Jamie Olivers vegetariske moussaka

Åh, moussaka! En av få ting som definitivt er verdt en ekstra time arbeidsinnsats på kjøkkenet, med mettende og smakfullt fyll, bechamelsaus med ost, og både aubergine og potet lagvis i mellom. Yum!

Aktiv arbeidstid: ca 1 time
Ventetid: Ca 30 + 30 min

På et av forumene jeg er med, er det en tråd gående med middagsutfordringer. Alle som vil kan være med, og poenget er å hjelpe hverandre å finne på nye ting å servere til middag, om inspirasjonen går litt trått, eller om man trenger å smake litt nye ting i nye og ne. Jeg slang meg såklart med, og foreslo Jamie Olivers veggie moussaka når det var min tur til å foreslå rett. Tilbakemeldingene var ganske så unisone, min egen inkludert: Veldig godt, veldig stor porsjon, og behov for å doble mengden krydder (og ost!). Dette er altså min variant av Jamie Olivers veggie moussaka. Dette er en stor oppskrift, men lag den stor når du først er i gang, denne er både frysevennlig, lett å servere til mange, og det tar deg ikke noe særlig lenger tid å lage mye når du først er i gang.

Moussaka er en gresk klassiker, og etter hva jeg har skjønt strides de lærde om det skal være aubergine, potet, eller begge deler. Det som er helt sikkert er at det skal være en god, smakfull og mettende tomatbasert saus med fyll i den, og at det skal være en hvit saus, bechamel, og gjerne med ost og friske urter. Jamie bruker både linser og kikerter i denne, og det i kombinasjon med potet, aubergine, andre grønnsaker og ost, er dette et skikkelig mektig herremåltid. Jeg lagde denne til seks voksne på hyttetur, alle kjempesultne, og det ble faktisk bare étt lite stykke igjen. Det tar som sagt litt tid, men hell litt rødvin i glasset, sett på noe god musikk, og kos deg på kjøkkenet.

Jeg synes Jamies oppskrift er litt knotete å følge, så jeg har delt opp ingredienslista etter hva du trenger på samme tid i samme gryte, og derfor kan enkelte ingredienser stå flere ganger. Det gjelder dog råvarer hvor du får nok av å kjøpe én, for eksempel ét glass tørre urter. Jeg brukte tre friske urter her, men det holder om en av de er friske og de andre tørre. Kjøp isåfall frisk rosmarin. Jeg brukte to ildfaste former i mangel på en enorm, men det kan være like så greit med tanke på frys og oppvarming. Jeg har også laget en oversikt over hva du trenger av utstyr og gadgets, da det kan være greit å ha alt tilgjengelig underveis.

Én ting før vi starter: Jeg skulle gjerne hatt masse underveisbilder her, men vi var altså på hytta, med dårlig kjøkkenlys, og bloggingen sto ikke fremst i hodet mitt heller. Jeg lover at om jeg lager denne igjen, skal jeg ta nye, og flere bilder!

Jamie Olivers moussaka

Jamie Olivers moussaka

Grønnsaker
4 aubergine
800 gram potet
Olivenolje
Salt, pepper
Tørket oregano

Til tomatbasen
Olivenolje
8-10 sopp, gjerne aromasopp eller portobello (isåfall halvparten)

2 gule løk
6 hvitløksfedd
2 kvister frisk rosmarin
2 kvister frisk salvie (kan bruke tørr)
2 kvister frisk oregano (kan bruke tørr)
4 laurbærblad
2,5 dl rødvin
2 bokser (a 400 g) kikerter
2 bokser (a 400 g) tomater, gjerne plomme/cherry
1 dl tørre grønne linser

Salt
Nykvernet pepper

Bechamelsaus
75 gram meierismør

2-3 ss hvetemel
7,5 dl melk, hel eller lett
2-300 gram gresk fetaost (ikke apetina)
100 gram parmesan
10 pepperkorn
2 laurbærblad

