Har du lyst på maks energi og næring i et par brødskiver?
Brød og bakst

Eltefritt speltbrød med masse frø og kjerner

17 comments

Dette er brødskivene som vil sørge for at du er den mest mest energi gjennom hele formiddagen, ettermiddagen og kvelden!

Vegansk
Mengde: 2 store brød
Arbeidstid: 15 min
Heve- og steketid: Totalt ca 2 timer

Som dere kanskje har fått med dere var vi på hyttetur for noen uker siden, på Sjusjøen. Sammen med oss var mine foreldre og min mors fetter og hans kone, og denne kona, som heter Anne, er faktisk en av de første jeg vet som brukte oppskrifter fra Bonanza. Bare noen uker etter jeg lanserte bloggen uten så mye fuzz, tikket det inn bilder av mamma og Anne som sto på deres hytte i Danmark og lagde masse Bonanzamat. På hytteturen hadde Anne med seg hjemmebakt brød, og det er den oppskriften dette brødet er basert på.

Dette er det perfekte frokostbrødet. Her er ikke mange tomme hvetemelkalorier, det er faktisk ikke noe hvete i dette brødet i det hele tatt. Melbasen som brukes er spelt, og oppå der legger man et helt lite lass med ulike frø og kjerner, som både hver for seg og sammen utgjør en god andel av dagsbehovet ditt for protein og sunt fett. Riktig så bra uansett om dagen din skal inneholde en lang skoledag, en hel dag på fotballbanen, en tur i fjellet eller bare rett og slett å pusle med ditt, der du er. Flere av ingrediensene jeg bruker har jeg både skrevet om i artikkelen om grains, og i artikkelen om proteiner. Oppskriften er altså Anne sin, jeg har bare gjort noen små endringer på den, så takk, Anne, for at du ville dele den med meg!

Har du lyst på maks energi og næring i et par brødskiver?

Eltefritt speltbrød med masse frø og kjerner

650 gram siktet spelt
250 gram sammalt spelt
1 pose blå tørrgjær
1-2 ss grovt havsalt/maldon (juster mengde etter smak)
100 gram malte linfrø
60 gram solsikkekjerner
60 gram gresskarkjerner
50 gram havregryn
50 gram sesamfrø
50 gram chiafrø + 5 ss kaldt vann
1 liter lunkent vann
1 ss maltekstrakt

Enkelte av disse ingrediensene trenger litt forbehandling, så om du har hele linfrø, start med å male dem enten i en liten matmølle eller kaffekvern, eller mos dem i en morter. Grunnen til dette er at det er vanskelig for kroppen å ta opp omega 3-fettsyrene fra linfrøene om de er hele. Chiafrøene blander du med vann i en liten skål, og lar det stå mens du blander sammen resten. Da sveller de, og vil ikke gjøre brødene tørre, men snarere saftige i lang tid.

Mål opp sammalt og siktet spelt, og ha det i en stor bakebolle (større enn den jeg har brukt på bildet..). Vei opp alle frøene og kjernene, og ha alt over i brødbollen sammen med tørrgjær og havregryn.

Fyll fingervarmt vann i et litersmål, og rør ut maltekstrakt i vannet. Om du ikke har malt kan du droppe det, men det gir en god smak, og inneholder gode og viktige B-vitaminer, så om du har et glass, bruk det gjerne.

Bland væsken inn i melblandingen, og rør inn chiafrøene, og bruk en god sleiv eller slikkepott for å blande alt sammen godt. Det blir en ganske fuktig og våt deig, det er meninga. Dekk den til med plast og et håndkle, og la den stå i en halvtime.

greenbonanza_09-speltbrod_3

Smør to store brødformer (eller tre små – to små blir for lite) med litt olje eller en klatt smør, og dryss et tynt lag med mel i bunn og kanter på dem, for at det skal bli lettere å få ut brødene etterpå. Fordel røren når den har forhåndshevet, og la den etterheve i form i 45 minutter. Dryss gjerne noen favorittfrø på toppen.

Sett brødene inn nederst i ovnen på rist i forvarmet ovn på 225 grader, og la de stå i ca 40 minutter, til de er gyldne på toppen. Ta ut brødene, vipp dem ut av formene, og legg de tilbake på risten, opp-ned, for at skorpen skal bli like sprø under på og sidene som på toppen. La de stå i 10 minutter til, før de får avkjøles på rist på benken.

SAMSUNG CSC

17 Comments

 1. Hanna

  Hei hei :) ser ut som en flott oppskrift. Jeg lurte på hvor store dine former er? Jeg har noen forskjellige nemlig, fra en liter store til 2 liter.
  Og så lurte jeg på om jeg kan erstatte chia frø med noe annet? Har det ikke hjemme og helsekosten måtte bestille…
  Hilsen Hanna

  • Hei Hanna! Jeg tror mine er en liter, muligens litt i overkant. Som du ser eser de godt, så de kunne like gjerne blitt fordelt i tre former som i to! Når det gjelder chia har de egenskap av næring og fuktighet her, så om du ikke har, kan du utelate dem.

  • Tusen takk for svar :) Blir spennende å teste oppskriften!

 2. Benedicte

  Har verken morter, kaffekvern eller matmølle, men har en sånn liten sak med sylskarp kniv for å sette stavmiksern oppå (jerneteppe så husker ikke hva det heter)
  Kan den brukes for å male linfrøene? :)

  • Haha! En sånn liten blenderboks? Det blir jo en minimatmølle, og det spiller forsåvidt ingen rolle hva du bruker, så lenge det funker til å male litt frø! De trenger ikke bli mel, bare “slås hull på”, da blir det mulig for kroppen vår å ta opp alle næringsstoffene i dem.

 3. Benedicte

  Hehe ja en sånn ja :)
  bra du skjønte hva jeg mente :P da blir det å hive seg i bakinga ikveld :)

 4. Anne Cecilie

  Nå har jeg akkurat smakt på en fersk skive, kjempegodt! Kommer til å bake det igjen, men kutte ned på saltet. To ss var litt mye, en holder kanskje?

  • Hei! Ja, det kommer litt an på typen salt, med grovkornet havsalt eller maldonsalt blir 1 ss litt lite, men med finkvernet holder det nok med en!

 5. Anne Cecilie

  Andre omgang med mindre salt ble enda bedre :) Den sprø skorpen å gnage på var et populært første møte med brød for husets yngste.

  • Så bra! Dette med saltmengde er ofte litt tricky, for det avhenger jo av type salt også. Jeg bruker maldonsalt, det burde jeg nok ha spesifisert, for det blir jo ikke like mye som en spiseskje med finmalt salt. Jeg endrer det i oppskriften nå. :)

 6. Pingback: Årets første ukemeny • Green Bonanza

 7. Dette brødet ble helt himmelsk! Både stor og liten knasket den fornøyd ned x Tusen takk x

 8. Inger

  Kjempegode brød! Jeg byttet ut omtrent halvparten av det finmalte speltmelet med sammalt spelt (for det var det jeg hadde mest av), brukte hele to spiseskjeer fint salt og fikk tre store, kjempegode brød! Takk for oppskrift!
  (Men 5 s vann synes jeg var for lite til chiafrøene, jeg måtte ha i så mye at det dekket.)

 9. Går det an å bytte ut speltmel med vanlig hvetemel, og sammalt spelt med sammalt hvetemel?

 10. Anita

  Nydelig brød! Noen som har laget seg en oppskrift på tre store brød?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.