Blogg

Litt mindre plast i hverdagen

26 comments

Det siste året har jeg prøvd å redusere plastavfallet fra vårt lille kjøkken på Grønland i Oslo, og her er mine tips og erfaringer hittil.

Det er mange gode grunner til å redusere plastavfallet ditt. Det er vanskelig nedbrytbart, det fører til mer søppel, og det er en dyr og lite miljøvennlig måte å produsere produkter vi faktisk egentlig ikke trenger – tenk så avhengige vi har gjort oss av plastikk, av produkter våre bestemødre ikke hadde tilgjengelig uten at det bød på noen problemer? I tillegg er det ikke bra for råvarene å ligge i plast, og det er på ingen måte nødvendig heller! Tenk på det, neste gang du skal handle grønnsaker, hvor mye plastikk de er pakket inn i. Unødvendig, ikke sant?

Ha handlenett i veska

Dette er så enkelt, når det først blir en rutine: Istedet for å alltid få med meg flere plastposer hjem fra butikken, har jeg et bomullsnett i veska (eller veska mi er et stort bomullnett i seg selv) som jeg lett kan fylle opp med råvarene jeg handler på vei hjem. Skal jeg gå ut av huset for å handle tar jeg med meg to-tre nett, og bærer varene hjem i det.

Kjøp mindre mat med plastemballasje

I endel butikker har du innimellom et valg, de samme grønnsakene finnes både i løsvekt og innpakket i fire lag med plastikk. Bor du på et sted med grønnsaksbutikker tilgjengelig kan du like gjerne kjøpe grønnsakene dine der. I tillegg til å redusere plastikk kan du også kjøpe akkurat det du trenger, slik at du også reduserer matsvinn.

Handle smart, handle i løsvekt

Og når vi snakker om å handle emballasjefritt – jeg prøver så godt jeg kan å handle mer og mer i løsvekt, ikke bare frukt og grønt. Det begynner heldigvis å dukke opp butikker hvor det er mulig å kjøpe tørrvarer i løsvekt, i medbrakt emballasje eller i resirkulerbare eller gjenbrukbare materialer som papir og glass. Holisten på Mathallen i Oslo samler for eksempel inn glass med lokk fra de andre butikkene, slik at du kan få et gratis når du kjøper matvarer i løsvekt der. Ta en titt på Flinke Folk-lista for flere butikker hvor dette er mulig.

Bruk smart emballasje

Jeg er ikke dummere enn at jeg forstår at emballasjebehovet er tilstede. Både i kjøkkenskapet, i grønnsaksskuffen og i krydderhylla. Da må man planlegge litt, og kanskje kjøpe inn noe annet enn plastfolie og plastposer. Jeg bruker poser i ulike størrelser i økologisk bomull, beeswrap, tomme glass med lokk, glassflasker, papirposer og ulike bokser i tre og metall for å oppbevare mine matvarer. I tørrvareskapet mitt har jeg alt i glassbokser, som jeg heller tørrvarer kjøpt i papirpose over i når jeg kommer hjem. Papirposen kan brukes på nytt neste handletur. Bomullsposer og Beeswrap bestiller jeg fra Bee Organic.

Ha de smarte tingene tilgjengelig

Det krever litt å gjøre en omstilling på disse tingene, det skal jeg ærlig innrømme at jeg kjenner på. Grunnen til det? Vane. Vi har alle vokst opp med plastposer og folie, og jeg synes det fungerer fint å gjøre en gradvis overgang for å endre vanene mine. Derfor har jeg både bomullsposer, beeswrap og papirposer tilgjengelig i to bambuskurver på benken. Lett tilgjengelig er lett å bruke! I skapet under vasken har jeg en stor kurv stående hvor jeg oppbevarer nyvaskede glass med lokk i alle størrelser og fasonger, lett tilgjengelig for restemat og råvarer både til fryser, kjøleskap og skuff.

Hvilke råvarer i hvilken emballasje?

Det er jo egentlig ironisk at vi er så opptatt av å pakke inn mat i plast, når mat ikke trives i plast. Friske grønnsaker vil råtne fortere i tett plastikk, osten mugner lettere, brødet blir fortere dårlig.. I tillegg vet vi at det i mye plastikk er mange stoffer som ikke nødvendigvis er så bra for oss å få i oss. Jeg bruker bomullsposene til frukt, grønnsaker og urter som skal ligge i kjøleskapet. Til brød og bakst bruker jeg både bomullsposer og beeswrap, begge deler fungerer bra. Til tørrvarer og krydder bruker jeg tette glass med lokk, til syltetøy og annet væskeholdig bruker jeg norgesglass av ulike typer, og til flytende bruker jeg glassflasker med kork.

Vær tøff!

