Gi norsk tradisjonskost et nytt og vegetarisk liv! I disse kålrulettene er det overraskende mange gode smaker.
Middag

Kålruletter med perleemmer og sopp

ingen kommentarer enda

Lite visste jeg om at det var på selveste fårikålens dag jeg sto og snekret samme disse kålrulettene mens jeg danset til klassiske åttitallshits på kjøkkenet!

(lett å gjøre vegansk)
Mengde: 2-4 porsjoner
Arbeidstid: 30 min
Steketid: 15+15 min

Bare ordet “kålrulett” gjør at jeg blir flirete. Jeg klarer ikke å si ordet “kålrulett” uten å si det med tøysestemme. Finnes det noe mer typisk åttitalls enn kåååålrulett? Jeg er usikker! Men, fra spøk til alvor: Det er jo faktisk godt, og det er veldig lett å gjøre vegetarisk eller vegansk!

For hva er egentlig en kålrulett? Det er kål. Som er rulla. Med noe lett. Neida! Men med fyll! Fyll i kål. Høres ikke (og ser strengt tatt ikke) ekstremt sexy ut, men nå har vi spist det til middag to dager på rad har vi vært veldig enige om at dette var jammenmeggodt.

Øystein har tilogmed påberopt seg å smake de gode råvarene i disse, og det er jo isåfall sant, for jeg har brukt både kål, løk, purre og squash fra forrige ukes Kooperativet-pose, og perleemmeren, kornene som er basen i fyllet, er fra Holli Mølle. Bra saker, med andre ord! Emmer er en eldgammel kornsort som har blitt dyrket her til lands for tusenvis av år siden, en forløper til spelt, som Holli nå dyrker igjen. Ikke bare er den økologisk og veldig god, den har også en veldig unik smak, og er kjempesunn. Om du ikke finner perleemmer, kan du bruke byggryn, bulgur eller ris istedet for emmer.

Gi norsk tradisjonskost et nytt og vegetarisk liv! I disse kålrulettene er det overraskende mange gode smaker.

I tillegg til emmer er det løk, hvitløk, squash og ikke minst sopp som gir den gode smaken til fyllet. Sopp er en umami-smak, som gjør retter som dette til noe helt annet enn hva det er uten, uten at det nødvendig smaker sopp. Finhakket er den også, så om du ikke er glad i soppkonsistens, kan du allikevel prøve deg på disse. Jeg brukte tørket steinsopp, for det har jeg alltid i skapet, men fersk sopp går vel så bra. Gjerne noe med mer smak enn champignon, men man tager vad man haver. Eller finner på butikken.

Det kan være litt knot å rulle disse, men de vil “sette seg” ganske mye i ovnen etterpå, så det gjør ingenting om de føles litt lause i kantene. Pakk dem pent inntil hverandre i forma, så går det kjempebra. Jeg har brukt smør her, men det er helt uproblematisk å droppe det for å lage disse veganske. Vi spiste dem faktisk helt uten tilbehør, de er en rett i seg selv, men til en festmiddag (!) ville jeg servert dem med poteter og en god saus.

Kålruletter med perleemmer og sopp

1 lite / 1/2 stort kålhode (delt på langs fra stammen isåfall)
2 små gul løk
3 hvitløksfedd
1 liten purreløk
1 stor neve sopp
1 liten squash
2 dl perleemmer/bygg/bulgur/ris
1/2 ts timian
1/2 ts rosmarin
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts grønnsaksbuljong
Smør
Olivenolje

Det første du må gjøre, er å koke kålhodet. Har du et lite et kan du koke det helt, har du et enormt et, som jeg fikk fra Kooperativet, kan du dele det i to. Da blir det ørlite vanskeligere å brette pakkene, men det klarer du. Om du må dele det i to, del det fra stammen og opp. Legg kålhodet i en stor gryte med vann, la det koke opp, og kok til du ser at bladene slipper hverandre og har blitt møre nok til at du kan brette det i to. De tykkeste delene av stammen på bladene kan du kutte vekk. Når kålhodet er ferdig kokt, plukker du ut bladene og legger de til avkjøling i en bolle. Ikke kast kokevannet!

Rasp squashen på en fin rasp, bland den med litt salt, og la den stå og renne av seg i et dørslag frem til du skal bruke den.

I en stor gryte eller stekepanne smelter du ca 1 spiseskje smør blandet med 1 spiseskje olivenolje, og surrer finhakket løk og purreløk med en klype salt, til den er mør og blank. Rør inn finhakket sopp (om du bruker tørr: Forvell den i kokende vann først) og hvitløk, samt timian og rosmarin, og la det hele surre i et par minutter til.

Deretter skal du lage en slags pilaff: Istedet for å koke grynene for seg selv, skal de behandles som i en risotto, altså at du rører inn kornene og lar de koke inn med litt og litt væske. På den måten får du maksimalt ut av alle smaker, og du får en nydelig konsistens.

Start med å blande inn litt ekstra grønnsaksbuljong i kokevannet fra kålen, som fortsatt med fordel kan stå på lav temperatur. I stekepanna rører du inn emmer eller de andre kornene du bruker, og lar det surre med grønnsakene i et par minutter, før du sper på med kraft. Bruk ca 1 dl om gangen, og rør til det har kokt inn. Fortsett med det til kornene er al dente i konsistensen, ca 10-15 minutter. De siste rundene kan du bruke mer enn 1 dl væske, og du trenger ikke røre hele tiden mens det koker inn.

Når blandingen begynner å bli “seig” i konsistensen og smaker godt, smaker du til med salt og pepper, og rører inn den revne squashen.

Da er det på tide å pakke: Legg 1-2 ss fyll i et kålblad, brett det sammen, og legg de med skjøten ned i en ildfast form. Fortsett til du har brukt opp fyllet eller formen er full, hell over 1-2 dl kraft og en klatt smør om du ikke lager dem vegansk, ha alu-folie eller lokk over, og sett det i ovnen på 200 grader. La det stå i 10 minutter.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.