Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?
Middag

Soppgryte, eller mushroom bourguignon om du vil

Nivå Medium 15 comments

Det er ingen som forventer at du skal klare å si mushroom bourguignon (mushroom boooouuurguuuiiignoon), men lage det! Det garanterer jeg deg at du får til.

Mengde: 2-4 porsjoner, avhengig av tilbehør
Arbeidstid: ca 30 min
Koketid: 20-30 min

Mushroom bourguignon er naturligvis det vegetariske alternativet til boeuf bourguignon, den utrolig klassiske kjøttgryta som veldig mange forbinder med den legendariske kokebokforfatteren Julia Child. I utgangspunktet er dette en kraftig og smakssterk kjøttgryte som skal koke i timesvis, før den serveres sammen med eggnudler (altså skikkelig pasta laget på egg), eller potetmos.

Vegetarianere liker også kraftige, smaksrike høstgryter, det trenger jo heldigvis ikke være forbeholdt de som spiser kjøtt, og når det kommer til sopp, er det lite som er bedre enn det i en høstgryte som denne. Hadde jeg vært amerikaner kunne jeg kalt denne gryta både meaty, full, hearthy, earthy og en hel lang rekke over adjektiv vi ikke har noen gode ord for på norsk, så bare stol på meg at denne soppgryta sammen med en god, hjemmelaget potetmos er perfekt høstmat sammen med et glass kraftig rødvin.

Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?

Sopp har nemlig en unik smak med masse umami, det vi ofte kaller den femte smaken, etter salt, søtt, surt og bittert. Umami er den smaken som, unnskyld for at jeg blir engelsk igjen, gjerne kalles “savory”. På norsk vet jeg ikke helt hva vi sier utover umami, men la oss slå oss til ro med at dette er mektig, smakfullt, tilfredsstillende og varmende. Det finnes masse umami i grønnsaker, spesielt når de varmebehandles. Langtidsbakte tomater er et annet godt eksempel på umami. Sopp i gryteform er selve definisjonen på umami, og får en kjempegod konsistens når den får koke sammen med masse gode smaker… Mhm-mhm-mhm!

Det er faktisk ikke så mange ingredienser her, men det er fint om du får brukt skikkelig gode råvarer. Store portobellosopp er best å bruke, om du ikke finner det kan du bruke små creminisopp istedet – det er faktisk bare små portobellosopp. Godt smør og god olje, friske urter, sånne ting. Og du, når du skal bruke rødvin i mat – bruk en god og kraftig rødvin som gir masse smak. Om du ikke vil drikke den, skal du heller ikke ha den i gryta. Når du først skal lage mushroom bourguignon, do it for real.

Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?

Mushroom bourguignon

2 ss olivenolje
2 ss (vegansk) smør
2 store sjalottløk
1 stor gulrot
3 hvitløksfedd
0,5 kilo (6-8 store) portobellosopp
1,5 dl rødvin
1 stor ss tomatpure
2 ss finhakket frisk timian
2 dl vann
1 ss grønnsaksfond /  1 ts grønnsaksbuljongpulver
1 ss hvetemel
Salt og pepper

Start med å renske soppen. Ikke skyll den, bare børst vekk jord og kutt av de groveste delene av stilkene. Selve soppen skjærer du i skiver, på 4-5 mm tykkelse. Finn frem en god gryte med tykk bunn (dette er viktig – om du ikke har en tykkbunnet gryte er det bedre å bruke en stekepanne som rommer litt), varm den opp til medium varme og ha oppi 1 ss smør og 1 ss olje. Når det er smeltet, har du soppen oppi gryta. Det gjør ikke noe om det blir fullt, og det skal ikke stekes gjennom, det skal få surre til soppen begynner å bli mørkere, faller sammen og begynner å slippe væske. Når det skjer, har du den over på et fat og setter til side.