Man føler seg ikke alltid så høy i hatten når man kommer til kassa på Kiwi og har med seg fem bomullsposer med løsvektvarer. Du får noen blikk. Du får noen spørsmål. Det blir litt styr for den i kassa. Men det går bra. Du er tøff, du bruker ikke plastposer, du tenker deg om og du er bevisst. Si det til mannen i kassa og dama i køen, så kanskje de også tenker seg om og tar med seg et bomullsnett neste gang de handler!

26 Comments

 1. Hva med ost?

  • Hei Tone! Ost kan med fordel pakkes inn i (rent) matpapir, eller i beeswrap. På mange ostebutikker anbefaler de papir over plast for ostens del uansett, den trenger å få puste litt.

 2. Ingvild

  Takk for nyttig post! Hvordan gjør du det med frysing av brød feks?

  • Hei Ingvild! Når det gjelder frysing av brød har jeg ikke klart å kutte ut all plast enda, dessverre. Gradvis prosess, dette! Det går an å fryse i bomullspose, men jeg har ikke så stort lager av dem enda heller, og de jeg har bruker jeg hele tiden. Bomull er jo ikke like tett, så det kan være greit å passe på hva brød ligger i samme fryseskuff som isåfall. Andre ting som matrester, syltetøy og væske fryser jeg ned på resirkulert glass, men litt vanskelig å få plass til et brød i et syltetøyglass.. :)

  • Det vi gjør er å ta brød med i papirposer fra butikken og fryse det ned i de posene. Trenger ikke å bruke plastposer :-D

  • Bra tips :) vi kjøper veldig lite brød, men baker selv, så vi får ikke med oss de papirposene. Mange måter å redusere plast på :)

  • Kan vi bruke bioavfallsposene som vi får til bioavfallet som fryseposer f.eks? Jeg baker også brødet selv og pleier å gjenbruke fryseposene mine sånn nå i første omgang. Men håper også å finne et alternativ..

  • Hei! det er jeg usikker på, dessverre, om de er fine å fryse i. Hadde jo vært kjekt om de var det!

 3. Pingback: I challenge you: Kast mindre søppel! • Green Bonanza

 4. Tusen takk for en utrolig nyttig post! Jeg startet i “det små” for en stund siden med å bli flinkere til å ta med handlenett på butikken, og har alltid et liggende i veska til tilfeller der jeg plutselig trenger en pose til å ha noe i/bære noe i.
  Jeg skal bestille noen småtterier fra BeeOrganic nå, så nå skal kampen mot plasten tas opp hjemme på kjøkkenet også. :)

  • Herlig! Det er lurt å starte i det små, det gjør det så mye lettere. Jeg tipper du synes det er stas med bomullsposene, jeg elsker dem!

 5. Pingback: Prosjekt "stopp matinnkjøpet" • Green Bonanza

 6. Hvilke størrelser av bomullsnett bruker du mest? Kan du anbefale? ;)

  • Jeg bruker de største mest, nesten uansett hva jeg skal ha oppi dem, faktisk. liker også de som er litt tynnere i stoffet, eller “netting”, godt!

 7. Hei! Hvor har du kjøpt de krukkene med plastlokk på ? :)

  • Hei Lone! De store er fra Åhlens, de små er fra Granit. Granit har flere ulike typer og størrelser inne nå. :) Det fungerer dog like fint å gjenbruke syltetøyglass og lignende i ulik størrelse!

 8. Pingback: Med din hjelp kan Green Bonanza kan bli årets beste matblogg • Green Bonanza

 9. Pingback: Tusen takk for et kjempemorsomt 2015! • Green Bonanza

 10. Pingback: Vi må snakke litt om plastikk • Green Bonanza

 11. Pingback: I dag er Bonanza to år! • Green Bonanza

 12. Marianne

  Nybegynnerspørsmål: Hva kaster du restsøpla i når du ikke har tomme plastposer etter handling etc.?

  • Hei! Helt innafor spørsmål, det. Krever dog et litt langt svar: Vi kaster fortsatt restsøppel i tomme plastposer. Vi klarer ikke alltid planlegge dagene våre slik at vi aldri har plastposer, det blir alltid noen få. Vi tenker tilsvarende med restsøppel, at det skal bli så lite som mulig, og det handler jo om hvordan vi handler og hvordan vi resirkulerer. Tilsammen blir det både færre plastposer og mindre restsøppel, og enn så lenge så ber jo renovasjonsetaten om å få restavfall i plastpose også, så alternativet er å bli helt zero waste. Der er vi ikke helt enda, og jeg prøver å tenke at i saker som dette er halvering eller mer, det første målet på veien :)

 13. Birgitte

  Såååå bra innlegg!

 14. Hei. Jeg har kjøpt kompostbare maisposer. Men det viser seg at de ikke kastes i kommunens matavfall. Blir ikke det litt bortkastet når man må kaste dem i restavfallet? Andre forslag til fryseposer el. til kjøtt og fisk?

  • Jeg spiser verken kjøtt eller fisk, så jeg vet ikke hva som må til der. Bakst og lignende fryser jeg i bomullsposer, eller gjenbrukbare glass med tette lokk.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.