Blogg

Mitt beste reisetips: Kjøp mat!

ingen kommentarer enda

Ja, du leste riktig. Om jeg skal deg ett eneste tips for når du skal ut og reise, så er det å handle med deg lokale råvarer hjem igjen. Det vil si etter du har husket lommebok (så du har penger å handle for), pass (så du faktisk kommer deg både hit og dit), og telefon (så du har all verdens veiledning i hånda).

Så lenge jeg kan huske har det vært en greie for meg, å handle med råvarer hjem igjen fra de landene vi besøker. Og ikke bare andre land, forresten, jeg handler med meg råvarer hjem fra Kristiansand, Bergen og Tromsø også jeg, om jeg finner noe spennende som ikke er å finne hjemme i Oslo.

Jeg er ikke så veldig fan av shopping. Det vil si; jeg hater det. Jeg kan ikke fordra å gå ut og inn av klesbutikker, skobutikker, hattebutikker og gudenevethvaslagsbutikker. Min kles- og skoshopping foregår enten svært spontant ved å spotte noe jeg har lyst på, løpe inn og handle det, og løpe ut igjen. Da vi var i Berlin i sommer var det stort sett sånn at jeg satt igjen på en benk med en bok mens Øystein prøvde både klær og sko.

SAMSUNG CSC

Men i matbutikker, om det så er små og særegne marked eller store supermarked, dit vil jeg. Aller helst de små butikkene som drives av lokale ildsjeler med et genuint ønske om å forandre hvordan folk tenker om mat og råvarer. Dit vil jeg, og jeg vil se på alt, lukte på alt, smake på det som kan smakes på, og gjerne legge igjen penger også, om jeg finner noe jeg har lyst til å ta med meg hjem.

For det setter i gang matfantasien min, å gå rundt sånn og kikke. Jeg lukter på krydder jeg ikke har sett før, ser kombinasjoner jeg ikke har sett eller tenkt på før, ser smarte måter å løse oppbevaring og selve handlingen på, som setter meg på sporet av noe nytt, og forhåpentligvis noe fint.

The Barn

Da vi var i Berlin i juli i år, handlet vi med oss kaffe hjem. Det gjør vi forsåvidt uansett hvor vi er, lokale kaffebrennerier er verdt å sjekke ut, og spesielt i Berlin. I tillegg handlet vi en hel masse på Original Unverpackt, den første matbutikken i Berlin som bare selger emballasjefri matvarer. Selv olivenolje, rødvin og shampo var på tappekran! De solgte selvfølgelig passende emballasje i glass, bomull eller resirkulert papir, men har et superelegant opplegg for å medbringe din egen emballasje. Herfra handlet jeg med meg spätzle (tradisjonelle tyske nudler), chiafrø, spirulina, cumin, paprikapulver, næringsgjær, og en flaske god vin. Noen ekstra kilo i bagasjen siden alt var på weck-glass, men det gikk såvidt.

Gjennom sommerferien var vi en del på tur, og jeg brukte en hel del tid på undersøke steder vi kunne stoppe på veien. For det finnes så mange! En hel liten rekke med gårdsbutikker og kafeer finnes rundt om kring på hele Østlandet, sikkert i hele landet, og en liten halvtimes avstikker unna motorveien har ingen noensinne tatt skade av. Det er så fint å se, at slike steder blomstrer! Noen anbefalinger på strekningen mellom Oslo og Larvik finner du nederst i listen her.

SAMSUNG CSC

Som noen av dere sikkert har fått med dere enten her på bloggen eller i sosiale medier, har vi vært en spontantur til Chania på Kreta nå i september. Jeg ble faktisk overrasket over mange små og fine butikker med råvarer som finnes her i tillegg til markedene i gatene, som forøvrig flytter seg hver dag. Blant annet kom vi over, helt tilfeldigvis, en helt ny butikk, som selger både tradisjonelle, greske råvarer, men også en hel masse sunne og gode råvarer, krydder, drikke og snacks. Vegg i vegg ligger også kaffebaren Kross, som serverer masse og kaffedrikke i tilegg til hjemmelagde limonader.

Kross Coffee, Chania

Hvorfor, lurer du kanskje på, driver jeg og frakter matvarer hjem fra alle landets og verdens kriker og kroker, når jeg helt sikkert kan finne akkurat det samme hjemme?

Jeg tror svaret på det er tredelt.

For det første handler det om å oppleve stedet jeg er på, og for meg er stedets mattradisjoner og matkultur en stor del av å oppleve et nytt sted. Ikke bare steder å spise, men også gjennom personer som entusistisk og velvillig deler historier, smaksprøver og lidenskap med meg.

For det andre handler det om å ta med meg litt av ferien hjem. Noen gjør det gjennom tskjorter og taxfree, jeg gjør det gjennom matvarer, fordi det betyr at hver gang jeg åpner dét glasset med cumin, tenker jeg på turen til Berlin, om så bare i brøkdelen av et sekund. Når jeg legger smørbønner i bløtt, tenker jeg på hvordan de smakte når vi fikk dem servert hos To Stachi på Kreta. Og sånn varer ferien litt lenger.

For det tredje handler det om å støtte lokal næring, spesielt den i småskala, når det er en person eller en liten familie som står bak et sted, som utelukkende har startet det fordi de vil, fordi de ønsker, å dele nettopp disse råvarene med sitt lokalsamfunn. Det synes jeg er mer verdt å støtte, enn store internasjonale selskap som er tilstede uansett hvor i verden vi reiser på tur.

Så neste gang du er på tur, om du ikke allerede er av typen: Se etter de små butikkene, inn i sidegatene, søk deg frem før du drar, spør de lokale du møter om de har noen gode tips, finn ut hva som er nettopp dette stedets favorittplasser. Og ta med deg litt av det hjem.

SAMSUNG CSC

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.