Lag en deilig, varmende og kremete potetsuppe med hvitløk og kantarell! Perfekt høstmat, you know.
Middag

Potetsuppe med hvitløk og kantarell

4 comments

Du vet høsten har kommet for å bli en stund, når suppe er det eneste rette til middag. Spesielt når den i tillegg heter potetsuppe og er toppet med kantarell.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 2-3 porsjoner
Arbeidstid: ca 30-40 min

Som dere kanskje har sett, har jeg akkurat lagt ut en tekst om hvordan du kan koke suppe på en spiker, altså lage en god suppe av det du enn måtte ha tilgjengelig. Om du lager minst et par middager hjemme i uka er sannsynligheten stor for at det ligger en rekke råvarer og bare venter på å bli brukt, men fantasien eller tiden strekker ikke alltid til. Suppe er ofte løsningen, og etter å ha skrevet artikkelen, måtte jeg jo teste selv, og se hva resultatet av denne dagens kjøleskapbeholdning ga av suppemiddag.

Løk, hvitløk og poteter kan jeg alltid være ganske sikker på å finne i kjøleskapet og på benken. De holder seg lenge og kan brukes til så mangt, så jeg tok frem en gul løk, to hvitløksfedd, og ca en halv kilo nypoteter. I en bomullspose i kjøleskapet prøver jeg å samle sammen råvarer som holder seg en stund, men som jeg bare har en eller to av, og i den fant jeg et par selleristenger. I en annen bomullspose fant jeg en hel masse kantarell, og smørstekt kantarell er jo den ultimate suppetoppingen, så de fikk komme ut på benken.

I tørrvareskapet fant jeg en boks smørbønner, som er det ultimate for å lage kremete konsistens uten fløte, og i tillegg inneholder det masse protein. En håndfull mandler ble også med, samt litt buljongpulver. Jeg har brukt både skikkelig meierismør og olivenolje for å oppnå ønsket smak, men om du ønsker, kan du bruke melkefri margarin og olivenolje i kombinasjon istedet.

Lag en deilig, varmende og kremete potetsuppe med hvitløk og kantarell! Perfekt høstmat, you know.

Potetsuppe med hvitløk og kantarell

1 gul løk
2 selleristenger
2 fedd hvitløk
500 gram + 1 ekstra potet
1 boks smørbønner / store hvite bønner

1 ss buljongpulver/fond
0,5 liter vann
Smør
Olivenolje
Salt
Pepper

1 stor håndfull kantarell
1 liten håndfull mandler
Fersk persille

Sett en tykkbunnet gryte på medium varme, og ha oppi en god klatt smør, ca 1 spiseskje. La det smelte mens du grovhakker løken og selleristengene, og la det surre i gryta sammen med en klype salt. Rens hvitløksfeddene (ingen grunn til å finhakke), og ha de oppi gryta. La det surre mens du vasker og deler potetene i store terninger, før de også går i gryta. Kvern en god runde salt over, og hell over vann og fond/buljong, samt noen dråper olivenolje. La det koke opp, og ha oppi skylte smørbønner når vannet har begynt å koke. La det småkoke under lokk.

Om du ønsker å lage topping kan du gjøre det mens suppa koker, om ikke kan du bare sette seg ned og vente i 15-20 minutter.

For å lage ristede mandler, grovhakker du rå mandler, og rister de i en stekepanne på medium temperatur til de begynner å bli gyldne. For å lage sprøstekte potetskiver snitter du potetene så tynt du klarer, gjerne med mandolin, og steker de på høy varme i en blanding av smør og olivenolje. La de renne av på kjøkkenpapir med et dryss salt på toppen. Smørstekt kantarell lager du helt til slutt når suppa er klar, ved å steke rensede kantarell i en klatt smør.

Når suppa er ferdigkokt, det vil si når potetene er møre, tar du den av panna, og stavmikser det hele glatt. Pass på så det ikke spruter, det er ganske varmt, dette. Smak til med olivenolje, salt og pepper, før du drysser over toppingene og gjerne frisk persille.

4 Comments

  1. God suppe, men den ble veldig tjukk! Måtte spe den kraftig ut. Kjempegod topping!

  2. Pingback: Oktoberutfordringen er my beloved potato • Green Bonanza

  3. Marte

    Noe annen sopp som kan være god å bruke her? Usikker på om jeg får rak i kantareller nå. Elsker bloggen din :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.