noen forslag på veien

4 Comments

  1. Pingback: Potetsuppe med hvitløk og kantarell • Green Bonanza

  2. Mange fine tips, suppe er virkelig BRA høstmat :-)

  3. Pingback: Fire enkle måter å bruke opp grønnsaker på • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.