Blogg

Prosjekt “Green Bonanza Shop Stop”

7 comments

Det spontane forplikter, det erfarte jeg i går. Da sto jeg og kikket inn i kjøleskapet, og brøt ut hva om vi lar være å handle matvarer på to uker?

Deal, sa Øystein. Oi, sa jeg, jeg trenger jo salvie til middagen i morgen. Neinei, sier Øystein. En avtale er en avtale. Så da blir det ingen salvie til middag, jeg får klare meg uten og finne på noe annet.

Som dere kanskje har fått med dere, driver jeg og jobber meg en opp en økt bevissthet rundt det som også er utenfor selve kokkeleringsresultatet. Jeg har alltid vært opptatt av å spise miljøvennlig, handle bærekraftig og ha et sunt kosthold, men hva med alt det som ikke dreier seg om akkurat det som ligger på tallerkenen?

Følg prosjektet på snapchat: greenbonanza

Jeg har et prosjekt gående på å redusere plastbruk i huset. Jeg har sluttet å handle plastartikler, bruker bomullsnett og beeswrap istedet, og tar vare på alle tomglass som blir igjen etter at innholdet i dem er brukt opp. Jeg vasker dem, og oppbevarer dem i en stor kasse i et av underskapene på kjøkkenet, lett tilgjengelig.

Jeg prøver så langt det lar seg å gjøre å støtte lokale og økologiske produsenter av mat, blant annet gjennom medlemskapet mitt i Kooperativet, og ved å bruke butikker som selger råvarene jeg trenger i løsvekt, sånn at jeg både slipper å dra plast inn i huset, og støtter produsenter som har et oppriktig ønske om å produsere god, sunn og bærekraftig mat.

Samtidig har jeg jo fulle skap. Jeg har et stort tørrvareskap, sirlig organisert slik at jeg kan se alt jeg har for å unngå å kjøpe dobbelt, og et system for hvordan jeg oppbevarer nye og åpnede pakker. Jeg har et ekstra kjøleskap med fryser i boden i gangen hvor ting jeg lager kan oppbevares uten å bli dårlig, og jeg vet at jeg ikke er så flink til å bruke opp det jeg faktisk produserer og fryser ned.

Og det er jo der dette prosjektet starter.

Hva skjer om vi slutter å handle inn matvarer på to uker?

Min antagelse: Svært lite negativt. Jeg både tror og håper at dette prosjektet gjør at vi både tenker litt nytt og annerledes om hva vi spiser til middag, at ikke alt trenger å være “bloggverdig” (det er det ikke fra før, altså, men dere skjønner hva jeg mener), og at det fører til at vi tømmer både tørrvareskap og fryser for endel ting som med fordel kan brukes opp nå.

Jeg er også ganske sikker på at det er igjen ganske mye i både tørrvareskap og fryser når vi er ferdig. Dette skjedde som sagt spontant, så vi har ikke handlet inn og hamstret opp råvarer på forhånd. Vi har ikke så veldig mye friske råvarer, frukt og grønt, så det aner meg at slutten av neste uke blir mest utfordrende kreativt sett, da vi stort sett har middager bestående av over halvparten friske grønnsaker. Det er så lett å tenke at det “bare er å stikke innom butikken”, så nå skal jeg tvinge denne lille matbloggerhjernen min til å tenke i nye baner.

Det skal riktignok sies at vi skal bort både denne helgen og neste helg, så det er jo bare hverdagene dette påvirker. I tillegg har både Øystein og jeg mulighet til å spise frokost og lunsj på jobb, og vi har jo noen ettermiddager hvor vi vet at vi kommer til å spise ute. Men målet er at vanene våre ikke skal endres, vi skal lage mat hjemme som vi pleier, det skal bare ikke involvere en tur innom butikken for å plukke med det som setter prikken over i’en på middagen, eller som er ferske forbruksvarer. Som for eksempel salvie.

Og kaffe. Ups…

Vil du henge deg på? Gjør det!

Det er gøy å utfordre seg selv litt, så om du kjenner litt på at ja, vet du hva, dette kan jeg også gjøre, så synes jeg du skal slenge deg på! Finn ut hva som fungerer for deg og din husholdning. Om du ikke har et like fullt kjøkken som meg kan målet være å redusere turer i butikken eller antall artikler du kjøper med deg, eller være ekstra bevisst på at du faktisk bruker opp hele pakka med gulrøtter. Ta en gravetur ned i fryseren og se hva du finner!

Jeg kommer til å dele hvordan dette går for oss på snapchat, der kan du følge meg med brukernavn “greenbonanza”. På instagram kan du bruke hashtag #GBshopstop om du slenger deg med – jeg heier på deg!

7 Comments

  1. For et fint prosjekt! Særlig det med å tømme fryseren! Spent på å få høre hvordan det går :)

    • Tusen takk! Masse oppdateringer på snapchat, og det blir litt her også :)

  2. Pingback: Green Bonanza Shop Stop (uke 2) • Green Bonanza

  3. Pingback: Luksustoast med grønnkålpesto, tofu og smørbønner • Green Bonanza

  4. Pingback: Bakt gresskar og gnocchi med salviesmør • Green Bonanza

  5. Pingback: Tusen takk for et kjempemorsomt 2015! • Green Bonanza

  6. Pingback: Ferdig med fotoshoot & ny challenge • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.