Grovhakk sjalottløk og kutt gulrot i passe tykke skiver, og ha de i gryta sammen med den siste skjeen med olje, og en klype salt. La det surre til løken er mør, og rør deretter inn hvitløk, finhakket timian og noen gode runder med grovkvernet pepper. La det surre noen minutter, før du heller over rødvin, og lar blandingen surre mens rødvinen koker inn og halveres i mengde. Det er her det er viktig med en god og tykkbunnet gryte, for du vil ikke at dette skal brenne seg, men snarere at gryta skal hjelpe deg med å glasere grønnsaksblandingen med rødvin.

Når rødvinen har kokt ned til omtrent halvparten, rører du inn en drøy spiseskje med tomatpure, heller over vann og fond. Når det har blandet seg greit har du soppen tilbake i gryta, sammen med den væsken soppet har sluppet i mellomtiden. Se an væskemengden, det skal bare såvidt dekke soppen, fordi den kommer til å slippe mer. Om det virker tørt kan du ha i litt mer vann. Sett på lokk, og la gryta putre i 20 minutter på svak varme.

Etter 20 minutter tar du den siste spiseskjeen med smør, og rører den sammen med 1 spiseskje hvetemel. Ha dette over i gryta, rør rundt, det fungerer som fortykningsmiddel (det gjør forresten tomatpure også!). Legg lokket på igjen og la gryta stå og godgjøre seg i 5-10 minutter til.

Smak til med salt og pepper, og server den gjerne over hjemmelaget, grov potetmos hvor et par hvitløksfedd har fått koke med potetene, og med litt gressløk over. En rømmeklatt kan også være helt fint til dette. God middag!

Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?

Oppskriften er på basert på denne fra Smitten Kitchen, en av mine favorittbloggere.

15 Comments

 1. Hviordan funker det å lage denne på forhånd og varme den opp igjen tror du?

 2. Vårin

  Ser god ut! Noe man kan erstatte rødvinen med?

 3. Isabelle

  Herlig oppskrift! Har du noen ideer til hva jeg kan erstatte tomatpureen med? Er så heldig å være allergisk mot tomat nemlig.

  • Hmmm! Den er jo der for å gi et skikkelig umami-kick, men det er jo fryktelig mye umami i både rødvinen og soppen i seg selv også, så det kan hende det letteste er å droppe den. Går an å prøve med mørk miso istedet, men det har jeg ikke forsøkt :)

 4. Sofie

  For en herlig rett!

 5. Jeg er helt i ekstase her, for dette var altså så sinnssykt godt! Lagde til middag, både kjæresten og jeg spiste til vi var så mette at det nesten gjorde vondt. Så gikk det altså tre timer, jeg tok en dusj, kom ut av dusjen, kom på at restene sto i kjøleskapet – rakk bare å slenge på meg en morgenkåpe, for jeg måtte bare ha mer UMIDDELBART.

  Laget neeesten helt etter oppskriften din, men med vegansk smør, og to spiseskjeer soyasaus og noen laurbærblader under koking.

  Dette blir fast inventar og nytt førstevalg å servere til skeptiske kjøttiser!

  • Dette er månedens beste kommentar, haha! Så innmari herlig å høre. Om det er noen trøst er du ikke den første som står i morgenkåpa og spiser rester på kjøkkenet foråsiresånn… :D jeg lager også denne med vegansk smør nå forøvrig, endra oppskriften nå :)

 6. Sophie

  Tenkt til å prøve denne oppskriften snart, har du forslag til hva slags rødvin? :-)

  • Oppskriften er jo fransk, så det er naturlig å se dit. Det viktigste er at det er en fyldig vin du også vil drikke opp etterpå. :)

 7. Gud så godt Aldeles nydelig. Min nye favoritt. Tusen takk for oppskriften

 8. Vilde

  Eeeelsker denne retten!!! Såå godt! En av mine favoritter!! Lager den alltid hvis jeg skal imponere kjøttetere med digg plantebasert mat. Tusen takk for fantastisk oppskrift!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.