Rosenkål, rosenkål, rosenkål! Hvorfor synes alle du er så kjip, når du egentlig er det beste i verden?
Middag

Ovnsbakt rosenkål

Nivå Enkel 5 comments

DETTE ER NOE AV DET BESTE JEG VET! Unnskyld skrikinga, men det er altså noe av det beste jeg vet, og nå er det endelig sesong!

Vegansk
Mengde: Bøtter og spann
Arbeidstid: 5 minutter
Steketid: 10 minutter

Vi mangler et godt ord på norsk for det engelske roasted, det tenker jeg på hver gang jeg “rister” eller “ovnsbaker” rene råvarer i ovn. Blomkål, for eksempel, men også andre grønnsaker. Når vi sier riste på norsk mener vi jo i brødristern, og når jeg sier ovnsbakt tenker jeg mer på at det er en form som bakes, med masse ulike grønnsaker i. Dette er altså ulempen ved å være litteraturviter og språkdame samtidig som en prøver å skrive matblogg.

La oss kalle det ovnsbakt rosenkål, da. Det er det beste jeg vet! Om du har fulgt Bonanza en stund, eller meg, for den saks skyld, har du sannsynligvis fått med deg den årlige jubelen over at rosenkålen er i sesong. Jeg er helt sikker på at jeg ikke er den eneste av oss som har vokst opp med den troen at rosenkål er noe av det ekleste du kan bli tvunget til å spise, og da er det jo såklart vassen og ihjelkokt frossen rosenkål vi har blitt tvangsfora på. Det er ikke den rosenkålen jeg snakker om når jeg snakker om rosenkål, jeg snakker om den ferske, nyplukka, sprø herligheten som dukker opp nå utpå høsten og gjennom vinteren, når det faktisk er sesong.

Rosenkål heter brussel sprouts på engelsk. Jeg synes det norske navnet er finere, er du ikke enig? Den er i slekt med både hodekål, brokkoli og grønnkål, og inneholder mange av de samme mineralene og næringsstoffene. I smak er den litt mer konsentrert, er litt nøttete og litt bitter. Det er den bitre smaken som kommer enda bedre frem om du koker den ihjel. Det sies at de dyrket rosenkål i gamle Rom, så det er ikke noe nymotens fjas vi har med å gjøre her, altså.

Rosenkål, rosenkål, rosenkål! Hvorfor synes alle du er så kjip, når du egentlig er det beste i verden?

Du kan fortsatt koke den, eller smørdampe den, men jeg vil anbefale deg å bake den i ovnen. Eller riste, da. Roasted. I ovnen! Det er godt til alt. I går spiste jeg hjemmelaget potetmos og noen vegobullar og et lite lass med ristet rosenkål, for eksempel. Her på Bonanza har du nok møtt ristet rosenkål både sammen med risotto, glasert sammen med tofu, på pizza (!), sammen med kantarell og saltbakt løk, og med pasta og cashewsaus. Og, selvfølgelig – det er en klassiker til julemiddagen blitt, såpass mye at jeg de siste årene har måtte sørge for å lage nok slik at ikkeveggisene også får spist rosenkål til ribba.

Du vet hva du må gjøre, ikke sant? Kjøp rosenkål. Det er mitt beste tips. For alt.

Når jeg lager denne, pleier jeg å bruke bare salt som krydder, men her kan du benytte deg av det som måtte passe sammen med det du skal spise til. Chilliflakes er godt, litt næringsgjær eller parmesan er veldig godt, nykvernet pepper, eller andre urter som timian og rosmarin.

Ovnsbakt rosenkål

Frisk rosenkål
Olivenolje
Salt

Start med å renske rosenkålen ved å kutte av den nederste delen av stilken, dele hver rosenkål i to og ta av det ytterste laget blad om den er litt stygg. Ha dem over i en bolle, risle over olivenolje – mindre enn du tror du trenger – og krydre med salt og eventuelt andre ting. Rør godt rundt med en skje, slik at alle er godt dekket. Legg dem utover bakebrett med bakepapir, og sett det midt i ovnen på 200 grader, gjerne varmluft. Følg godt med på dem, steketiden vil variere med størrelsen og type varme i ovnen. De skal bli gyldne og litt sprø i kantene, men fortsatt være mest grønne.

GODT!

5 Comments

  1. Pingback: Julemiddagen 2015 • Green Bonanza

  2. Pingback: Alt du lurer på om nøttestek • Green Bonanza

  3. Rosenkål

    Veldig godt. Heter ikke roasted røstede på norsk, da? Røstede rosenkål.

  4. Er det mulig å bruke frossen rosenkål hvis man tiner dem før man slenger de i ovnen?

    • Nei, de er dessverre forvella/kokt før frysing, så de vil ikke gi samme resultat. Dvs det er sikkert mulig – men sprø blir de neppe.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.