Risotto med karamelliserte grønnsaker

Risotto er verdt tiden det tar! Dette er vel kanskje en av de rettene som krever mest oppmerksomhet på kjøkkenet, men det er altså verdt det in the end.

Glutenfri
Mengde: 2-3 porsjoner
Arbeidstid: ca 45 min

Så, det er søndag kveld, og der står man, med nesa inni skapene og lurer på hva det egentlig var som var planen med søndagsmiddagen. Søndagsmiddagplanen forsvant i helgen, og råvarene er litt sånn hulter til bulter, og på toppen av det hele vet vi ikke helt hva vi har lyst på, heller. Også får vi jo besøk! Oioioi. What to do, what to do, what to do…

Det aller meste kan fikses med risotto, så når Øystein triumferende fant et glass med risottoris i skapet, ble det altså risotto til søndagsmiddag. Jeg er glad i litt kraftige grønnsaker for tiden, så jeg bestemte meg for å lage karamelliserte gulrøtter ved siden av, samt ristet rosenkål med frisk timian og godt havsalt. Det var meningen at jeg skulle lage middag i dag, men når det er risotto på gang blir jeg kastet ut av kjøkkenet av Øystein, som er vårt hjems erklærte risottosjef. Det krever nemlig en viss tålmodighet med denne røringa i risottoen, som jeg ikke alltid innehar. Tenke seg til.

Noe av det viktigste med risotto er kraften man bruker. Det er den som setter smak på risottoen, så det er en viss mulighet for at din risotto smaker litt annerledes enn min. Men det går bra. Det jeg gjorde, var å bruke kokevannet fra gulrøttene, og blande inn 1 spiseskje grønnsaksfond og 1 spiseskje løkfond. Om du ikke har løkfond, kan du la en båt løk koke med i grønnsakskrafta, så får du en fin og rund løksmak på grønnsakskraften allikevel. Og du trenger hvitvin. Ingen hvitvin, ingen risotto.

De karamelliserte gulrøttene er veldig lette å lage, og de setter en fin touch på denne middagen, det blir noe helt annet enn “bare” ovnsbakte gulrøtter når de får med seg en blanding av lønnesirup, olivenolje, balsamico og urter inn i ovnen. Yum!

Risotto er verdt tiden det tar! Dette er vel kanskje en av de rettene som krever mest oppmerksomhet på kjøkkenet, men det er altså verdt det in the end.

Risotto med karamelliserte grønnsaker

1 ss olivenolje
2 ss godt smør
2 store sjalottløk
3 dl risotto
1 dl hvitvin
ca 1 liter grønnsakskraft
1-2 dl revet parmesan
Salt og pepper

6 små gulrøtter
3 store håndfull rosenkål
1 ss olivenolje
1 ss balsamico
1 ss lønnesirup eller honning
1 ss frisk timian

3 ss pinjekjerner
3 ss revet parmesan til topping

Start med grønnsakene, om du har planer om å bruke gulrotkokevannet som utgangspunkt for grønnsakskraften til risottoen. Kok opp ca 1 liter vann, rens gulrøttene og del de i to eller fire på langs. La de koke i 5 minutter før du tar ut gulrøttene, og bruker den samme gryta til grønnsakskraft ved å blande inn fond (og eventuelt løk).

Varm opp en stekepanne med 1 ss olivenolje, ha gulrøttene i den, og la de karamelliseres med balsamico, lønnesirup, en klype salt og en klype frisk timian. Når blandingen har trukket inn i gulrøttene, legger du de på et bakebrett med bakepapir, og strør over litt frisk timian. På det samme bakebrettet legger du rosenkål, som er renset og delt i to, rislet med olivenolje, salt og timian. Ovnsbakes midt i ovnen i ca 10-12 minutter.

Risotto er verdt tiden det tar! Dette er vel kanskje en av de rettene som krever mest oppmerksomhet på kjøkkenet, men det er altså verdt det in the end.

For å lage risotto surrer du sjalottløk i smør og olivenolje, og når løkblandingen er myk rører du inn risottorisen. Når den begynner å bli blank etter 3-4 minutter har du over hvitvinen, og lar den koke inn. Når væsken er borte, begynner du å spe med grønnsakskraft. Bruk en og en øse, og vent med neste til den forrige er kokt inn. Risottoen vil tykne og bli kremete etterhvert som du øser, og du må passe på å røre hele veien. Det er ikke sikkert du trenger all væsken, det må du smake deg frem til. Det skal være en ganske løs konsistens på risotto, du koker ikke risgrøt! Når du har en god konsistens og riskornene er al dente, rører du inn en spiseskje med smør og revet parmesan, før du smaker til med salt og pepper.

Server med karamelliserte grønnsaker, ristede pinjekjerner og litt nyrevet parmesan.

← Previous post

Next post →

3 Comments

 1. Anne Sparre

  Heia!

  Hvilken temperatur ovnsbaker du grønnsakene her?
  Er 200 grader sånn passe? Mer?

  • Hei! 200 er topp. Til det meste :)

 2. Anne Sparre

  Takker :-)

  Da blir det risotto til middag i dag. Gleder meg!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.