Hei, kjære lesere.

Jeg har tenkt en stund på om jeg skal ta opp dette her på Green Bonanza, og har bestemt meg for å gjøre det, nå som jeg sitter på Kreta, en av mange øyer tilhørende Hellas, og vet godt hva som foregår på øyene på andre siden av fastlandet. Det er umulig å unngå bildene og sakene i nyhetene for tiden – Europa står midt oppe i en av de største humanitære katastrofene etter andre verdenskrig. Hjemme i Norge har det vekket en helt enorm aktivitet basert på medmenneskelighet og viten om at vi har det godt der vi er, og at vi med fordel kan hjelpe andre på veien. Dette er derfor en oppfordring til mine lesere om å gjøre det dere kan; Samle sammen hygieneartikler, klær og sko som hjelpeorganisasjoner i ditt distrikt kan videreformidle, eller støtt organisasjoner som UNICEF, Røde Kors og Redd Barna i arbeidet de gjør. De kommer til å trenge støtte i lang tid fremover, og absolutt alle monner drar.

Kreta

Shakshuka med aubergine og feta

Så, over til Shakshuka. Vi er en uke på ferie, og har fått tips av de lokale: Spis middag ute etter klokken elleve på kvelden, eller handle maten din på byens marked og lag den selv.

Glutenfri
Mengde: 2 (store) porsjoner
Arbeidstid: 10-15 min
Tid i ovn: 5-10 min

Det høres kanskje komplisert ut takket være det litt fremmede navnet, men det er simpelthen bare egg som er posjert (med andre ord, kokt eller bakt) i en base av tomat og krydder, og eventuelle grønnsaker. Jeg har laget porsjonsvise shakshukas tidligere, men nå som shakshuka kom opp i en middagsutfordring på et forum, ble det den klassiske varianten.

Marked i Chania

Vi har ruslet en tur i nabolaget i dag for å finne det stedet hvor det er marked akkurat i dag, det flytter visst på seg. Veldig solidarisk igrunn – alle vil få et marked i nærheten av huset sitt en eller annen gang i løpet av uka. Gatene stenges av i flere kvartal, og de deles inn i mat, klær og andre saker og ting. Det var fint å gå gjennom markedet og se alle de grønnsakene vi vet er grunnlaget for greske mattradisjoner; løk, potet, aubergine, squash, friske urter, oliven og ikke minst tomater, nydelige tomater i alle former og varianter. Vi handlet med oss en god dose av både det ene og det andre, og tok et bad i den lokale havna i gamlebyen (gåtur midt på dagen i 35 varmegrader kan ta knekken på de fleste, am i right?), og så var det altså tid for shakshuka.

Shakshuka med aubergine

Man antar at shakshuka har sin opprinnelse i Tunisia, selv om det er hverdagsmat i både Libya, Algerie, Egypt og Marokko i dag, samt i Israel, hvor innvandrerne på 1950-tallet tok med seg sine mattradisjoner. Dette tenker jeg ofte på: Hva hadde vel våre matvaner i kalde Norge vært i dag, om det ikke hadde vært for kulturoverføring som konsekvens av at verdens befolkning flytter på seg? Kjedelig og potetbasert, tror jeg svaret er.

Shakshuka kan lages på mange måter: Med eller uten ost, med eller uten cumin, med eller uten koriander og safran, med eller uten paprika, med eller uten grønnsaker.. Men tomat, løk og egg, det er liksom the basics her. Varmt brød, gjerne pita, er vanlig ved siden av. Du kan godt bruke frisk koriander om du har (og liker), eller persille, som vi har gjort her. En skvis sitron gjør seg også godt!

Shakshuka med aubergine

Shakshuka med aubergine og feta

1 liten aubergine / 1/2 vanlig
1 gul løk
1 stort hvitløksfedd
1 stor neve spinat
2 modne, smakfulle tomater
1 boks finmoste tomater
3-4 egg
ca 2-3 ss fetaost
1 ts sitronsaft

1 ts harissa (evt cayennepepper)
1 ts cumin (går bra uten også!)
1 ts paprikapulver

Salt
Olivenolje
Frisk bladpersille eller koriander

Om du har stekepanne med lokk, tar du frem den og lar ovnen være i fred. Om du ikke har det, men derimot har en jernpanne som går i ovnen uten å smelte eventuelle håndtak av plast eller tre, tar du frem den, og setter ovnen på 200 grader.

Shakshuka med aubergine

Start med å vaske alle grønnsakene og urtene, og finn frem det du trenger – denne går fort å lage. Snitt auberginen i runde skiver på ca 1 cm, og legg dem flatt på en tallerken og strø salt over. Dette gjør du for at bitterheten i grønnsaken skal trekkes ut. Når det pipler på dem, kan du skylle av dem saltet, kutte skivene i terninger, og varme opp noen gode klunker olivenolje i panna før du har auberginen oppi.

Mens auberginen steker (det kan hende du trenger å fylle med litt olje underveis), kutter du tomaten i terninger, spinaten i strimler, løken i tynne båter og hvitløken finhakkes. Når auberginen begynner å bli mør og gjennomblank, har du oppi løk og en klype salt, og lar det surre til løken er myk. Når den er det, har du oppi hvitløk, spinat og de friske tomatene, og lar det hele surre i fire-fem minutter. Mos fetaosten sammen med sitronsaft.

Ha deretter oppi tomatene fra boks, harissa, og eventuelt cumin. La det putre i noen minutter, smak til med salt, og “klatt” fetaostmosen fordelt utover i panna før du knekker eggene rett oppi blandingen. Om du har stekepanne med lokk, sett på lokket, og om ikke – sett hele stekepanna inn i ovnen. Steketiden her varierer ettersom hvor faste du vil ha eggene dine, følg med på dem underveis!

Strø over persille/koriander og sett panna rett på bordet for servering, sammen med varmt brød, olivenolje, og litt salt.