Utstyr du trenger
2 bakebrett med bakepapir

2 medium ildfaste former /  1 gigasvær
2 store kjeler med lokk
Skjærebrett
Skarp kniv
Potetskreller / grønnsaksskreller
Kjøkkenpapir
Dørslag
Litersmål
Sleiv
Visp
Tesil / krydderholder (kan droppes)
Rasp til ost

Det kan godt være en fordel å ha et ekstra sett hender til arbeidet her, og isåfall kan dere starte samtidig på grønnsakene og tomatsausen. Om du gjør alt alene, kan du starte med grønnsakene, fortsette med tomatsausen, og gjøre bechamelsausen til slutt.

Grønnsakene
Sett ovnen på 200 grader, og finn frem to bakebrett med bakepapir, som du setter klart på benken. Skyll aubergine og poteter, og sett vann til kok i en gryte. Start med å bruke grønnsaksskreller til å kutte noen snitt på langs i auberginen, slik at det blir striper uten skall fra tupp til rot. Kutt deretter av rot og tupp, og del auberginene i runde skiver på ca 1 cm tykkelse, som da har mønster av annenhver skall/stripe rundt. Grunnen til dette er nok at det skal bli lettere å spise forma uten søl, så du kan godt droppe dette om du ikke gidder. Legg auberginene utover kjøkkenpapir, strø over salt, og la de ligge i fem minutter (dette må du gidde).

Del potetene i skiver på ca 1 cm, og legg de i det kokende vannet. La de koke i fem minutter, før du heller av vannet, setter kjelen tilbake på plata og lar potetskivene dampe av seg i et par minutter.

Skyll aubergineskivene raskt i kaldt vann for å få vekk overflødig salt, klapp dem litt tørre med papir eller kjøkkenhåndkle, og legg skivene utover det ene bakebrettet. Legg potetskivene utover det andre. Risle litt olivenolje over begge, før du strør over noen klyper salt, nykvernet pepper og tørket oregano, du trenger ikke være redd for å ta for mye oregano. Sette begge brettene inn i stekeovnen. Der skal de stå i ca 40-45 minutter, til potetskivene er gyldne og auberginen mør og gylden. Bytt gjerne plass på brettene underveis.

Tomatsausen
Denne begynner du på når brettene med grønnsaker er satt i ovnen. Rensk soppen, og del den i skiver på et par millimeter. Ha dem over i en tørr gryte, og sett på varmen. La soppen avvæske seg til den har krympet i størrelse og blitt mørkere i fargen, og i mellomtiden finhakker du løk, hvitløk og friske urter. Når soppen har sluppet væske og denne har dampet vekk, har du over noen gode spiseskjeer med olivenolje, samt løk, hvitløk, en klype salt og urter. La blandingen surre i et par minutter til løken er gylden. Ha så i rødvinen, og la det putre i fem-seks minutter til vinen har redusert seg. Deretter har du over tomatboksene, og skyller dem ut med 1 dl vann som du også har i gryta. Ha i kikertene, med væsken fra boksene også, samt 1 dl tørre, grønne linser. Om du bruker cherry/plommetomater kan du bruke en sleiv til å knuse dem lett etterhvert. Sett på lokk, og la gryta putre mens grønnsakene steker i ovnen. Rør rundt underveis, og knus tomatene ettersom de blir møre. Salte og pepre, og smak deg frem mens gryta tykner og blir god og fin i formen.

På dette tidspunktet kan du godt ta deg en pust i bakken og et lite glass vin, før du starter på bechamelsausen.

Bechamel
Jamie anbefaler å varme melken med pepperkorn og laurbærblad før man setter i gang med sauselagingen. Jeg prøvde det, og du kan gjerne gjøre det, men jeg tror det neppe er noen krise om man hopper over dette steget. Om du vil gjøre det: Varm opp melken i en gryte uten at den koker (skal aldri koke!), og ha en tesil eller sånn krydderholder med pepperkorn og laurbærblad oppi, sånn at smakene får trekke ut. Når melken er fingervarm kan du ha den over i et litersmål, og tørke gryta tørr.

