Linsekaker i fire varianter

Linsekaker er en evig klassiker, og det er flere grunner til det: Ikke bare smaker de godt og passer til mye, de er lette å lage, næringsrike og utrolig lette å ulike varianter av!

Vegansk / vegetarisk
Mengde: Grunnoppskrift til 12 linsekaker
Arbeidstid: 20-30 minutter
Steketid: 20 minutter

Jeg blir alltid litt nostalgisk når jeg lager linsekaker, for det var noe av det første jeg virkelig følte jeg mestret å lage av vegetarisk mat, som ikke bare en vegetarisk variant av pizza, pasta, taco eller salat. Og det skal man ikke kimse av – mestringsfølelse er kjempeviktig og kjempefint, spesielt når man er nitten år og har bestemt seg for å gå imot hele bondeslekta si. Siden den gang har det blitt uendelige varianter linsekaker, nesten ingen er like som en annen, og ikke minst har det blitt en selvfølge til julemiddagen, sammen med nøttestek.

Linser er, som jeg har skrevet om både en og to ganger før, en veldig god og proteinrik næringskilde for ethvert kosthold, og kanskje spesielt for oss som spiser vegetarisk eller vegansk. I tillegg er de så utrolig fleksible  – det finnes flere varianter, men alle er lette å justere smak på, da de tar til seg krydder og urter på en kjempefin måte. Det er dermed ikke sånn at linser “bare” kan brukes for eksempel til et indisk måltid selv om det kanskje er det første vi tenker på! Linser kan brukes i alt, både lasagne, salat, med bakte grønnsaker og altså som linsekaker.

Vil du lære deg å lage linsekaker? Bruk denne grunnoppskriften, og tilsett det du har lyst på av krydder, urter og smak!

Når det er familiære koldbord, noe det jo ofte er, lager jeg alltid linsekaker. Sammen med litt brød og en aioli er det en kjempefin rett å ha på klassiske koldbord med salater, pålegg og frukt. Disse er også godkjent av min allerede nevnte gårdsslekt, selv bestemor sa de smakte godt, så de kan altså trygt serveres.

I flere av mine tidligere poster om linsekaker, for eksempel i denne som jeg skrev da vi var i Volda og jeg lagde linsekaker av det jeg fant i skapet, er linsekaker mulig å lage av det meste. I denne runden har jeg brukt den samme grunnoppskriften i alle smaksvariantene, jeg var alene hjemme en kveld og gikk bananas med linsekaker på kjøkkenet, men alle er altså basert på den samme grunnoppskriften. Jeg oppgir også alternativer, for som kjent; Linsekaker er fleksible greier. Det eneste du egentlig ha, er nettopp linser.

Vil du lære deg å lage linsekaker? Bruk denne grunnoppskriften, og tilsett det du har lyst på av krydder, urter og smak!

Grunnoppskrift linsekaker

1/2 gul løk
1/4 purreløk
1 hvitløksfedd
2 dl kokte grønne linser
2 dl havregryn
1 dl kokt ris
1 egg

2 ts salt
1 ts pepper
Krydder og smak etter ønske (se forslag under)

 • Purreløk kan sløyfes eller erstattes med vanlig løk
 • Hvitløk kan naturligvis sløyfes, men det anbefales ikke
 • 1 egg kan erstattes med 1 ss linfrø kokt opp i 2 dl vann
 • Havregryn kan erstattes med brødrasp
 • Ris kan erstattes med mer linser, men anbefales for konsistens

Vil du lære deg å lage linsekaker? Bruk denne grunnoppskriften, og tilsett det du har lyst på av krydder, urter og smak!

For å lage linsekaker, koker du på forhånd ris og linser, eventuelt bruker ferdigkokte grønne linser fra boks. Løk, purreløk og hvitløk surres mørt i noen dråper nøytral olje sammen med salt og pepper, før løkblanding, linser, ris, havregryn og egg/eggerstatning kjøres til en grov masse med stavmikser eller matmølle. Det skal ikke bli en fin mos! Det blir en litt soggy deig, som du lett kan forme til kuler med hendene. Smakstilsetning erstattes underveis i samme bolle når du kjører det til en grov masse.

