Ordentlig grønnsakssuppe, slik mormor lagde den.
Middag

Skikkelig tradisjonell grønnsakssuppe

9 comments

Ååå, så godt det er med en erkeklassisk grønnsakssuppe når høsten suser utenfor! En av gjestene rundt bordet sa at dette er en sånn suppe som du vet hva smaker før du spiser første skje, og det tar jeg som et kompliment når det gjelder den tradisjonelle grønnsakssuppa.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 15 min
Koketid: 15-20 min

Da jeg var liten, var det beste jeg visste til middag mormors grønnsakssuppe. Mange av mine første minner handler om nettopp mormor og mat, jeg har vokst opp i samme hus som mormor, jeg fikk være med henne på butikken for å handle inn råvarer, og jeg fikk være med når hun lagde middag som sto klar når resten av familien kom inn døra. Familien min er bortskjemt sånn sett, i femten år har vi kommet hjem til middag på bordet, både voksne og unge.


Følg meg på sosiale medier for både mat og prat!

Facebook: Green Bonanza
Facebook-gruppe: Grønt = Godt
Instagram: @greenbonanza
Snapchat: greenbonanza


Jeg mistet mormor før jeg rakk å diskutere mat ordentlig med henne, men jeg kan ikke huske at hun brukte en eneste halvfabrikata eller frossenmiddag. Jeg kan heller ikke huske at hun brukte spaghetti eller tomatsaus, min mormor var av generasjonen hvor det vi i dag kaller norsk husmannskost var det eneste alternativet når gjaldt maten. Og jeg koste meg sånn, sammen med mormor, når vi lagde mat sammen, hun og jeg. Hun lærte meg hvordan jeg skulle forme kjøttboller, hvordan sausen lages, hvor varm panna skal være før man har noe i den, hva grønnsakene heter og hvordan de skulle brukes.

Ordentlig grønnsakssuppe, slik mormor lagde den.

Det er uvurderlige minner for meg, og hver gang jeg lager noe mat som dette, tenker jeg på mormor, og selv om det er femten år siden vi mistet henne, hører jeg den milde latteren til mormor mens jeg rører i grytene og krysser fingrene for at det hvertfall smaker litt som mormormat.

I denne grønnsakssuppa er det en hel masse rotgrønnsaker, og de gjør at du ikke trenger å bruke buljongpulver. Inndelingen i to under er derfor del 1 som er basen, og del 2 som er grønnsakene du har oppi når basen har kokt litt på egenhånd først. I del 2 kan du med fordel variere med grønnsakene du bruker, men husk på at potet også gjør mye for konsistensen og smaken gjennom stivelsen de inneholder, så med mindre du haaaater potet, anbefaler jeg deg å bruke det. Det går like bra med tørre urter som friske.

Ordentlig grønnsakssuppe, slik mormor lagde den.

Tradisjonell grønnsakssuppe

2 purreløk, den hvite delen
1 gul løk
3-4 hvitløksfedd
1-2 ss kokosolje eller nøytral olje
2-3 ss revet pepperrot
2-3 ss revet persillerot
2 ss finhakket timian
2-3 laurbærblad
2-3 ss frisk timian, eller 1 ss tørr

Salt
Grovkvernet pepper
1 liter vann

5-6 små poteter
2-3 gulrøtter
1/4 kålrot
1/2 liten sellerirot
1/2 lite kålhode eller spisskål

Start med å lage del en, med å finhakke løk og hvitløk, snitte purreløk i tynne skiver, og raspe pepperrot og persillerot. Surr alt sammen over medium varme i en tykkbunnet gryte med en god spiseskje nøytral olje, frisk timian, en raus klype salt og grovkvernet pepper. Når blandingen begynner å bli mør og blank, har du over 1 liter vann og laurbærblad, og lar det koke opp.

La blandingen småkoke i 10 minutter, før du har oppi poteter, gulrøtter, kålrot og sellerirot i like store terninger. Sett på lokk, og la det putre avgårde. Smak til med salt og pepper når grønnsakene har blitt møre, da har de sluppet mye smak og næring til selve suppa. Snitt kål i tynne strimler og ha det over i gryta, og når det begynner å bli akkurat mørt, er suppa ferdig.

Spis den gjerne med noen gode skiver grovt brød.

Ordentlig grønnsakssuppe, slik mormor lagde den.

9 Comments

 1. Ingrid

  Off topic, men har du forslag til en vegetarisk mezze-tallerken som er billig og lite tidkrevende?

  • Hei Ingrid! Mat er aldri offtopic på Bonanza :) Jeg har skrevet en liten sak om vegetarisk tapas her, kanskje du finner litt inspirasjon der? Jeg er veldig glad i falaffel, brød, hummus, ajvar fra glass, friske grønnsaker og en tahinidressing. du finner oppskrifter på alt, bare søk etter de ulike tingene i søkfeltet til venstre :)

   http://greenbonanza.com/2014/10/23/vegetarisk-tapasbord/

 2. Pingback: Green Bonanza Shop Stop (uke 1) • Green Bonanza

 3. Pingback: Fem favorittsupper • Green Bonanza

 4. Pingback: Sjukt god kålstuing med ingefær • Green Bonanza

 5. Elise

  Hei! Skal lage denne suppen nå :-) Ser det både står 2-3 ss frisk timian samt 2 ss finhakket timian. Kan bare se frisk timian i teksten? :-) Skal det altså være 4-5 ss frisk timian totalt, 2-3 ss hele blader og 2 ss finhakket?

  • Hei! Spiller ingen rolle om du finhakker eller ei – men alt er friskt, ja!

 6. Louise Christiansen

  Hei :)
  Ser god ut og må prøve denne , men
  skal ikke ha stivelse-altså potet som det er en del av
  Hva kan jeg bytte det ut med tro ?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.