Små middagsboller med paprika og chilli

Disse ruller du sammen i en fei, av helt vanlige ingredienser som du finner på enhver matbutikk! Crunchy på utsiden, gode og hotte på innsiden.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 4-5 porsjoner, 18-20 boller
Arbeidstid: 15 min
Steketid: 15 min

Det er ofte sånn her i huset at selv om kjøleskapet er ganske slunkent, har vi alltid det vi trenger for en pastamiddag. Løk og hvitløk finnes alltid, det samme gjør tomat på boks, og pasta finnes det i bøtter og spann. Men noen ganger vil jeg gjerne ha noe mer enn bare spaghetti med tomatsaus, og da lager jeg en eller annen form for “meatless meatballs”. Små runde boller som stekes raskt i panne for å få stekeskorpe, før de etterbakes i stekeovn og blir gode og varme tvers gjennom. Disse er gode til absolutt alt – pasta og tomatsaus eller poteter og grønnsaker!

Det er mange måter å lage meatless meatballs på. Du kan bruke grønne linser og ris som utgangspunkt, eller du kan bruke røde linser. Du kan til og med bruke grønnsaker, både brokkoli og gulrot. Det eneste de har til felles er at de er runde i formen, strengt tatt, for både utgangspunktet og krydderne setter jo ulike smaker! Til indisk og meksikansk liker jeg å bruke linser, og til midtøsteninspirert mat bruker jeg gjerne kikerter eller grønnsaker. Men når jeg vil til Italia, da liker jeg å bruke havre som utgangspunkt.

Havregryn er en allsidig ingrediens. Ikke bare er den glutenfri, den er også et perfekt bindemiddel i seg selv, hvilket betyr at du ikke trenger å bruke noe annet for å binde disse bollene. i tillegg tar havregryn til seg masse smak, er lett å arbeide med, og ikke minst er det både lett og rimelig å få tak i! Jeg har jo som kjent forelsket meg i de platevalsede havregrynene fra Mylna i Volda, men jeg lover at disse er like lette å lage uansett havregryn. Bare husk på at om du lager til noen som er glutenintolerant, må pakken være merket glutenfri, ettersom havregryn ofte produseres i samme maskiner og lokaler som andre glutenholdige produkter.

Denne oppskriften er forøvrig en variant av disse havreburgerne.

Små middagsboller med chilli og paprika

1 gul løk
3 hvitløksfedd
5 dl lettkokte havregryn
5 dl vann
1 ss grønnsaksbuljongpulver/1 terning
2 dl valnøtter eller solsikkefrø
1 ts tørket persille
1 ts tørket rosmarin
1 ts tørket timian
1 ts paprikapulver
1/2 – 1 ts chillipulver/chilliflakes
1 ts nykvernet pepper
1 ts salt
Nøytral planteolje

Start med å finakke løken, og la den surre med i en teskje rapsolje med en klype salt i en tykkbunnet gryte til den er mør og gjennomsiktig. Finhakk hvitløk, og ha denne over i gryta, sammen emd grovhakkede valnøtter og alle krydderne. La det surre sammen i fem minutter, før du har oppi vann med grønnsaksbuljong og havregryn. Rør godt i gryta mens røra sveller, og ta den av varmen. Den vil sette seg ganske godt, og du bør røre jevnlig for at den ikke skal brenne seg. Når den er kald og fast nok til å håndtere, kan du fortsette.

Du trenger ikke kjøtt for å lage kjøttboller - du trenger bare havregryn!

Varm opp en stekepanne til medium varme med rapsolje, og rull små boller med hendene av ca en spiseskje røre om gangen. Legg dem fortløpende i panna, og stek dem til de er gyldne på alle kanter. Ha bollene deretter over på et brett med bakepapir, og sett det midt i ovnen på 200 grader. La de ettersteke i 10-15 minutter.

Du trenger ikke kjøtt for å lage kjøttboller - du trenger bare havregryn!

Du kan med fordel bruke halve røra en dag, og la resten stå i en boks i kjøleskapet til dagen etter, om du ikke bruker alt. Bollene kan også fint varmes opp igjen, både i ovn og panne.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Susanne

    Mmm, disse var kjempegode! Tror du det går an å fryse ned bollene som ble til overs, eller holder de seg best i kjøleskap?

    • Hei! De tror jeg du helt fint kan fryse om du ikke vil ha dem til lunsj i morgen :) hyggelig at de falt i smak!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.