For å lage bechamel smelter du smør i gryta på medium varme, og når det er helt smeltet visper du inn meltet så du får en fin paste av mel og smør. Spe i litt og litt melk om gangen, mens du visper, så du får en fin og tykk hvit saus. Rør ut sausen mellom hver gang du sper med melk, for å unngå klumper. Når du har brukt opp melken skrur du ned varmen, og lar sausen stå og tykne seg. Pass på at det ikke koker eller brenner seg i bunnen. Bruk 1/3 av fetaosten og 1/2 av parmesanen i sausen, rør til den har smeltet inn, og smak deg frem med salt. Du trenger neppe så mye, det er salt i ostene.

Montering
Nå er du klar for montering! Start med potetene, og legg et tykt lag nederst i formen(e). Ha deretter over halvparten av tomatsausen, før aubergineskivene legges oppå. Legg resten av tomatsausen oppå auberginskivene igjen, før du heller den hvite sausen i et tykt lag over formene. Strø resten av osten over der igjen, og gjerne noen stilker med friske urter på toppen, sammen med litt pepper.

Sett formen(e) i ovnen på 200 grader, og la de stå i ca 30 minutter til osten på toppen er gylden. Den bør få hvile i 10-15 minutter før servering, men jeg forstår deg godt om du hiver innpå med en gang.

 

 

← Previous post

Next post →

12 Comments

 1. Christiane

  Virker som en kjempefin oppskrift! Nå har jeg nettopp lest i en kommentar et eller annet sted at ei i et av de statlige organene (husker altså ikke hvilket, kanskje Mattilsynet?) hadde sagt at det ikke er nødvendig å salte aubergine lenger, fordi variantene som er til salgs i norske butikker nå ikke er like bitre som de var før. Jeg har eksperimentert litt og må si at jeg ikke merker noe forskjell. Har du prøvd å droppe saltingen?

  • Hei! Så interessant, det var nyhet for meg! Jeg har innimellom droppa saltinga hvis den skal stekes i panne, men pleier å salte når den skal bakes eller has i en gryte. Dette vil jeg teste!

 2. Julie

  Hei! Denne ser kjempegod god ut! Lurer på om om jeg skal lage den på julaften. Er nemlig vegetarianer uten særlig sans for nøttestek.. Men all erfaring tilsier at det blir gangs trangt på kjøkkenet på julaften. Tror du den kan lages dagen i forveien og varmes opp?

  Julie :)

  • Hei Julie! Den kan helt fint lages dagen i forveien. Varm den opp med et ark bakepapir over, så blir den ikke altfor godt stekt på toppen :)

 3. Julie

  Takk for godt tips! Det skal jeg gjøre :)

 4. Mali

  Hvorfor ikke Apetina Fetaost??

 5. Mathilde Becker Aarseth

  Fin oppskrift, men den ble ganske smakløs selv om jeg til og med overdrev med krydder og hvitløk. Rart når det er så mye godt i!

  • Lot du den få god tid i gryta, altså tomatsausen? Den trenger riktig rekkefølge og nok tid for at smakene skal få satt seg. Det sagt, denne er ikke sterk på smak, men smakløs skal den heller ikke være. :)

 6. Silje

  Hei, jeg tåler ikke frukt. Må derfor bytte ut vin med noe annet. Forslag? Bare vann?

 7. Sara

  Prøvde denne nettopp og må si den var kjempegod!!! Tror jeg skal kjøpe større/mer aubergine neste gang for det er så godt og syns det ble litt lite. Men lurer på hvilken potet du bruker? Brukte vanlig potet i løsvekt, men det fins jo utallige typer så fins sikkert en annen type som smaker bedre

  • Hei! Så bra den falt i smak. Peis på med aubergine! Jeg bruker kokefaste poteter som er lyse i skallet :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.