For best resultat; Form boller med hendene, og stek de i nøytral olje eller smør i panne til de er gyldne på alle kanter, før du flytter dem over på et brett med bakepapir, og ettersteker dem i ovn på 200 grader i 15 minutter.

Linsekakene kan helt fint fryses og varmes opp igjen i stekeovn.

Vil du lære deg å lage linsekaker? Bruk denne grunnoppskriften, og tilsett det du har lyst på av krydder, urter og smak!

Linsekaker med feta og soltørket tomat

1 stk grunnoppskrift
5 stk soltørket tomat i olje, finhakket
6 store terninger feta, ca 3 ss
2 ss finhakket persille
1 ts paprikapulver

Linsekaker med oliven, kapers og tomat

1 stk grunnoppskrift
1 ss tomatpure
2 ss grovhakkede svarte oliven
2 ss kapers
1 ss finhakket persille
1 ts paprikapulver

Linsekaker med sopp, timian og gresskarkjerner

1 stor neve sopp, gjerne portobello
2 ss frisk timian2 ss gresskarkjerner
1 ts pepper

Linsekaker med ost, gressløk og valnøtter

2 mini babybel eller annen fast hvit ost
2 ss finhakket valnøtter
2 ss finhakket gressløk
1 ts pepper

Vil du lære deg å lage linsekaker? Bruk denne grunnoppskriften, og tilsett det du har lyst på av krydder, urter og smak!

← Previous post

Next post →

8 Comments

 1. Ågot Hamre

  Dette er en genial oppskrift. Jeg har laget julevarianten av linsekaker mange ganger. Mye lettere å få til enn falaffel. Blir alltid vellykket. Neste gang skal jeg prøve meg på en av de andre variantene.

 2. Ragnhild

  Er det skrivefeil i mengden havregryn her? Titta på flere linsekakeoppskrifter på bloggen for inspirasjon, og virker som de andre har forholdet 2 dl linser / 1 dl ris / 2 ss havregryn/brødrasp (i stedet for 2 dl havregryn som det står i denne). Med mindre smakstilsetningene her er såpass bløte at man må sjudoble havregrynmengden?

  (Jeg endte med å bare tilsette havregryn på slump til jeg var fornøyd med konsistensen på deigen, og de ble veldig gode altså ^^ )

  • Hei! Nei, jeg trooor ikke det – men nå er denne over to år gammel og jeg har slutta å lage linsekaker med egg, så jeg får ikke kvalitetssikra det, dessverre. Erfaringsmessig må det uansett tilsettes etter behov, da det alltid vil være igjen ulike mengder væske i både ris og linser :)

  • Ragnhild

   Jeg sammenligna først og fremst med den “originale” linsekakeoppskrifta i juleinnlegget og der var det egg, samme mengde ris/linser, og 4ss brødrasp, så jeg stussa litt. Men uansett gjelder det nok å prøve seg fram til deigen er passe konsistens :)

  • Dere ass, dere husker og leser oppskriftene mine mye bedre enn hva jeg gjør selv! Jeg har nok oppjustert det, mener å huske at 4ss har en tendens til å bli for lite.

 3. Brumm

  Dumt spørsmål kanskje, men kan disse lages med røde linser i stede (jeg vettu som har SÅ lyst til å kunne lage noe lignende de røde veggisene til Helsans køk) Når det gjelder erstatning for egg, kan man benytte chiafrø og vann istede for linfrø? Tusen takk for super blogg, insta og bok. Ha en strålende påske videre

 4. Kjetil Andersen

  Hei Mia. Sikkert et dumt spørsmål, men tenker på å lage til julebord og er leit å ta feil.. Når det står 1 dl kokt ris, er det da 1 dl (tørr) ris som er kokt (til større volum) eller skal det være 1 dl ris når den er ferdigkokt? Det samme gjelder for linsene egentlig..

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.