Noen ganger må man bare si det som det er: At restemat er restemat. Det betyr heldigvis ikke at det verken trenger å være kjedelig, smakløst eller tørt, og det aller beste restemattrikset er nemlig lasagne.

Mengde: 1 stor lasagne/3 brødformer
Arbeidstid: 30-40 min
Steketid: 20-25 min

Jeg mener, tenk på det. Alt du egentlig trenger for å lage lasagne, er lasagneplater. Resten kan du bestemme over selv. Vil du ikke ha tomatsaus, så trenger du ikke tomatsaus. Vil du ikke ha bechamelsaus, så trenger du ikke bechamelsaus. Har du ost, så har du ost, og har du ikke, så er ikke det noe stress heller. Stikk hodet inn i grønnsaksskuffene og se hva du har!

Denne posten burde egentlig vært en del av posten om hva du kan bruke opp triste grønnsaker til, og posten om frysevennlig mat. Det er like lett å lage tre brødformer med lasagne som det er å lage en, og som kjent blir lasagne bedre på dag to, så da er det bare å putte de du ikke spiser i fryseren først som sist, og la de godgjøre seg til den dagen du kjenner at hjemmelaget lasagne er ytterst nødvendig – uten arbeidsinnsatsen det krever.

For det tar jo litt tid, det gjør jo det. Fordelen er at du rekker å rydde kjøkkenet mens lasagnen står i ovnen, sånn at når de er ferdig kan du være sjukt fornøyd med deg selv.

I min restelasagne denne dagen var det et grønt tema. Og et rødt. Og et hvitt. Passende når det er italiensk (eller, liksom-italiensk, det spørs om de hadde godkjent den) mat som skal lages. Jeg hadde noen bokser med tomater, så det ble en tomatsaus. Jeg hadde en liter melk, og drikker ikke melk, så da ble det bechamel med resten av en parmesanskalk. Grønnsaksskuffene sukket av lettelse da jeg tok ut en gul løk, noen hvitløk og litt chilli, et par vårløk som sang på siste verset, en squash, og en brokkoli. Det var ikke så mye urter å skryte av noe sted, så da er det bare å fiske frem pestoglasset. I osteboksen lå det både litt mozarella og litt parmesan, og når du har både litt mozarella og litt parmesan, kjære venner, da er det duket for en bra middag. Det er mitt mantra.

Restelasagne med ostesaus og pesto

9-12 lasagneplater
3 dl revet mozarella
1 lite glass pesto

1 gul løk
4 hvitløksfedd
1/2 rød chilli
2 vårløk
2 bokser grovhakkede tomater
1 liten brokkoli
1 squash
1 ss honning
1-2 ts salt
1-2 ts grovkvernet pepper
1 ss smør
1 ts olivenolje

2 ss smør
2 toppa ss hvetemel
1 liter melk
1/2 ts salt
1/2 ts malt muskat
1/2 ts grovkvernet pepper
1-2 dl revet parmesan

Start med tomatsausen: Smelt smør i en gryte eller stor stekepanne med høye kanter, og finhakk løk, hvitløk, chilli og vårløk. La løken surre på medium varme med en klype salt til den er mør, før du tilsetter hvitløk, chilli og vårløk. La løkblandingen surre mens du kutter squash i tynne skiver, og brokkoli i små buketter eller skiver. Ha grønnsakene over i panna, og la de steke i fem-seks minutter til grønnsakene er møre. Ha over tomatboksene, skyll ut boksene med 1 dl vann og ha det også over i gryta. Ha i honning, salt og pepper, og la det putre på svak varme mens du lager bechamel.

For å lage bechamel, smelt smør på medium varme i en tykkbunnet gryte. Når smøret har smeltet, rører du inn melet til du har en jevn masse. Spe med en og en dl melk mens du visper hele veien, for å jevne sausen. Når du har spedd med 3-4 dl, kan du ha i større mengde melk om gangen. Ikke la det koke, og sørg for at det ikke brenner seg i bunnen. La sausen varmes og tyknes mens du rører, ca 5 minutter, og rør til slutt inn salt, muskat, pepper og parmesan.

Legg først et lag tomatsaus nederst i brødformene eller en stor form, og deretter et lag med hvit saus og klatter med pesto oppå den hvite sausen, før du legger et lag med lasagneplater og bygger videre på samme måte. Avslutt med hvit saus, pestoklatter og revet mozarella.

Sett formen(e) midt i forvarmet ovn på 200 grader, og la de stå i ca 15-20 minutter, til osten er smeltet på toppen og har blitt gylden.